Dete

SVAĐA PRED DECOM: Nikako, ako želite da mališani budu srećni

Ponekad mladi roditelji zaborave da svoje dete tretiraju kao dete, misleći da sa njima boravi odrasla osoba, pa im se omakne neka svađa za koju misle da će mališan razumeti, a možda uopšte ne registruju kako ona utiče na njega. Stres kod deteta se povećava sa galamom i iako vam deluje da dete ignoriše vašu svađu ili ga ne zanima, itekako ima uticaj na njega, pokazuju istraživanja.

26.05.2022 16:00

SVAĐA PRED DECOM: Nikako, ako želite da mališani budu srećni
pexels.com

Svakodnevni stres, ali i nizak prag tolerancije, vode ka češćim svađama u modernim porodicama gde svako brani svoj stav, teško pronalazeći kompromisno rešenje. Iako psiholozi ponekad preporučuju konstruktivnu raspravu, ali koja pronalazi rešenje, ipak svađa sa uvredama i visokim tonom je nedopustiva situacija, naročito kada ste roditelj.

Iako mnogi parovi ne razmišljaju o tome dok prebacuju jedan drugome određene propuste i neslaganje u pojedinim stavovima, trebalo bi da razmisle, jer tako povećavaju stres kod deteta, pokazuju neurološka istraživanja.

Roditelji su deci uzor i izvor sigurnosti i svakako da je strašno slušati ih kako se prepiru. Za decu je to veliki stres koji može da se ispolji u anksioznosti i neposlušnosti, navodi stranica Mojpedijatar.

Ne osvrćući se na treću osobu u prostoriji, a to je dete, roditelji zaborave i na pristojnost pa tako "izleću" razne uvrede.

Svađom se deci daje loš primer

Osim toga što dete neće moći da zaspi zbog vike, gora činjenica je da će usvojiti taj obrazac komunikacije misleći da tako odrasli „rešavaju“ svoje probleme i smatrajući da je to normalna situacija. Ne treba posebno isticati da će usput „pokupiti“ sve ružne reči i prebacivanja koja uputite jedno drugom, a verovatno će i njih usvojiti jer vi ste njegov uzor. Istraživanja su pokazala da deca slede primer svojih roditelja u mnogim obrazcima ponašanja pa tako i u ovom.

pexels.com

Deca posmatraju svako vaše ponašanje i usvajaju ga

Privikavate dete na takvu atmosferu

U jednom eksperimentu koji je rađen kod dece koja su bila svedoci svađa i nasillja u porodici, stručnjaci su primetili zaprepašćujuću situaciju. Veštački je stvorena galama dok se dete igralo, kako bi se utvrdio stepen njegove tolerancije na buku oko sebe. Stručnjake je iznenadilo to da mališan nije reagovao na buku i galamu, već je nastavio da se igra. To je dovelo do zaključka da deca koja rastu u takvoj atmosferi gde se konflikti rešavaju raspravom, postaju imuna na galame i prihvataju ih kao normalne.

pexels.com

Deca se navikavaju na takvu atmosferu, a često i sami sebe smatraju krivcima za svađe roditelja

Dete će postati nesrećno

Svakodnevne svađe kojima dete prisustvuje, nateraće ga da se povuče, jer može da pomisli da je krivac ili da oseća jednostavno strah. U gorim slučajevima može da razvije i neki oblik anksioznosti ili depresije. Prebacivanja i argumentacije svakog od roditelja nateraće ga da mora da bira ili da analizira ko je u pravu u svađi.

Kako rešavati probleme i suzdržati se od svađe pred detetom?

Zrelost i samokontrola su veoma bitni, čak i kada ste na ivici „da puknete“. Ukoliko vidite da je svađa neizbežna, pokušajte da spustite ton i da se smirite kako biste čuli jedno drugo. Stručnjaci savetuju da deci treba objasniti da je i ljutnja osećanje i da treba problemu pristupiti bez ružnih reči, mahanja prstima, spominjanja deteta u svađi i naravno-sa pomirenjem na kraju.

pexels.com

Treba deci objasniti da je ljutnja normalno osećanje ali da se ne treba svađati

Svaku mogućnost konflikta pretvorite u zrelu diskusiju, ukoliko želite da dete odrasta u zdravoj i srećnoj okolini i bude srećna osoba. Na taj način ćete svom mališanu zajedno sa partnerom objasniti da postoje različita mišljenja i da se odrasli ponekad ne slažu u svemu, baš kao što to deca čine u parku oko igračaka.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)