Svaki roditelj prati razvoj svog deteta i želi da ono odrasta zdravo i da ni u čemu ne oskudeva, naročito kada je hrana u pitanju. Dešava se često da neki mališani imaju posebnu potrebu za određenim namirnicama te ih konzumiraju više nego drugi. Dok neki vole da jedu voće i povrće, drugu decu roditelji teško nagovore da pojedu i najukusniju namirnicu iz te dve kategorije. U suštini, ako dete obožava da konzumira jednu namirnicu, a to nije nešto nezdravo, ta činjenica i nije toliko strašna sve dok roditelj ne primeti neke neuobičajene simptome na svom detetu i dok se to eventualno ne odrazi na njegov izgled.
U to se uverila Šarlot Travers, majka šestogodišnjeg Tomasa Traversa, kog ona nije morala da nagovara da jede voće i povrće. Međutim, nakon izvesnog vremena, primetila je da dete dobija čudnu nijansu žute boje kože. Pošto se uspaničila i nije znala šta je problem s njenim sinom odlučila je da ga odvede kod lekara.
Bila je šokirana kada je otkrila da problem leži u velikoj dečakovoj ljubavi prema jednoj namirnici. U pitanju su pomorandže koje mališan jede svakodnevno. Problem nije bio opasan po zdravlje, a do promena je došlo jer je dečak u svoj organizam uneo visok nivo betakarotena koji se nalazi u voću poput pomorandže i grejpa.
Pre nego što ga je odvela kod lekara, majka je bila prilično zabrinuta jer je zbog njegove žućkaste boje mislila da dete da ima problem sa bubrezima ili jetrom. Doktor je želeo da isključi sve druge simptome poput žutih beonjača u očima, kako bi bio siguran da dečakov problem nije te vrste.
Kada je majka otkrila da njen sin ima ekstremne navike da jede pomorandže u velikim količinama, njemu su se neke stvari iskristalisale. Lekar opšte prakse je tada utvrdio da je boja kože direktno povezana sa sipstancom koju pomorandža ima u sebi, što je dovelo i do njene visoke koncentracije u organizmu.
- Rekla sam doktoru o njegovoj opštoj ishrani i da jede dosta voća i povrća, kao i sir - istakla je majka.
Dokazano je da hrana koja u sebi sadrži betakaroten čini kožu žutom ukoliko se konzumira u većoj količini. Pored pomorandži to se odnosi i na šargarepe, tikvice, slatki krompir, ali i suve kajsije.
- To je na sreću bezopasno jer ljudi piju betakaroten kako bi više pocrneli. On i dalje jede isto toliko narandži.. Kada nam je doktor rekao šta je uzrok, mislili smo da je to neverovatno. U šali smo mu dali nadimak Tom Simpson - priseća se majka.
BONUS VIDEO:
Komentari (0)