Odrasli

TIHI UBICA KRIJE SE IZA OVIH 12 ZNAKOVA UPOZORENJA: Simptomi bolesti srca na koje ne obraćamo pažnju mogu ukazati na ozbiljne probleme (FOTO)

Elijah Ber konsultant kardolog na klinici Mejo u Londonu za britanske medije ističe kako postoje znaci upozorenja koje ne treba ignorisati, a javljaju se kod srčanih oboljenja.

14.08.2023 14:02

TIHI UBICA KRIJE SE IZA OVIH 12 ZNAKOVA UPOZORENJA: Simptomi bolesti srca na koje ne obraćamo pažnju mogu ukazati na ozbiljne probleme (FOTO)
shutterstock.com

Bolest srca je stanje sa kojem živi veliki broj ljudi. Međutim, pojedini simptomi mogu biti prikriveni tako da pacijnt ne može da zna da ima ovu bolest. Četiri osnova tipa ove bolesti su: koronarna bolest srca, moždani udar, bolest perifernih arterija i bolest aorte.

Kod prvog je u pitanju blokiranje dovoda krvi u srce, najčešće nakupljanjem masnog holesterola u arterijama što može prouzrokovati srčani udar. Moždani udar je prouzrokovan sličnim blokadama koje prekidaju dotok kiseonika u mozak. Kod bolesti perifernih arterija javljaju se ugrušci u nogama koji izazivaju bol nalik grčevima i tuposti, prenosi britanski San.

Bolest aorte uključuje zid aorte najvećeg krvnog suda koji nosi krv od srca do ostatka tela i on postaje oslabljen. Elijah Ber konsultant kardolog na klinici Mejo u Londonu za britanske medije ističe kako postoje znaci upozorenja koje ne treba ignorisati, a javljaju se kod srčanih oboljenja. 

Problemi sa disanjem

Dahtanje i znojenje su znaci da možda patite od srčanih oboljenja. Kratak dah može ukazivati na srčanu insuficijenciju. Profesor Ber napominje da bol u grudima i nedostatak daha pri naporu mogu biti znak koronarne arterijske bolesti.

Shutterstock

Kratak dah i bol u grudima mogu ukazivati na srčano oboljenje

 

Otok potkolenice

Oticanje nogu u donjem delu može biti znak ovog oboljenja kao i slabe cirkulacije u nogama.To znači da možda postoji ugrušak u vašoj nozi koji blokirapovratak krvi u vaše srce. 

Lupanje srca

Osećaj kako vam srce treperi može biti znak srčane bolesti. Simptomi povezani sa poremećajem ritma srca mogu ukazivati na srčanu bolest. Ritam koji juri ili je nepravilan ili oboje je znak da treba da posetite lekara. 

Vrtoglavica

Ukoliko srce ne pumpa dovoljno krvi u mozak to može izazvati vrtoglavicu, a to može biti rezultat srčane insuficijencije, abnormalnog srčanog ritma ili manje poznatog znaka srčanog udara. Ako su ovi poremećaji ozbiljni mogu izazvati vrtoglavicu ili čak gubitak svesti.

shutterstock.com

Nedostatak krvi koju srce pumpa u mozak može izazvati vtoglavicu ili čak gubitak svesti

Boja kože se menja

Loša cirkulacija može dovesti do toga da određeni delovi kože posive i poplave posebno kod prstiju ruku i nogu. To ukazuje na začepljene i sužene krvne sudove. Ipak, ovo se, kako profesor Ber napominje, dešava u kasnijoj fazi bolesti, a ne na početku.

Se*sualni problemi

Muškarci koji imaju problem sa erekcijom moguće je da pate od srčanih oboljenja jer to ukazuje da dotok krvi u polni organ nije jak što ukazuje na probleme sa arterijama. Erektilna disfunkcija je prema kardiologu Beru vrlo česta i to može biti znak problema u arterijama koje snabdevaju taj deo tela.

Shutterstock

Problemi sa erekcijom mogu ukazivati da postoji problem sa srcem kod muškaraca

Umor

Kod srčane insuficijencije ovaj problem je veoma čest i može činiti da se osećate izuzetno umorno jer organ ne pumpa dovoljno krvi po telu.

Krvarenje desni

U mnogim studijama utvrđeno je da je problem desni povezan sa srčanim oboljenjima. Neki stručnjaci smatraju da pojedine bakterije iz naših usta mogu ući u krvotok. Bolest desni može biti i pretnja za moždani udar, pokazalo je jedno istraživanje.

Tamne tačke ispod noktiju

Male tačke krvi koje vidite ispod svojih noktiju mogu ukazivati na endokarditis. To je infekcija u sluznici srčanih zalistaka uzrokovana bakterijam koje ulaze u krv i putuju do srca. Ovaj simptom može ukazivati takođe i na dijabetes koji povećava rizik od moždanog udara. 

Apneja u snu

Apneja u snu može da izloži riziku od visokog krvnog pritiska, abnormalnog srčanog ritma i srčane isuficijencije. Prekinuto disanje u pauzama može smanjiti količinu kiseonika koja ide u mozak. 

Pored ovih stručnjaci navode da treba obratiti pažnju na simptome poput snage prianjanja odnosno stezanja. To može ukazivati na to koliko vam je srce snažno. Osim toga i dijabetes može izazvati tamne, baršunaste fleke na mestima gde se koža nabora poput vrata, prepona i pazuha. Flasteri mogu ukazivati na to da se telo bori da proizvodi insulin.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)