Odrasli

EVO ŠTA ČIŠĆENJE SNEGA MOŽE DA UČINI NAŠEM TELU! Lekari upozoravaju: Postoje osobe koje to nikako ne bi smele da rade!

Kombinacija temperature ispod nule i fizičkog napora može da bude veoma opasna po zdravlje, posebno kod hroničnih bolesnika.

02.02.2023 16:01

EVO ŠTA ČIŠĆENJE SNEGA MOŽE DA UČINI NAŠEM TELU! Lekari upozoravaju: Postoje osobe koje to nikako ne bi smele da rade!
shutterstock.com

Zima je vreme kad je čišćenje snega neophodno, posebno kada su u pitanju prilazi kući i kućnom pragu. Međutim, kako upozoravaju lekari, ta aktivnost može da bude i opasna i to, pre svega, za pacijente sa srčanim obolenjima, koji nikako ne bi trebalo da čiste sneg. 

Naime, kombinacija fizičkog napora i temperatura koje se u vreme kada padne sneg najčešće kreću oko nule i ispod nje, može da bude kobna za te pacijente. 

shutterstock.com

Kombinacija temperature ispod nule i jačeg fizičkog napora može da dovede do infarkta

Kako je pojasnio kardiolog Tomas Voiglender, pacijentima sa srčanim obolenjima nikako se ne preporučuje bilo kakvo naprezanje, posebno kad spoljašnja temperatura padne ispod nule. Prema njegovim rečima, na niskim temperaturama krvni sudovi se sužavaju, a podiže se pritisak, što opterećuje srce koje mora da radi više kako bi organizam snabdeo dovoljnom količinom kiseonika. Kada se tome doda i fizički napor, kao što je čišćenje snega, posledice mogu biti veoma ozbiljne.

- Pacijenti sa srčanim obolenjima izloženi su povećanom riziku da im se srce previše napreže pri niskim temperaturama, što u kombinaciji sa naporom može da dovede do srčanog udara. Bolesnici koji imaju visok krvni pritisak, oslabljen rad srca, anginu pektoris, duboku vensku artrozu u nozi i uopšte bilo koje koronarno obolenje srca, moraju biti oprezni tokom zime i nikako da ne čiste sneg jer izlaganje povećanom naporu  može da dovede do infarkta - upozorio je on.

To ne znači da srčani bolesnici tokom zimskih dana treba samo da sede i odreknu se svih fizičkih aktivnosti, naprotiv. Prema preporukama kardiologa, najbolje je da vežbaju kod kuće na toplom, da voze sobni bicikl ili da imaju neku sličnu aktivnost.  

Prilikom izlaska napolje neophodno je da se dobro utople, nose šal ili masku preko nosa i usta jer će na taj način do respitarornog sistema stizati topliji vazduh. Kratke, lagane šetnje su dobrodošle, ali je to najviše što se tiče aktivnosti napolju tokom zimskih dana, poručili su kardiolozi.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)