Psihologija

DA LI ZNATE ŠTA JE SINDROM SREĆNE DEVOJKE: Lice i naličje fenomena sa društvenih mreža koji osvaja svet, a evo kakav je stav psihologa

U pitanju su afirmativne mantre i pozitivan način razmišljanja za koje se veruje da mogu preokrenuli svakodnevne događaje u našu korist.

16.07.2023 20:00

DA LI ZNATE ŠTA JE SINDROM SREĆNE DEVOJKE: Lice i naličje fenomena sa društvenih mreža koji osvaja svet, a evo kakav je stav psihologa
shutterstock.com

Poslednjih godina pod uticajem raznih lajf koučeva sve više ljudi zainteresovani su da uz pomoć pozitivne afirmacije poboljšaju svoj život. Ovaj trend posebno je popularan na društvenim mrežama i među mladima. 

Tako je nastao termin "sindrom srećne devojke" koji sugeriše da afirmacije i pozitivan način razmišljanja u životu mogu preokrenuli svakodnevne događaje u našu korist, piše Vašington post.

Međutim, kako ističu kritičari ovakvog načina razmišljanja ovaj trend može da se ode u krajnost i sopstvenu suprotnost pa osoba počinje da krivi sebe ukoliko joj u životu ne ide sve onako kako želi iako je posvećena pozitivnom razmišljanju i afirmacijama.

shutterstock.com

Novi trend na drštvenim mrežama sugeriše devojkama da razmišljajući o pozitivnim stvarima privlače i takve događaje u život

 

"Sindrom srećne devojke" je trend koji je na Tik Toku započela je Laura Galebe (22) prošle godine u decembru.

Ne postoji bukvalno bolji način da se to objasni nego što se čini da su šanse u potpunosti u moju korist. Stalno govorim da mi se velike stvari uvek dešavaju neočekivano - rekla je Laura.

Koliko je interesovanje mladih najbolje svedoči podatak da je do danas njen video u kome objašnjava sindrom srećne devojke na Tik Toku ima 420 miliona pregleda. 

Međutim, ne slažu se svi sa njenim stavovima. Korisnici ove mreže su istakli kako "sindrom srećne devojke" održava toksičnu duhovnost novog doba i da često ostavlja žene sa idejom da su one krive kako im nešto ne ide u životu.

Iako mnogi kritikuju ovaj trend psiholozi tvrde kako pozitivno razmišljanje ima svoje prednosti i stvarne koristi.

Psiholog dr Samanta Veld Blundel objasnila je da treba biti svestan da ima neke logike u tome, ali da ne treba očekivati da će afiramcije poput čarobnog štapića da reše sve naše probleme.

- Za ovaj trend sam čula od svojih pacijenata. Rekao mi je da je to upravo ono što pokušavamo da postignemo na našim seansama, ali upakovano na drugačiji način. Trend je u suštini puno pozitivnog razmišljanja. Da bismo se borili protiv stresa ili anksioznosti, pokušavamo da promenimo misli u pozitivnije, a to zauzvrat menja način na koji se osećamo. Kada promenimo naše razmišljanje, to menja naše raspoloženje, naše emocije i onda menja naše ponašanje - objasnila je ona za jedan američki sajt.

Optimističniji pogled na svet, kako se veruje, jača imunitet i pozitivno utiče na mnoge aspekte svakodnevnog života i dugoročno i kratkoročno. 

Laura je objasnila da je oduvek bila optimista u život i da je razmišljala pozitivno.

- Zakon privlačenja je moćan i zaista stvaran. Uvek budi optiističan i očekuj dobre stvari - zaključila je ona.

Sudeći prema komentarima njenih pratilaca, čak i onih skeptičnih, snaga misli je jača nego što smo mi svesni.

Međutim, Laura zapravo promoviše ono što je dobro poznato posebno u pravoslavnom svetu. Pravoslavni sveštenik otac Tadej još pre više decenija je govorio: "Kakve su ti misli takav ti je život" a njegove mudrosti zabeležene su u istoimenoj knjizi. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)