Odrasli

OVAJ ZDRAVSTVENI PROBLEM IMA NA MILIONE LJUDI: Nema leka i simptomi su teško podnošljivi, ali postoje eliksiri iz prirode!

Rešenja za prvu pomoć nalaze se svuda oko nas, a evo kako da ih iskoristite na najbolji moguci način.

25.02.2023 16:52

OVAJ ZDRAVSTVENI PROBLEM IMA NA MILIONE LJUDI: Nema leka i simptomi su teško podnošljivi, ali postoje eliksiri iz prirode!
shutterstock.com

Na milione ljudi širom sveta se makar jednom godišnje suočavaju s problemom infekcije i upale sinusa. Svima nama je dobro poznat osećaj bola i pritiska u predelu čela, nosa i očiju, kao i poteškoće s disanjem i izbacivanjem gustog sekreta.

Tokom prelaska iz jednog godišnje doba u drugo ili tokom naglih promena vremena, češće se javlja sinuzitis koji može da potraje i po nekoliko dana.

pexels.com

Bolni sinusi mogu izazvati snažne blavobolje

Zapušen nos ili kijavica i zapaljenje sinusa često ne mogu da se razlikuju samo na osnovu simptoma. Razlog je to što se upala sinusa (zapaljenje paranazalnih sinusa) najčešće javlja zajedno sa curenjem nosa (rinitisom). To se medicinski naziva rinosinusitisom. Pacijenti se obično žale na sledeće:

  • zapušen nos ili kijavicu
  • ograničenu sposobnost disanja na nos i umanjeno čulo ukusa
  • opštu malaksalost
  • glavobolju
  • pritiskajući bol u predelu lica koji se pogoršava pri saginjanju unapred

Različiti znakovi se mogu javiti prilikom razvoja sinusne infekcije. Njihovo trajanje zavisi od tipa sinuzitisa. Kod akutnog simptomi traju najduže tri nedelje, kod subakutnog 4-12 nedelja, a kod hroničnog tri meseca ili duže. Disanje kroz nos postaje otežano ili nemoguće zbog formirane blokade. Dolazi do stvaranja gustog sekreta u nosu koji može biti žućkast, zelen ili smeđ. Upalu često prate kašalj i glavobolja u predelu čela, očiju i nosa. Neretko može doći do povišene telesne temperature i malaksalosti. 

Ukoliko su bolni i zapušeni sinusi u početnoj fazi, možete sebi olakšati bolove i neprijatan osećaj uz neke od prirodnih sastojaka. 

Pixabay.com

Đumbir je snažan lek iz prirode

Đumbir

Odličan je za oslobađanje začepljenog nosa. Za njegovu lekovitost je zadužen aktivni sastojak gingerol. Zajedno sa njim, ljut ukus te namirnice će podstaći razređivanje i izbacivanje sekreta. Smanjuje bol u glavi koji je povezan sa upalom, zajedno sa blokadom sinusa. Generalno, đumbir je veoma poželjan u lečenju kašlja i prehlade. Stavite 200 ml vode da proključa. Dodajte par komadića đumbira i ostavite da sve vri nekih pet minuta. Procedite čaj i u njega stavite pola kašičice kurkume u prahu. Sve dobro promešajte i, ako želite, čaj možete zasladiti medom. Piti dvaput dnevno.

Ulje eukaliptusa

Miris ovog ulja je oštar i osvežavajuć. Eukaliptus je odličan kod lečenja prehlade, kijavice i začepljenog nosa. Ne koristi se oralno, već je upotreba samo spoljna ili putem inhalacije. Daje telu efekat hlađenja i pomaže pri izbacivanju nakupljenog sekreta. Navlažite papirnu maramicu sa nekoliko razblaženih kapi eukaliptusa. Udahnite aromu. Koristite nekoliko puta dok ne izbacite gustu sluz.

Pixabay.com

Maslinovo ulje je od davnina poznato po svojoj lekovitosti

Maslinovo ulje

Korišćenjem maslinovog ulja za lečenje začepljenih sinusa ublažićete mnoge simptome koji prate tu pojavu. Neke od njih su sinusna glavobolja i problemi sa vidom. Mogu se postići fantastični rezultati i to bez neželjenih efekata. Masaža maslinovim uljem olakšava cirkulaciju i normalizuje se metabolizam. Zagrejte malo maslinovog ulja. Smestite se u poluležeći položaj i nanesite ulje na nos. Palcem i kažiprstom masirajte obe strane nosa oko minut. Sve vreme dišite na usta. Ponovite postupak 4–5 puta zaredom.

Pixabay.com

Med je efikasan prirodni lek koji u kombinaciji sa renom ublažava probleme sa sinusima

Med

Med sa renom i anisom je odličan za čišćenje sinusa i disajnih puteva. Svež koren rena dobro oprati, oguliti i narendati, pa ga odmah pomešati sa 250 g livadskog meda. Sve dobro izmešati plastičnom ili drvenom kašikom, dodati 12 kapi etarskog ulja anisa i još jednom promešati. Čuva se na tamnom i hladnom mestu. Pije se ujutru i uveče po jedna kafena kašičica sa malo tople vode ili čaja od bosiljka. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)