Dete

DEČAK POJEO 180 GUMENIH BOMBONA! Ono što mu se dogodilo šokiralo je i lekare, a onda je majka SVE PRIZNALA!

Slučaj jednog tinejdžera koji je prolazio težak period zbog razvoda svojih roditelja bacio je potpuno drugačije svetlo na pitanje zloupotrebe različitih preparata.

07.10.2022 16:01

DEČAK POJEO 180 GUMENIH BOMBONA! Ono što mu se dogodilo šokiralo je i lekare, a onda je majka SVE PRIZNALA!
shutterstock.com

Hormon melatonin prirodno se luči u trenucima kada se naše telo sprema za spavanje. On zapravo reguliše cikluse budnosti i sna, a osim toga ima i umirujuću funkciju. Zbog toga ne čudi što se na tržištima širom sveta pojavio ogroman broj preparata bogatih tim hormonom, a među njima mnogi izgledaju baš poput gumenih bombona i namenjeni su i deci.  

Prema mišljenju stručnih krugova, konzumiranje takvih bombonica je poželjan i dobar način da sebi priuštimo mir, međutim, postoje i tvrdnje da to baš i nije preporučljivo, pogotovo za maloletna lica. Osim toga, teško je kontrolisati unos količine melatonina u organizam kada se on uzima putem tableta, pa je veoma važno, ističu stručnjaci, biti umeren. 

Na primeru jednog četrnaestogodišnjeg dečaka, čija je priča obišla svet, a koji je predstavljen samo po inicijalima H. B. pokazalo se šta može da se dogodi ukoliko se ne vodi računa o umerenosti prilikom uzimanja melatonina. Tinejdžer je, naime, doveo u pitanje svoje zdravlje, a u tome je, nažalost, veliku ulogu imala i njegova majka Karen. 

Priča o mališanu dospela je na društvene mreže zahvaljujući Jutjub kanalu "Čabajem", koji ima za cilj da kroz primere i naučne studije upozori javnost na potencijalne opasnosti od zloupotrebe mnogobrojnih proizvoda. Na njemu je objavljena priča o H. B. koji je primljen u bolnicu u dezorijentisanom stanju. To se dogodilo nakon što ga je njegova majka Karen pronašla onesvešćenog sina na podu dnevne sobe. Pre toga je kod njega primetila čudno ponašanje. 

FOTO: Profimedia

Mališan je zbog prekomerne količine bombona bogatih melatoninom završio u bolnici    

Pošto je Karen prolazila kroz razvod nakon što ju je muž ostavio, borila se izvesno vreme sa sinovljevim problematičnim ponašanjem. Često se dešavalo da dečak viče na nju, ali i na kompjuter, te da bude agresivan i da jede puno slatkiša. Majka je u jednom trenutku tokom takvih njegovih napada došla na ideju da mu gumene bombone, koje inače redovno konzumira, zameni melatoninskim kako bi ga malo smirila. 

Pošto se dečaku dopao ukus bombona on bukvalno nije mogao da stane, pa ih je neprestano jeo. U jednom trenutku je pojeo čak 180 njih, nakon čega je ubrzo počeo da oseća vrtoglavicu i malaksalost. Na kraju mu je pozlilo i onesvestio se.

Majka je dečaka odmah odvela kod doktora, ali nije spomenula šta se desilo. Ipak, kada je shvatila da je situacija veoma obavezna i da lekari moraju da znaju šta je dečak uneo u organizam, odlučila je da prizna šta je uradila pre nego što su mališanu odradili test krvi. Naravno, oni su odmah shvatili o čemu je reč. 

Jutjub kanal "Čabajem" upozorava da Centar za kontrolu trovanja stalno dobija pozive jer deca previše konzumiraju melatoninske gumene bombone. Roditelji, s druge strane, veruju kako je preparat potpuno bezbedan, pa ga često daju deci kako bi se umirila.

Podaci, međutim, ukazuju na to da je najmanje dvoje dece umrlo u prethodnih deset godina upravo zbog visoke doze konzumiranja melatonina. Taj hormon može naročito biti opasan ukoliko dođe u dodir s drugim lekovima jer se i on, poput njih, metaboliše u jetri. 

Doktori su upozorili majku dečaka da višak melatonina u organizmu može proizvesti neravnotežu u hormonima, pospanost, malaksalost, ali i gubitak svesti. Dečak H. B. je imao sreće jer u najgorim slučajevima, ukoliko se taj hormon uzima s lekovima, može da dovede i do kome.

BONUS VIDEO:

Komentari (1)

nena

04.02.2023 07:43

malisan od 14 godina ????