Dete

OVO JE NAJMLAĐA TRANSRODNA MANEKENKA NA SVETU! Ima samo 10 godina i njena majka je razapeta zbog onoga što joj radi! (VIDEO)

Noela se navodno već sa dve i po godine izjasnila da nije dečak, već devojčica, a sada modni agenti procenjuju da bi narednih godinu dana već mogla da postane milionerka.

28.08.2022 16:00

OVO JE NAJMLAĐA TRANSRODNA MANEKENKA NA SVETU! Ima samo 10 godina i njena majka je razapeta zbog onoga što joj radi! (VIDEO)
shutterstock.com

Noela Mekmer (10) je najmlađa transrodna manekenku na svetu. Ona je zajedno sa odraslim modelima prošetala modnom pistom na Nedelji mode u Njujorku i podigla veliku prašinu u zapadnim medijima. Brojni stručnjaci i dečji psiholozi raspravljaju da li je u pitanju sloboda izjašnjavanja o polu ili jednostavno situacija u kojoj roditelji iskorišćavaju sopstvenu decu.

Tako se na meti našla Noelina majka Di (35), koja, međutim, ne mari za bilo kakve kritike i nastavlja da svoje dete gura u svet odraslih. 

Prema oceni modnih znalaca i agenata za talente, Noela bi već u narednih godinu mogla da zaradi svoj prvi milion, do 2 miliona dolara, kao jedan od prvih maloletnih transmodela.

Sa 2,5 godine znala šta je

Kako tvrdi Noelina majka, devojčica je imala dve i po godine kada je prvi put rekla da ona nije dečak, već devojčica.

- Sećam se da su prolaznici govorili kako je sladak dečak, a ona bi se naljutila i uzviknula: “Ja nisam dečak, već devojčica!“. Kad je imala 4 godine odveli smo je kod psihologa kako bi utvrdio da li je njeno izjašnjavanje samo prolazna faza, a sa 6 godina zvanično smo promenili ime iz Levi u Noela i umesto dečak u krštenicu upisali devojčica - ispričala je Di za britanski Mejl on Sandej.

Da li će Noel zaista i promeniti pol i postati ženko to su ostavili njoj/njemu da odluči kad poraste.

Kako tvrdi Di, Noel je veoma samouverena i zna šta hoće još od malih nogu.

- Suprug i ja se izjašnjavamo kao nebinarne osobe, ali nas je Noela odavno pretekla. U pogledu rodnog identiteta ona ide ispred nas više nego bilo ko drugi. Rođena je sa žestokim i samouverenim osećajem identiteta i niko je ne može pokolebati - tvrdi njena majka koja je rođena kao žena, ali je 4 godine nakon rođenja ćerke promenila pol i postala muškarac.

Problemi u porodici

Roj Mekmer (32), biološki otac malene Noel, koji se takođe izjašnjava kao nebinarna osoba postavlja pitanje zašto je izbačen iz života svog sina/ćerke. Prema pisanju britanskih medija, on i Di se se rastali nekoliko godina nakon rođenja Noele, ali je on nastavio da posećuje dete. Jednom prilikom navodno je pokušao na silu da je obuče u pidžamu za dečake, čemu se ona žestoko protivila i tom prilikom joj je slomio ruku.

Na sudu je osuđen za zlostavljanje deteta i otad mu je zabranjeno da joj prilazi.

- Pokušao sam da se vratim u njihov život, ali to je bilo previše sporno i stresno za sve - rekao je on.

Noel je već dobila ponudu da učestvuje na Nedelji mode u Parizu i po oceni modnih stručnjaka, veoma je sigurna na pisti iako je još dete.

- Noela je fenomen. Ona ima samo 10 godina, ali predstavlja toliko toga. Imamo više transrodnih modela, ali ona je vrhunski model u smislu da bude uzor drugima. Neverovatno je koliko je samouverena na pisti, ali i van nje, iako je tako mlada. Ona je u stanju da zaradi milion do 2 miliona dolara već u narednoj godini – procenio je jedan holivudski agent za talente.

"Kriva je majka"

Nakon Noelinog pojavljivanja na Nedelji mode u Njujorku povela se polemika u američkim medijima o tome koliko je ona zaista nebinarna, a koliko je to želja njene majke. Tako je Di optužena da maksimalno iskorišćava devojčicinu popularnost i želi da je dobro unovči. Žestoke kritike na njen račun uputila je čak i Šinejd Votson. Ona je sa 23 godine promenila pol iz ženskog u muški, a zatim se 4 godine kasnije predomislila i ponovo je postala žena.

- Sve je više i više roditelja sa Minhauzenovim sindromom. Nisu deca trans već roditelji žele da ona budu trans - upozorila je Votsonova.

Podsećamo, Minhauzenov sindrom je ozbiljan psihopatološki poremećaj gde jedna osoba, najčešće roditelj ili staratelj, preuveličava, fabrikuje i izaziva bolest kod druge osobe kako bi dobio pohvale i divljenje kad žrtvi ukaže pomoć.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)