Roditeljstvo

IDETE S DECOM NA MORE? Ovo dobro zapamtite!

Ma koliko vam je prethodnih godina letovanje delovalo kao dugme za restartovanje, okolnosti se značajno menjaju kada dobijete decu. Zato vam donosimo 10 saveta koje bi trebalo da znate pre nego što se upustite u bilo kakvu letnju avanturu s vašim mališanima.

29.06.2022 15:00

IDETE S DECOM NA MORE? Ovo dobro zapamtite!
pexels.com

Odmor sa decom može da vam se lako pretvori u pravu noćnu moru ukoliko se dobro ne organizujete i pripremite.

Sve što ste znali o letovanju koje ste povezivali s punjenjem baterija za celu narednu godinu, možete da zaboravite onog trenutka kada dobijete decu

Plaže na kojima ste voleli da uživate uz glasnu muziku i hladno piće, češto alkoholno, morate da zamenite mnogo mirnijim ambijentom. Zato vam otkrivamo na koje bi sve promene trebalo da se pripremite i kako da odmor prilagodite novonastalim okolnostima.    

1. Izaberite pravu plažu

Plaže na kojima se okupljaju mladi parovi i gde su zastupljeni preglasna muzika, alkohol i gužva, zaboravite na nekoliko godina ili barem dok deca ne odrastu.

Pravi izbor za vas su peskovite plaže gde će biti porodice s decom, a preporuka je da se one kamenite izbegavaju po svaku cenu. Najmanji kamen može da ogrebe ili poseče vaše dete što je dovoljno da vam upropasti bar ceo taj dan.

pexels.com

Izbor plaže je vrlo bitan

Pesak će s druge strane deci dati pregršt zabave kroz pravljenje kula od peska. Takođe mnogo će vam biti lakše kada vaše dete ne bude samo na obali već ako učestvuje u igri s drugom decom.

2. Blizina smeštaja

Idelano je da vam apartman bude blizu obale, i preporuka je da upravo takav smeštaj i birate. Luksuzno opremljen stan koji je udaljen od plaže vam ne znači mnogo kada se uputite u putašestviju sa decom. Imajte u vidu da sada na plažu ne idete samo s peškirom i kremom za sunčanje, već sa sobom nosite i dušek, gumu, koficu za pravljenje figura u pesku i kompletnu presvlaku. Verovatno ćete zbog obroka morati i da na par sati svraćate do sobe.

Ukoliko vam je smeštaj daleko iako imate auto, put i traženje parkinga neće biti nešto što će vaša deca uzeti u obzir kada im se spava ili su gladna.

3. Zaštitni fakor

Deci je neophodan faktor 50. Međutim, imajte u vidu da će ih blizina mora mamiti da što pre urone u talase, pa zato neće imati strpljenja da ih detaljno mažete kremom. Zato je savet je da ih još u sobi zaštitite pre nego što obuku kupaći, a tako će i koža najbolje upiti zaštitni faktor.

shutterstock.com

Namažite prvo decu pa sebe!

Kada dođu na plažu biće već spremni da odmah ulete u vodu bez ikakvih ograničenja.

4. Birajte drečav kupaći

Možda deluje blesavo, ali upečatljive boje kupaćeg će vam pomoći da u masi dece prepoznate svoje.

Ma koliko izgledalo sa sadašnjeg aspekta neobično, kada vam se dete previše približi talasima biće vam drago kada u moru mališana uvek znate gde je vaš. Kapica ili kačketić koji su takođe u nekoj jarkoj boji će vam dodatno olakšati posao.

5. Krenite ranije na plažu

Ma koliko voleli da se odmarate i lenčarite uz ispijanje prve kafe, iskoristite da odete na plažu čim deca ustanu. Tako ćete upravo vi zauzeti mesta i ležaljke koje vam najviše odgovaraju u neposrednoj blizini mora.

pexels.com

Krenite ranije na plažu

Ukoliko želite da budete ni preblizu ni predaleko od vode, već taman gde želite, morate da ustanete pre drugih. Ma koliko vam deluje da je obala krcata ležaljkama, ako dođete oko podneva, rizikujete da se kupate po najvećem suncu i duži vremenski period tražite ležaljku.

6. Iskopajte rupu u pesku

Možda deluje da će se dete zabaviti kopanjem rupe, ali samo zamislite koliko puta će ono ići do obale da bi rupu napunilo vodom. Nećete imati minut mira pošto ćete bar pogledom morati da propratiti te aktivnosti.

Olakšajte sebi život, iskopajte sami bazenić i napunite ga vodom. Znajte da 10 minuta kopanja rupe će vam dati bar sat vremena opuštanja u kafi i lenčarenju, dok deca uživaju u igri.

7. Unapred pripremite torbu

Pixabay.com

Pripremite sve dan ranije

Veče pre sutrašnjeg odlaska na plažu pripremite sendviče koji će tu noć provesti u frižideru. Grickalice, sokiće i sve što vašem detetu treba već spakujte, a pića ostavite u frižideru. Ne zaboravite da ohladite vodu. Iako vi možete da istrpite i onu koja se ugreje, vaše dete teško da će biti toliko tolerantno. Najmanje što želite je da jurite konobara ili obližnji market i pre nego ste spustili torbu na ležaljku.

Sve dečije igračke i rekvizite popakujte u zasebu torbu koju nećete ni raspakivati po dolasku sa plaže ili neka vam uvek stoje u kolima ukoliko tako idete.

8. Ne zaboravite kačkete

Kačketi i šeširići su obavezni.

Deca umeju često da ih izgube pa je poželjno na letovanje poneti više. Neka vam jedan za svaki slučaj uvek bude u torbi. Sunčanica je nešto što po svaku cenu morate da izbegnete na letovanju. Zato birajte šeširiće koji ne mogu lako detetu spasti sa glave.

9. Spremite papuče

Ma koliko voleli more i obalu vaše dete neće moći da hoda po vrelom pesku.

shutterstock.com

Kupite svima japanke ili papuče na vreme

Nikako ne zaboravite sandalice ili papuče. Takođe, idealno je da imate neku laganu majicu s kratkim rukavima. Za razliku od roditelja koji su navikli da sede ispod suncobrana i da uživaju, vaše dete će biti neprestano u pokretu, uglavnom na suncu.

Kako ne bi i pored kreme za sunčanje izgorelo, obucite mališanu tanku majicu koja će mu prekriti ramena.

10. Pripremite sitan novac

Povratak sa plaže pored pultova sa sladoledom i suvenirima može biti pravi pakao ukoliko vaše dete pošto poto želi krofnu ili sladoled, a vi nemate sitan novac ili vam je novčanik ostao u drugoj torbi.

Uvek imajte sitan novac kojim detetu možete ispuniti sitne radosti poput sladoleda ili kupovine sapunice od balona.

pexels.com

Imajte sitan novac kod sebe

Naoružajte se strpljenjem i samo napred!

BONUS VIDEO:

Komentari (0)