Dete

OD NAS ZAVISI: Kako porodično okruženje utiče na decu

Nije isto da li dete raste u zdravoj porodici ili u porodici koju odliku konflikti i nepotštovanje, pokazuju istraživanja. Pored toga što ova zajednica ima veliki utica na razvitak deteta, istraživanja pokazuju da određuje i negov kasniji put kroz život

28.05.2022 18:00

OD NAS ZAVISI: Kako porodično okruženje utiče na decu
pexels.com

„Sve srećne porodice liči jedna na drugu, svaka nesrećna je nesrećna na svoj način“ čuvena je rečenica iz Ane Karenjine koja je opisala svu suštinu jedne porodice. Zdrava porodica je osnova društva i uprkos svim obrazcima koji se sada nameću kao trend u vaspitavanju dece i negovanja porodičnih veza ipak ostaju isti standardi i vrednosti kako bi trebalo da jedna porodica funkcioniše.

Do sada su rađena mnoga istraživanja koja su pokazalana da jake veze u porodici, stvaraju zdravog pojedinca koji neće biti izložen nekim devijantnim ponašanjima, međutim najnovija studija je potvrdila da deca iz zdravih porodica imaju najviše šansi da budu uspešna u životu.

Glavni autor studije dr Robert Vitejker sa Univerziteta Kolumbija u Njujorku, istakao je da jake veze ne utiču samo na ishode u ponašanju i preživljavanju, već i na uspeh i napredovanje u životu. Istraživanje je obuhvatilo 37 000 dece iz 26 zemalja uzrasta od 11 do 13 godina i pokazalo je da oni koji su odrasli u zdravoj porodici su bila zadovoljnija i uspešnija deca u odnosu na one koje nisu gajili baš najbolje odnose sa roditeljima.

Porodične veze utiču na razvoj deteta

Deca u porodici grade svoj identitet i prepoznaju svoje sposobnosti, slabosti i nedostatke. Ono što je za njih važno jeste svest da se o njima neko brine i da su prihvaćeni u porodici, ističe autor studije. U ovoj zajednici dete stiče vaspitanje, formira se njegov karakter i vrednosti. 

pexels.com

Jake porodične veze su bitne za detetov razvoj i kasniji uspeh u životu
 

Rodtelji imaju važnu ulogu u tome i ukoliko je ne obavljaju kako treba, odmažu detetu i otežavaju mu put ka razvitku i napredovanju. U ovom istraživanju rezultati su takođe pokazali da su deca koja su negovala čvršće odnose sa roditeljima imala skoro 50 odsto šanse da uspeju u životu od onih koji to nisu.

I tišina je nekada odlična povezanost

Mnogi smatraju da zajednički život, ukoliko se deca još odselila ili nisu razvedeni roditelji to čini povezane odnose u porodici. Većina ne podrazumeva da roditelji treba da razgovaraju sa decom o proteklom danu, da se čuju putem telefona ako je jedan od roditelja na putu, a upravo te situacije su jako važne da se grade jaki odnosi. Međutim, autor istraživanja ističe da roditelji ne moraju da vode decu na skupa putovanja, kako bi im pokazala pažnju ili ispunila neku svoju dužnost, važnije od toga je razgovor sa decom, a nekada i ćutnja može biti poželjna. Odmaranje roditelja i dece u tišini je nekada delotvornije i bolje od bilo kakvog brbljanja i galame.

pexels.com

Tišina je nekada poželjna da se učvrste porodične veze

Porodični sto okuplja i povezuje porodicu

Za decu je jako važno da se osećaju udobno u svom domu i da se njihov glas čuje. Iskazivanje misli i osećanja u porodici smatra se zdravim pristupom odrastanja i interakcije među članovima porodice. Autor studije kaže da odrasli treba posebnu pažnju da pokažu za interese mlađih i da se suzdrže od bilo kakvog osuđivanja dece.

pexels.com

Sto okuplja i zbližava članove porodice

Najbolji način za jačanje porodičnih veza je porodični sto. Prilika da se roditelji i deca okupe za stolom u današnjem modernom svetu je gotovo nemoguća i ovaj nekadašnji ritual sve manje porodica praktikuje. Činjeica je da se na ovaj način iskazuju poštovanje i bliskost članova porodice, deleći prostor zajedno i razgovarajući o mnogim temama, što jača njihove veze i dobar je preduslov za uspeh deteta kasnije u životu..

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO:

                

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari (0)