Odrasli

SKRIVENI SIMPTOMI DEPRESIJE KOD ŽENA: Ne ignorišite znakove ovog oboljenja (FOTO)

Ovo psihičko stanje može da varira od blažeg do težeg oblika koji se manifestuje gubitkom apetita, problemom sa spavanjem, nedostatkom interesovanja za dnevne zadatke i upornim mislima o samoubistvu,

17.08.2023 12:00

SKRIVENI SIMPTOMI DEPRESIJE KOD ŽENA: Ne ignorišite znakove ovog oboljenja (FOTO)
shutterstock.com

Život je pun izazova i koliko god se sa njima nosili kako treba, emocije koje nastaju kao odgovor na to, poput tuge, su neizbežne. Međutim, ako to osećanje postane sveprisutno, vreme je za uzbunu. Depresija može da utiče kako kod muškarca tako i kod žene na sve aspekte života. Iako mnogi toga nisu svesni, način života, a pre svega se misli na jedenje, spavanje i rad može njihovu svakodnevnicu da "zamrači" što može uticati na energiju i optimizam koji mogu da oslabe. 

Statistika pokazuje da čak 16 miliona žena u Indiji godišnje pati od depresije, a da mnoge čak nisu svesne tog stanja. Nauka pokazuje da su dame izloženije ovom stanju i to dvostruko više od muškaraca jer postoje mnogi spoljni faktori koji na to utiču. To se odnosi na hormonske, genetske, psihološke i socijalne faktore pre svega. Ovo psihičko stanje može da varira od blažeg do težeg oblika koji se manifestuje gubitkom apetita, problemom sa spavanjem, nedostatkom interesovanja za dnevne zadatke i upornim mislima o samoubistvu, prenosi Fajnenšlekspres.

Pored ovih postoje i drugi simptomi koji ukazuju na ovo oboljenje, a doktor Malini Saba psiholog kaže da je razumevanje bolesti prvi korak u borbi protiv nje.

Krivica, neuspeh i tuga

Karakteristični klinički simptomi depresije su krivica, nedostatak samopouzdanja i pesimizam. Neke žene idu u krajnost pa mogu pokazivati preuveličan osećaj krivice, okrivljujući preterano sebe za svoje greške. Kod depresivnih žena je samookrivljavanje prisutnije nego spoljna krivica.

Pixabay.com

Samookrivljavanje je često kod depresivnih žena, više nego spoljna krivica

Anksioznost

Ovo stanje prati neprestana briga i strah, a anksioznost je više od tog osećaja da će se nešto dogoditi ili da se dogodilo. Ovaj poremećaj narušava duševni mir, mučeći se do te mere da brinu zbog najsitnijeg detalja što ih može dovesti do paranoje. Napad anksioznosti može otežati ženi da izađe iz dublje rupe očaja.

Izolacija

One žene koje se suočavaju sa depresijom smatraju da je društveni život iscrpljujuć i radije žude za samoćom. Izolacija i izbegavanje društvenog života je poznato kao anhedonija a to je gubitak doživljaja zadovoljstva u nekim aktivnostima u kojima smo nekada uživali. Ovo je jedan od osnovnih simptoma depresije. 

Umor

Prema jednoj studiji koja je objavljena 2004. u Psihijatriji, umor je takođe tipičan znak depresije kod žena. U jednoj studiji koja je rađena četiri godine ranije od 78. 463 učesnika istraživanja, kod njih 73 odsto umor je identifikovan kao simptom ozbiljne depresije. Serotonin i epinferin su neurotransmiteri u mozgu koji su zaduženi za stvaranje pozitivnih emocija i proizvodnju energije. Kod kliničke depresije, proizvodnja serotonina je usporena  tako da to dovodi i do smanjene proizvodnje epinefrina što izaziva iscrpljenost.

shutterstock.com

Umor i iscrpljenost se kod depresije kod žena javljaju kada je proizvodnja serotonina i epiinefrina manja

Bes i razdražljivost

Depresiju ponekad karakterišu nestrpljenje i neprijateljstvo , a pored toga ga prati i osećaj beznađa. Žene koje su u depresiji često izgledaju kao da se "raspadaju" zbog nekih naizgled beznačajnih stanja. Iritacija i bes mogu da budu klinički pokazatelji težeg tipa depresivnog poremećaja, pokazuju nedavna istraživanja.

Koji faktori kod žena mogu da povećaju verovatoću depresije:

- Hormonske promene

- Stres kao rezultata balansiranja između porodice i posla

- Poremećaj raspoloženja u ranim reproduktivnim godinama

- Gubitak socijalne podrške

- Porodična istorija poremećaja raspoloženja

- Svakodnevni socijalni ili psihološki stres

- Gubitak roditelja pre 10. godine

- Upotreba specifičnih lekova

- Fizičko i se*sualno zlostavljanje u detinjstvu

BONUS VIDEO:

Komentari (0)