Odrasli

NAJRANIJI POKAZATELJI DEMENCIJE: Ne zanemarujte 4 simptoma koji se javljaju u očima (FOTO)

Bolest koja u velikoj meri narušava kvalitet života može da bude pod kontrolom ukoliko se otkrije na vreme.

19.08.2023 13:01

NAJRANIJI POKAZATELJI DEMENCIJE: Ne zanemarujte 4 simptoma koji se javljaju u očima (FOTO)
shutterstock.com

Demencija je moždani poremećaj koji može dramatično da naruši kognitivne funkcije kao što su govor, pamćenje i sposobnost donošenja odluka do te mere da remeti svakodnevni život. Za ovu sumornu bolest još uvek, nažalost, nema leka, ali uteha dolazi da, ukoliko se otkrije na vreme, njene posledice mogu da se ublaže. Demencija je jedan od vodećih uzroka smrti na globalnom nivou, sa 1,8 miliona života izgubljenih zbog ove bolesti u 2019. godini. 

Studije su otkrile da umor, gubitak sluha i poremećaji spavanja mogu predvideti rizik od ovog stanja. Oftamolog dr Džon Slot Džorgansen upozorio je na četiri znaka demencije koje možete uočiti na očima, pre nego što se pojave problemi sa pamćenjem.

FOTO: shutterstock.com

Rani znaci demencije ukoliko se otkriju mogu u velikoj meri da ublaže ovu bolest

- U nekim slučajevima, ovi znaci mogu biti suptilni i možda neće biti odmah prepoznatljivi. Međutim, u drugim slučajevima, oni mogu postati dovoljno uočljivi da podstaknu dalju istragu, tako demencija može da se otkrije na vreme - rekao je dr Džorgansen za The Express, a o tome je pisao i San.

Važno je znati da se promene vida ne pojavljuju uvek prve, dok se pojedine promene na očima kod osoba koje imaju demenciju ne pojavljuju nikada. Različite vrste demencije mogu različito uticati na ljude i svako će doživeti simptome na svoj način.

Generalni znaci demencije su:

  • gubitak pamćenja
  • teškoće u koncentraciji
  • teško obavljanje svakodnevnih zadatka
  • teškoća da se prati razgovor ili pronađe pravu reč
  • zbunjenost oko vremena i mesta
  • promene raspoloženja

Dr Džorgansen je pored ovih glavnih simptoma istakao da je neophodno da se obrati pažnja i na druge simptome koji se pojavljuju na očima, pošto oni u određenim slučajevima mogu da ukažu na demenciju koja još nije dijagnostikovana, pa su šanse za lečenje daleko veće.

shutterstock.com

Mnogi početni simptomi demencije mogu da se vide na očima

1. Promene u vidu

Pojedinci sa demencijom mogu imati poteškoća sa vizuelnom percepcijom, uključujući probleme u proceni udaljenosti ili identifikaciji boja i kontrasta.

2. Poteškoće u čitanju ili pisanju

Dr Džon je rekao da demencija takođe može dovesti do problema sa razumevanjem čitanja, koherentnim pisanjem ili razumevanjem simbola i brojeva.

shutterstock.com

Ima nade ukoliko se demencija dijagnostikuje na vreme

3. Vizuelne halucinacije

Neki ljudi sa demencijom mogu doživeti vizuelne halucinacije, tačnije mogu da vide stvari koje nisu prisutne.

4. Oštećenje vizuelne memorije

Prisećanje lica, mesta ili predmeta takođe može postati izazov za osobe sa demencijom.

- Ako primetite bilo kakve znake upozorenja na očima, ključno je da preduzmete hitne mere i razgovarate sa svojim lekarom opšte prakse - upozorio je dr Džon.

Prethodna istraživanja sugerišu da je stanjivanje mrežnjače osobe tokom srednjeg doba verovatno pokazatelj kognitivnih performansi u njihovom ranom odraslom životu i neophodno je na to posebno obratiti pažnju.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)