Odrasli

POSEGLI STE ZA DŽEZVOM I KUVANJEM KAFE UJUTRU? Stručnjaci upozoravaju na štetne posledice koje činite svom zdravlju (FOTO)

Odlaganje ispijanja ovog napitka može povećati nivo energije.

19.08.2023 14:00

POSEGLI STE ZA DŽEZVOM I KUVANJEM KAFE UJUTRU? Stručnjaci upozoravaju na štetne posledice koje činite svom zdravlju (FOTO)
Shutterstock

Uvreženo je mišljenje da kafa podiže energiju i čini nas budnima od ranog jutra, činjenica je, barem ako je verovati stručnjacima i nutricionistima, da odlaganje ispijanja ovog napitka može povećati nivo energije i poboljšati naše opšte zdravlje.

Nutricionistkinja Gabi iz The Fast 800, kaže da bi promena prakse sa jutarnjim ispijanjem kafe moglo da utiče na naše opšte blagostanje. Posebno važi za one koji ispijaju kafu na prazan stomak, da bi trebalo da pripaze jer na taj način "guraju telo u režim visokog stresa". Takođe, može doći do oslobađanja hormona poput adrenalina i kortizola što može izazvati stimulisan odgovor. Stručnjaci poručuju da postoji pet načina kako da se izbormo sa tim.

1. Hidratacija

Pre nego popiju šoljicu kafe, nutricionistkinja Gabi savetuje sve da piju puno vode. Idealno bi bilo na sobnoj temperaturi uz nekoliko kapi limunovog soka što će dodatno pomoći varenju. 

Foto: Shutterstock

Ispijanje vode ujutru je daleko bolje od kafe

2. Hranljive materije

Kako bismo uravnotežili nivo šećera u krvi dan je najbolje započeti obrocima u kojima ima proteina i vlakana. Povišen šećer u krvi, kako navodi nutricionistkinja, može da smanji našu zalihu enegije i zbog toga je važno da za doručak imamo recimo čia puding ili činiju punu povrća i voća. 

3. Vežbanje

Iako je rizično, većina ljudi piju kfe pre treninga, a to može vežbanje učiniti manje efikasnim. Stručnjaci smatraju da to može prouzrokovati anksoznost i da vas uznemiri tokom vežbanja.

Umesto ispijanja kafe, Gabi savetuje da uradimo neku fizičku aktivnost a da to dođe kao poslastica posle teretane. 

Shutterstock

Vežbanje će nam povećati energiju ujutru i svakako je bolje uvesti to jako jutarnju rutinu

4. Strpljenje 

Iako imamo veliku želju ujutru da organizam razbudimo sa šoljom kafe, nutricionistkinja preporučuje neku alternativu i odlaganje barem 90 minuta što će rezultirati visokim nivoom energije.

5. Izlaganje suncu

Da bi održali ravnotežu hormona, poželjno je izlaganje prirodnom svetlu odnosno sunčevim zracima odmah nakon buđenja. Izlaganje svetlosti pokreće zdravo oslobađanje kortizola ujutru kako bi podržao ritam tela.

Saveti nutrcionistkinje, kako prenosi britanski San, prate smernice da ispijanje kafe daje podsticaj u spavaćoj sobi. Kofein i azot opuštaju i proširuju krvne sudove što povećava protok do penisa, a ovo navodno može smanjiti i rizik od erektilne disfunkcije. Naučnici su, međutim, sugerisali da blago dodavanje mleka kafi može dati zdravi podsticaj ovom napitku. Proteini iz mleka mogu da prihvate antioksidante i pomažu telu da ih upije. Laboratorisjki eksperimenti Univerziteta u Kopenhagenu su otkrili da je ovo udvostručilo efikasnost polifenola koji se nalaze u kafi. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)