Odrasli

POJAVA SEDE KOSE MOŽE BITI RANI ZNAK 4 OBOLJENJA: Jedno će vas iznenaditi!

Seda kosa nije uvek obavezno povezana sa starenjem, već i sa još nekim procesima u organizmu koji mogu da budu opasni ukoliko se na njih ne obrati pažnja na vreme.

20.02.2023 15:01

POJAVA SEDE KOSE MOŽE BITI RANI ZNAK 4 OBOLJENJA: Jedno će vas iznenaditi!
Foto: Shutterstock

Lepota žena oduvek se ogledala u dugoj i bujnoj kosi. S druge strane, od davnina se kosa koja sedi povezivala sa starenjem, tako da su se dame na razne načine dovijale da prikriju posvetlele vlasi. Tačno je da postoji veliki procenat žena koje i u četrdesetim nemaju nijednu jedinu sedu, ali tu su i one koje su već početkom dvadesetih morale da počnu da se farbaju. Iako je genetika ta koja odlučuje u kom životnom dobu ćemo morati ili da prihvatimo sede ili da započnemo sa farbanjem, novija istraživanja opominju da pored genetike i prirodnog procesa starenja organizma, seda kosa može da ukaže još na 4 potencijalne bolesti

Foto: Shutterstock

Obratite pažnju na pojavu prvih sedih

1. Deficit vitamina B12

Možda ne unosite u dovoljnoj meri sve vitamine, a samo jedna od posledica manjka B12 vitamina je seda kosa. Možda kosa neće prestati da vam sedi, ali manjak vitamina B12 može da dovede i do ozbiljnijih stanja u vašem organizmu. Studije su otkrile da uzimanje suplemenata B12 smanjuje visoke nivoe homocisteina, koji inače mogu dovesti do gubitka kose, i sprečava prerani nastanak sedih vlasi. Vitamin koji se nalazi u mesu, ribi i mleku takođe pomaže u proizvodnji crvenih krvnih zrnaca, neophodnih za rast i zdravlje kose.

2. Neurofibromatoza

Neurofibromatoza je genetski poremećaj koji remeti rad ćelija rasta nervnog sistema i tako prouzrokuje formiranje tumora na nervnim tkivima. Tumori mogu da se razviju bilo gde u nervnom sistemu, uključujući mozak, kičmenu moždinu i nerve. Neurofibromatoza se obično dijagnostifikuje u detinjstvu ili ranoj zrelosti. Tumori su obično benigni, ali u nekim slučajevima oni mogu da postanu maligni i kancerogeni. Efekti neurofibromatoze mogu da uključe gubitak sluha, nemogućnost učenja, komplikacije krvnih i srčanih mišića i ozbiljne deformitete usled kompresije nerava od strane tumora.

pexels.com

U retkim slučajevima seda kosa može da bude i znak tumora

3. Problemi sa štitnom žlezdom

Hormonske promene uzrokovane problemom sa štitnom žlezdom, kao što je hipertireoza ili hipotireoza, takođe mogu biti odgovorne za preranu sedu kosu. Štitna žlezda je žlezda u obliku leptira koja je odgovorna za telesne funkcije kao što je metabolizam. Zdravlje vaše štitne žlezde takođe može uticati na boju vaše kose. Preterano aktivna ili neaktivna štitna žlezda može dovesti do toga da vaše telo proizvodi manje melanina.

4. Alopecija

Alopecija je autoimuna bolest gde telo napada samo sebe i takođe može izazvati preranu pojavu sede kose. U slučaju alopecije, imuni sistem može napasti kosu i može izazvati gubitak pigmenta. U tim slučajevima dolazi i do opadanja kose u pečatima, a bolest u jednakoj meri može da pogodi i muškarce i žene.

shutterstock.com

Brinite o svom zdravlju i obratite pažnju na kvalitet kose

BONUS VIDEO:

Komentari (0)