Roditeljstvo

Kako odgajiti SREĆNO DETE? Ove tehnike su jednostavne, a iznenadićete se koliko su moćne!

Postati srećan je veština koja se može razviti, tvrde stručnjaci, i otkrivaju kako to postići.

13.07.2022 16:00

Kako odgajiti SREĆNO DETE? Ove tehnike su jednostavne, a iznenadićete se koliko su moćne!
pexels.com

Podići srećno dete koje će umeti da razume svoje emocije i da ih usmerava ka pozitivnom razmišljanju i svakodnevnoj radosti, cilj je svakog roditelja. Nekada je pravi izazov za mame i tate to kada se pozitivne i negativne emocije smenjuju kod mališana i kako detetu "ugraditi" trajnu sreću. Iako je ona prolazna, kod neke dece ćete uočiti da su stalno nasmejana i vedra i da radost pronalaze u sitnicama, dok su druga povučenija, tiha i deluju neraspoloženo.

Deca mogu da nauče kako da budu srećna i to kroz neke aktivnosti koje će im ovu lepu emociju usaditi trajno, tvrde stručnjaci za kretaivni razvoj, koji za časopis „Psihologija danas“ navode alate kako da roditelji podstaknu radost i sreću kod svog deteta.

Pomažući drugima

Sreća je lepa kada se deli, a svako od nas je barem jednom iskusio kako je lep osećaj pomoći nekome. Iako mnogi mališani smatraju kako će ih ugroziti ako dele igračke sa drugima ili neki slatkiš, nešto najbolje što ih roditelj može naučiti jeste upravo da je nesebično deljenje ključ njihove sreće i pozitivnog gledanja na svet i okolinu.

pexels.com

Kroz zajedničke aktivnosti u kojima se deca osećaju korisno, ona mogu da odrastaju u srećnu osobu

Osim toga, drugi načini poput držanja vrata dok prolaze stariji ili bilo kakva pomoć koju njihove godine mogu da isprate, daju dobar temelj da se dete razvija u srećnu osobu. Volontiranja kroz aktivnosti u školi su dobri načini da se osećaju korisnima i razviju trajnu sreću. Stručnjaci tvrde da najmanje sitnice zapravo mogu usrećiti i odrasle i malo dete, poput osmeha, lepe reči ili neke konkretne pomoći.

Suočiti ih sa izazovima

Decu treba učiti da na izazove moraju da gledaju pozitivno i na nešto iz čega će dosta toga naučiti i postati bolji i uspešniji. Ne treba im stvarati ograničenja i blokade zbog kojih će se povlačiti iz takvih situacija. Stručnjaci smatraju da one mogu biti odlična odskočna daska ka nečem boljem. Moren Heli, poznata stručnjakinja na polju emocionalnog zdravlja dece, u svojoj "Radnoj svesci o sreći za decu" navodi načine kako kroz izazove podstaći to lepo osećanje kod mališana.

pexels.com

Kreativnost i razni izazovi podstiču kod dece sreću

Ona ilustruje problem kao kvadrat na čijim stranama stavlja po neku mogućnost iz koje deca nešto mogu da nauče. Na primer, u središtu kvadrata je problem - njihov najbolji prijatelj se seli. Oni mogu naučiti četiri stvari iz toga:

1. Mogu s prijateljem ostati u kontaktu putem aplikacija i igrati igrice zajedno

2. Steći nove prijatelje

3. Da posećuju jedni druge

4. Da mu požele sreću u novoj školi

Sve što deca nauče iz izazova i to usmere ka nekoj boljoj situaciji, to vodi ih ka srećnijem putu.

Umiriti ih

Ono što roditelji mogu najviše da urade za decu, naročito ukoliko su u pitanju mlade mame i tate, jeste da ih nauče da budu smireni. Deca koja imaju smireni um mogu da izbegnu mnoge loše situacije i pogrešne odluke, a roditelji ih toj veštini mogu naučiti kroz nekoliko strategija koje preporučuje ta stručnjakinja.

pexels.com

Mirisanje cveća može smirti dečiji um

Tehnika disanja je veoma važna za smireni um, savetuje Heli, pa čak to bilo kroz mirisanje cveta ili udisanje mirisa supe držeći ruku na srce. Kroz svesnost deca takođe mogu smiriti svoj um i tako postati srećnija tako što ćete im postaviti zadatak, odnosno pitanje, "da li uočavaju crvenu boju tokom šetnje?". Vežbanje i sport mogu doprineti boljem razvitku vašeg deteta.

Sreća se može naučiti i dete može njome ovladati podjednako kao kada nauči da čita i da broji, tvrde stručnjaci. I ne samo to, može ovladati i drugim veštinama, poput toga da sam pripremi sendvič ili da zajedno s roditeljima bude kreativan na druge načine u baštovanstvu i sličnim kreativnim aktivnostima. Samo je potrebno naći način da kod mališana podstaknete ono najbolje.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)