Dete

OTROVNA ODEĆA ZA DECU! Roditelji u šoku, istraživanje prestravilo čitav svet!

Roditelji širom sveta zabrinuti su jer su istraživanja hemičara sa univerziteta u Indijani pokazala da se u uniformama namenjenim deci školskog uzrasta nalaze opasne supstance PFAS.

26.09.2022 18:00

OTROVNA ODEĆA ZA DECU! Roditelji u šoku, istraživanje prestravilo čitav svet!
pexels.com

Dreskod koji u mnogim školama širom sveta podrazumeva da deca nose obavezne uniforme uveden je u tim obrazovnim institucijama kao obrazac jednakosti, ali i da bi učenici bili disciplinovani u oblačenju primerenom za školske uslove. Na tržištu su se pojavile različite vrste uniformi, pa se iz godine u godinu one menjaju i modernizuju. Iako većina misli kako su one pravo rešenje za decu, čini se da to ne važi i za njihovo zdravlje. Naime, rađena je jedna studija koja je pokazala zabrinjavajuće podatke da uniforme sadrže visok nivo supstanci koje su povezane s mnogim zdravstvenim problemima kod dece. 

Hemisjke supstance poznate kao PFAS koriste se za izradu odeće, kao i za to da tkanina bude otpornija na prljanje i na pranje. S druge strane, u pitanjku su materije koje izazivaju zdravstvene probleme poput astme, ali i sklonosti ka gojaznosti, pa i neplodnosti, prenosi BBC.

- Uniforme koje su čak izrađene od pamuka su mnogo štetnije od onih sintetičkih - pokazala su istraživanja hemičara sa Univerziteta u Indijani, u kojima se navodi da kod dece koja nose takve uniforme potencijalno postoji rizik po zdravlje. 

Hemikalije označene kao PFAS koriste se i za izradu pakovanja za hranu, tekstil, kao i za pene za gašenje požara. Imajući u vidu trajnost hemikalija, istraživači su zabrinuti da one nemaju tendenciju da se razlažu i da ostaju trajno. 

- Odeća koju smo istraživali je uobičajena uniforma koja je na reklamama otporna na mrlje. Zato smo odabrali baš nju jer smo utvrdili da sadrži PFAS - istakla je Marta Venijer, istraživačica studije sa Univerziteta u Indijani. 

Iako je istraživanje sprovedeno na malom broju dece , istraživači nisu sigurni na koji način i da li PFAS hemikalije mogu da dospeju u organizam ljudi.  

Zabrinutost zbog te vesti dovela je do toga da su neke hemijske supstance koje su se ranije koristile u tekstilnoj industriji sada zabranjene u Britaniji i EU. To je, naravno, pogodilo i proizvođače i prodavce uniformi pa sad svi veliki trgovci prodaju uniforme sopstvenog brenda, bez prisustva hemikalija. Kanada je zabranila prodaju odeće sa PFAS do 2025, dok EU i Britaija, još razmatraju takav scenario. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)