Odrasli

ŠTA BOJA SEKRETA IZ NOSA GOVORI O NAŠEM ZDRAVLJU? Lekari upozoravaju na ozbiljne zdravstvene probleme koji se kriju iza ovih promena (FOTO)

Specijalista za uši, nos i grlo dr Raj Sindvani otkrio je na koje simptome moramo obratiti pažnju.

20.08.2023 16:01

ŠTA BOJA SEKRETA IZ NOSA GOVORI O NAŠEM ZDRAVLJU? Lekari upozoravaju na ozbiljne zdravstvene probleme koji se kriju iza ovih promena (FOTO)
Shutterstock

Držanje ruku dalje od nozdrva je poželjno iako u hladnim zimskim danima često nismo u mogućnosti da se toga pridržavamo jer haraju virusi. Zdravstveni stručnjaci poručuju da se iza boje sluzi iz nosa često mogu sakriti opasnosti koje upozoravaju na određeni zdravstveni problem.

Osušena nosna sluz se formira kako bi zaštitila telo od infekcija. Njihova svrha je da spreče sitne čestice u vazduhu da uđu u naša pluća i da nas zaštite od infekcija i iritacija, prenosi Miror.

- Unutrašnji deo nosa i gornji deo digestivnog trakta u predelu glave i vrata su veoma vlažne sredine. Sluz ima glavnu ulogu u pokušaju da zaštiti sluzokožu i zadrži je vlažnom- napominje doktor Raj Sindvani.

On je za Klivlend kliniku objasnio kako se na taj način zarobljavaju čestice i organizmi tako da bakterije i ostaci koje udišemo ne idu direktno u naša pluća. Ipak, on napominje da boja nosne sluzi jeste pokazatelj da nešto nije u redu. Od žute do crne evo šta treba da znate o boji nosne sluzi.

Žuta

Farmaceut Rita Gelani objašnjava da žuta sluz može ukazivati da se telo bori protiv infekcije. Ona ističe da je žuta boja rezultat da se sa sluzi izbacuju i bela krvna zrnca koja se bore protiv infekcija. Zbog toga se možete osećati iscrpljeno i blokirano. Doktor Sindvani ističe da postoje i druge stvari koje idu uz tu boju  uključujući i to kako se osećamo i imamo li uopšte temperaturu.

Foto: Shutterstock

Ipak boja ne govori sve, stručnjaci napominju da treba obratiti pažnju da li imamo temperaturu ili groznicu

Crna

Oni koji žive u zagađenijim sredinama imaju veću verovatnoću da imaju crni sekret u poređenju sa onima koji žive na selu. Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, tamna nosna sluz može biti znak ozbiljne gljivične infekcije koja često pogađa one sa osetljivijim imunološkim sistemom. Ove infekcije uključuju alergijski gljivični sinusitis, zatim hronični indolentni sinusitis, gljivični sinusitis micetoma i fulminnni sinusitis.

Neke ozbiljnije infekcije mogu biti uzrok crne sluzi tj sekreta ali one su veoma retke. Takođe, kod osoba koje koriste drogu ili su pušači sekret iz nosa je tamne boje.

Prozirna

Prozirna i jasna boja sluzi smatra se zdravom iako su alergije moguće i ovako. Britanska nacionalna zdravstvena služba napominje da ljudsko telo proizvodi oko 1,7 litara ovg pražnjenja svakodnevno, a većina teče niz zadnji deo grla da bi se rastvorila u stomaku.

Zelena

Ova boja sluzi znači da se telo bori sa infekcijom i da je sluz gusta od mrtvih belih krvnih zrnaca. To se može desiti u slučaju da imate groznicu ili temperaturu zbog čega je poželjno javiti se doktoru. Ljudi sa ovim simptomima mogu da pate od sinusitisa što treba lečiti antibioticima. Doktor je napomenuo da ovde nije reč samo o promenjenoj boji sluzi, već može doći do tzv. post - nazalnog kapanja. To može biti bol u licu, pritisak, zagušenje ili otežano disanje ali i promena čula mirisa i generalno lošeg osećanja.

unplash

Promena boje sekreta iz nosa nekad sa sobom nosi i promenu čula mirisa kao i generalno lošeg osećaja

Crvena ili braon

Ako primetite ovu boju onda je vrlo verovatno da je vaše nosno tkivo slomljeno i to rezultira krvlju. To se može dogoditi zbog iritacije ili ako ste iskusili neku vrstu udara. Ukoliko je sluz potpuno crvena to može ukazivati na neko krvarenje povezano sa traumom ili infekcijom. Stručnjak napominje da do toga dolazi ukoliko često trljamo nos i bolesni smo. Ako je smeđa sluz to može signalizirati staru krv što ukazuje na bakterijsku upalu pluća ili nečeg ozbiljnijeg.

Bela

Ovakva sluz može ukazivati da patite od prehlade ili infekcije nosa. Kada nam je zapušen nos, tkiva u nosu će biti otečena i to usporava protok sluzi zbog čega ona gubi vlagu pa je gusta i zamućena.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)