Psihologija

UDATE, RAZVEDENE ILI SOLO DEVOJAKE: Koje žene su najsrećnije i zašto više slobode donosi manje radosti

Kako su objasnili psiholozi dame će pre potražiti stručnu pomoć nego muškarci zbog čega lakše prevazilaze i probleme.

09.09.2023 20:01

UDATE, RAZVEDENE ILI SOLO DEVOJAKE: Koje žene su najsrećnije i zašto više slobode donosi manje radosti
shutterstock.com

Poslednjih godina stručnjaci su došli do svojevrsnog paradoksa: što više slobode imaju žene su manje srećne. Prema rezultatima istraživanja američkog Udruženja psihologa žene su više od muškaraca sklone ankcioznosti, depresiji, besu, nesanici...

Većina žena i dalje je pod dvostrukim teretom odnosno pokušajem da budu uspešne u karijeri a da zbog toga ne trpi njihova porodica i deca što neminovno dovodi da se ona sama loše oseća ukoliko to ne postigne.

shutterstock.com

Prijateljstva su važna bez obzira na godine

Objašnjenje psihologa 

Kako je objasnila psiholog Lovri Velš dobra stvar je što će žene pre nego muškarci potražiti stručnu pomoć ukoliko im je potrebna.

- Na ovaj način dame će brže i lakše prevazići probleme. Možda nisu srećnije od muškaraca ali lakše pronalaze smisao i svrhu u svom životu što je usko povezano sa boljim zdravljem i dužim životom - objasnila je ona za sajt "Konverzejšn".

Istražujući dublje ženske emocije stručnjaci su pokušali da odgovore i na pitanje koje žene su najsrećnije u zavisnosti od svog emotivnog statusa. Da li su srećnije udate dame, one razvedene ili solo? Rezultati su bili prilično iznenađujući.

Kako navode američki psiholozi najsrećnije su devojke koje su solo odnosno bez emotivnog partnera. Bez obzira na razlog zašto su solo ovakve devojke imaju više vremena za sebe, svoj hobi i posao što je motiv da budu uspešne dok grabe ka svom cilju.

Imaju jaka prijateljstva, naučile su da se brinu o sebi, da same plaćaju račune, više se druže i putuju, bave se sportom i imaju ispunjen život. Jednom rečju uživaju u životu i nisu preoterećene brakom. 
Čak i kad pronađu partnera očekuju da im on bude podrška a ne da ih sputava. 

Međutim, kako naglašavaju stručnjaci sve ovo u najvećem procentu važi za devojke dok ne uđu u tridesete godine. Tada se situacija značajno menja jer pritisnute biološkim satom žele porodicu i decu. Međutim, čak i kad se udaju i zasnuju porodicu to ih ne čini srećnijim i u dubini duše zavide svojim slobodnim drugaricama. 

Situacija se ponovo menja nakon što dame uđu u petu ili šestu deceniju života. Tada većina dama čezne za srodnom dušom i muškarcem s kojim će pre svega deliti ista interesovanja, ali nisu spremne da se zarad njega menjaju i odreknu svojih zadovoljstava i ranije stečenih prijateljstava koja su im izuzetno važna. Inače, kako ističu stručnjaci, prijateljstva su važna bez obzira u kom životnom dobu se nalazite samo je pitanje kada ćete imati više vremena da se posvetite bliskim ljudima. 

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)