Dete

DEVOJČICA JE POMIRISALA CVET I USLEDIO JE PAKAO! U pitanju je biljka koja raste i u Srbiji, a očajna majka je apelovala na sve roditelje: Ona je još u teškom stanju!

Neposredno nakon kontakta s biljkom mališanka je dobila osip po koži, oteklo joj je oko i deo lica, a crveno se širilo po čitavom telu.

22.10.2022 15:01

DEVOJČICA JE POMIRISALA CVET I USLEDIO JE PAKAO! U pitanju je biljka koja raste i u Srbiji, a očajna majka je apelovala na sve roditelje: Ona je još u teškom stanju!
Printscreen/Facebook/Chavana Neuweg

Jedna majka osećala je moralnu potrebu da svoje neprijatno i traumatično iskustvo koje je prošla s malenom ćerkicom podeli sa javnošću i upozori druge roditelje da budu dodatno oprezni u svakoj situaciji, pa čak i onda kada su ubeđeni da su u potpuno bezbednom okruženju.

Njeno traumatično iskustvo povezano je s jednom baštenskom biljkom koja je rasla na njihovom porodičnom imanju, a za koju mama nije ni slutila šta će joj ona napraviti. Naime, nakon što je devojčici primetila osip po licu, a zatim i da su joj jedno oko i celo lice otečeni i crveni, shvatila je da nešto nije u redu. Kada je kasnije videla da dete ima i problem sa disanjem, odlučila je da hitno ode kod lekara i zatraži pomoć.

Žena po imenu Čavana Nojveg iz Ajove u SAD odlučila je da sa javnošću podeli svoju priču kako bi roditelji širom sveta znali kako da prepoznaju ili reaguju u takvoj ili sličnoj situaciji. Ona je zamolila roditelje da pažljivo pročitaju njen post rekavši kako bi ranije reagovala da je znala da je biljka po imenu kukuta otrovna. 

- Juče se moja ćerka osula po licu. Uvek je imala teške alergije na bube, pčele i biljke, ali taj osip od otrovne biljke se najbrže proširio. Prvi put se ovako agresivno osula, pola lica joj se deformisalo pa sam radila ono što sam znala...hladne obloge, kupke od ovsene kaše, sve je bilo pogrešno. Ništa nije rezultiralo pozitivnim ishodom već se njeno stanje nažalost pogoršalo. Osip lica devojčice, njoj se i oko zatvorilo, a zahvatio je i druge delove tela i pretvorio se u plikove - napisala je Čivana.

Nakon što je počela da se guši i kada je izgubila svest, devojčica je dobila injekciju protiv otrova, ali niko nije znao čime se otrovala. Ipak, želeli su da znaju gde je devojčica došla u kontakt s nečim otrovnim, roditelji su obišli njihovo imanje shvativši da je upravo kukuta izazvala takvu reakciju. Čavana je rekla da je u pitanju otrovna biljka i da pored svoje bašte ima i na imanju i po susednim kućama. 

- Nakon brze potrage, koja je trajalo satima, otkrili smo sa čim imamo posla. Naša ćerka je pomirisala vrh te biljke, odnosno njenog cveta, i progutala ga i to je izazvalo jednu od najgorih reakcija koju sam ikada mogla da vidim. U ovom trenutku ona je i dalje u teškom stanju - rekla je očajna žena. 

Kukuta je otrovna biljka i od davnina izaziva strah. Njena smrtonosna dejstva iskorišćena su u mnogim ubistvima i atentatima (od kojih je najpoznatiji onaj na Sokrata kom su dali da ispije "pehar kukute"), prenosi travarisrbije.com. Grčki naziv "conium", što u bukvalnom prevodu znači "ona koja izaziva vrtglavicu", samo potvrđuje njena pseudo-psihodelična dejstva.

Ta otrovna biljka raste u mnogim našim baštama, pored potoka i uz reke i može negatvno da utiče na nervni sistem. Izaziva povraćanje, mučninu, vrtoglavicu, konfuziju i druge simptome poput ubrzanog rada srca, paralize mišića ili gubitka govora. 

Preporučuje se izbegavanje te biljke, kao i njeno branje, a naročito izbegavanje da se ona spaljuje jer otrov može da se prenosi vazduhom.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)