Odrasli

MISLILA JE DA JE NJEN KAŠALJ POSLEDICA KOVIDA, ALI ISTINA JE BILA MNOGO GORA: "Sada ne mogu da govorim i imam tri godine života"

Agonija Amade Parkes trajala je godinu dana dok nije saznala da boluje od smrtonosne bolesti.

12.08.2023 15:00

MISLILA JE DA JE NJEN KAŠALJ POSLEDICA KOVIDA,  ALI ISTINA JE BILA MNOGO GORA: "Sada ne mogu da govorim i imam tri godine života"
Printscreen/metro.co.uk/drustvene mreze

Kada je Amanda Parkes (62) počela da kašlje pretpostavila je da je u pitanju Kovid-19 jer je njena majka, o kojoj se brinula, imala težak oblik ovog virusa, ali njena bolest je bila mnogo ozbiljnija. Majka dvoje dece iz Zapadnog Midlenda sada nije u mogućnosti da govori niti da guta.

- Moja borba je počela u decembru 2021. godine kada sam počela da kašljem. Radila sam kao medicinska sestra 44 godine i osetila sam da gubim glas - rekla je Amanda.

Printscreen/metro.co.uk/drustvene mreze

Amanda Parkes sa svojim ćerkama.

Do aprila 2022. godine Amanda se mnogo puta obratila lekaru opšte prakse, da bi na kraju dobila uput i otišla kod specijaliste za uho, grlo, nos. Tada joj je dijagnostikovana napetost mišića u grlu i još uvek nije potpuno izgubila glas. Nažalost njeno zdravlje se pogoršavalo.

- Moji simptomi su se pogoršavali i postalo mi je teško da gutam i svake nedelje sam gubila po 2 kilograma. Otišla jsam kod logopeda koji je konstatovao da sa mojim jezikom nešto nije u redu, i nakon toga sam otišla kod neurologa - rekla je ova žena.

Uprkos mnogim analizama i posetama lekarima koje su je zamorile, shvatila je da je u pitanju nešto ozbiljno i nastavila je da ide na preglede.

- Morala sam da se suočim sa problemom i dijagnoza mi je postavljena u novembru 2022. godine i ustanovljena je Bulbarna paraliza, koja je okrenula moj svet naglavačke. Međutim, ovo nije uticalo samo ne mene nego i na porodicu kojoj sam morala da saopštim loše vesti, a tu su moje dve odrasle ćerke Laura Arnold (39) i Džes Bruks (35), pet unuka i suprug Džoe (64), a to će ih uništiti - rekla je Amanda. 

Printscreen/metro.co.uk/drustvene mreze

Kada je Amanda Parkes saznala da je bolesna, svojim ćerkama je napisala poruku, jer to nije mogla da izgovori.

Nastavila je da radi kao medicinska sestra, ali to nije bilo moguće zbog njenog zdravstvenog stanja.

- Saznanje da ne mogu da radim je bilo užasno, a posao je bio moj život. Više ne mogu da govorim niti da gutam, a u februaru 2023. godine ugrađen mi je perkutani endoskopski gastrostomski kateter. Međutim, iako se borim sa smrtonosnom bolešću moja porodica je uz mene i to je najvažnije - zaključila je Amanda.

Šta je progresivna Bulbarna paraliza?

Bulbarna paraliza zahvata mišiće krajnika, uzrokujući nemogućnost žvakanja, gutanja, govora, nazalan govor, slabost mišića lica i meko nepce uzrokujući progresivnu nemogućnost žvakanja, gutanja, govora, nazalan govor, fascikulacije i slabost mišića lica, jezika i mekog nepca. Bolesnicima se javljaju respiratorne komplikacije koje često dovode do smrti u okvoru 1 do 3 godine. 

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)