Dete

Devojčica (2) je član Mense, a mama je LJUBOMORNA! Roditelji se često hvale da im je dete genije, ali šta kada je STVARNO tako?

Šta kada otkrijete da je vaše dvogodišnje dete možda inteligentnije od vas i da savršeno razume sve što kažete i ume da čita?

07.07.2022 09:00

Devojčica (2) je član Mense, a mama je LJUBOMORNA! Roditelji se često hvale da im je dete genije, ali šta kada je STVARNO tako?
Printscreen/Youtube/ShanghaiEye

Deca uzrasta od dve godine obično tek uče da govore, ima i one za koje je život imao druge planove. Tako, "Mensa" se može  „pohvaliti“ i najmlađim genijem koja se sa svojim koeficijentom inteligencije ubraja u grupu svega jedan odsto ljudske populacije, koju čine oni najpametniji.

Da devojčica ima posebne sposobnosti, uočili su njeni roditelji Džejson i Amanda kada su shvatili da ona savršeno izgovara slova i reči pre svoje druge godine. Za američke medije oni su otkrili da je mala genijalka posebno zavolela abecedu i nisu se libili da joj već za drugi rođendan kupe tablet i rade na razvitku njene inteligencije. Iako je očekivano da se u tom uzrastu deca igraju sa igračkama, za zabavu se ova devojčica odlučuje i za rekvizite koji joj pomažu da trenira moždane vijuge.

Devojčica je vrlo brzo uvežbavala veštine izgovaranja reči. Ona je sva slova, reči koje joj je otac putem slika, zvukova pokazivao mogla da dešifruje bez ikakvih problema, što je kod roditelja izazivalo čuđenje. Sve što bi joj pokazali mogla je da odgonetne, bez ičije pomoći. Pomoću "fleš kartica" na kojima je napisana reč, devojčica je umela da prepozna značenje i da objasni mimikom i gestovima šta određena reč znači.

Njoj je čitanje posebno išlo dobro, toliko da je ona mogla, u jednoj pedijatrijskoj ordinaciji, da pročita jednostavno obaveštenje o opasnosti da se dete ne ostavlja bez nadozora na stolu za ispitivanje, što je šokiralo njenog pedijatra. Ni na polju matematike, ova devojčica nije zaostajala. Računala je i zbrajala brojeve bez ikakvih problema, što je roditelje navelo da se  obrate psihologu da je testira.

Iako se deca ispod četiri godine ne podvrgavaju ovim testovima procene inteligencije, psiholog je napravio izuzetak za devojčicu, što se ispostavilo i opravdano. Isla je kao pravi vunderkid rangirana u 99. percentilu.

Ipak, Isla, poput svojih vršnjaka, vodi normalan život i uživa u drugim stvarima. Igra se sa decom, rešava zagonetke, sklapa igračke i gleda crtaće.

Kako inače tvrde mnogi, pametna deca ne spavaju. Tako ni Isla ne voli da „gubi vreme“, te su roditelji od lekara saznali da je manjak sna jedna od odlika inteligentne dece. Roditelji ne kriju oduševljenje ovim što su saznali o svojoj ćerki, međutim, mama kaže da je sad problem za nju, jer će joj ukoliko bude otišla i ona da se testira u Mensu, teško pasti činjenica da je njeno dete pametnije od nje.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)