Odrasli

KURJE OKO NA NOŽNIM PRSTIMA I STOPALIMA: Bolno stanje koje uglavnom pogađa žene, a ove osobe su u posebnom riziku (FOTO)

Lečenje se najčešće sprovodi kod kuće osim ukoliko ste dijabetičar, imate deformaciju ili ste starija osoba.

18.09.2023 15:02

KURJE OKO NA NOŽNIM PRSTIMA I STOPALIMA: Bolno stanje koje uglavnom pogađa žene, a ove osobe su u posebnom riziku (FOTO)
shutterstock.com

Kurje oko je česta pojava koja posebno pogađa žene zbog nošenja tesne i neudobne obuće. U pitanju je zadebljanje na koži koje vremenom može da postane vrlo bolno. Nastaje zbog prevelikog pritiska ili trenja na koži najčešće na prstima ili stopalima zbog čega otežava hodanje. 

Iako žuljevi i kurje oko u suštini nastaju od iste vrste tkiva, žuljevi najčešće nastaju na petama ili stopalu, kurje oči kao izbočina se javljaju između prstiju, eventualno na tabanama. 

shutterstock.com

Osobe sa čukljevima imaju veću šansu da dobiju kurje oko ili žulj na stopalu

Kako nastaje? 

Rizik od pojave kurjih očiju imaju osobe sa koščatim prstima na nogama, tankom kožom ili neki deformitet na nožnim prstima ili stopalima. Deformitet može da izazove trljanje kože o obuću. Osobe sa čukljevima imaju veću šansu da dobiju kurje oko ili žulj na stopalu.

Postoje dve vrste kurjeg oka:

  • 1. Tvrdo kurje oko 

Najčešće se formira na manjim nožnim prstima ili sa spoljašnje strane malog prsta na nozi. Na ovim mestima neudobna obuća pravi najveća oštećenja tkiva. 

  • 2. Meko kurje oko 

Najčešće se pojavljuje između četvrtog i petog prsta. Ova vrsta kurjeg oka je mekša zbog znoja između prstiju. Meko kurje oko je bolno na dodir i može da da se inficira.

Kurje oko može da se pojavi i kod muškaraca i žena, ali su dame mnogo više sklone ovog vrsti problema zbog tesne obuće kao i cipela sa visokom potpeticom zbog pritiska na stopalo koje ide na dole prilikom hodanja.

Najčešći rizici za pojavu kurjeg oka su:

  • tesne cipele
  • dugo stajanje, hodanje ili trčanje
  • ne nosite čarape 
  • čarape koje klize i ne štite dovoljno stopalo prilikom hodanja
  • nepravilno držanje tela prilikom hodanja
  • fizičke aktivnosti usled koji stopala trpe veliki pritisak
  • hodanje na unutrašnjoj ili spoljašnjoj ivici stopala 
  • deformiteti stopla i čukljevi

Shutterstock

Dijabetičari, starije osobe i oni koji imaju čukljeve ne bi trebalo sami da se leče već da potraže pomoć lekara

Lečenje 

Kako je za portal Helt objasnila dr Debora Saliven, postoje brojni načini za lečenje kurjeg oka. 

- Postoje brojni flasteri koji će olakšati hodanje, ali neće izlečiti kurje oko. Postoje različiti medicinski proizvodi sa hemikalijama koje mogu da omekšaju i stanje zadebljalu mrtvu kožu na kurjem oku. Ovi proizvodi obično sadrže salicilnu kiselinu koja će omekšati tvrdu i zadebljanu kožu kako biste lakše uklonili kurje oko. Nekad je potrebno postupak ponavljati više puta kako bi bio efikasan - objasnila je ona.

Međutim, kako je naglasila dr Saliven ukoliko patite od dijabetesa, imate čukljeve ili spadate u grupu starijih ljudi najbolje je da se obratite za pomoć lekaru. On će odrediti terapiju i način uklanjanja kurjeg oka.

Osim jastučića sa salicilnom kiselinom postoji lasersko uklanjanje kurjeg oka. U pitanju je brza i rutinska procedura posle samo jednog tretmana, a problem se rešava iz korena. Nakon što uklonite uzrok za kurje oko, koži je potrebno 8-16 nedelja da se potpuno obnovi na tom mestu.

Povremeno se može dogoditi da se kurje oko inficira, okolna koža je crvena i bolna a iz samog kurjeg oka curi gnoj. U tom slučaju neophodno je da odete kod svog lekara koji će vam prepisati adekvatnu terapiju najčešće antibiotike. 

Pixabay.com

Tesna obuća i visoke potpetice najčešći su uzrok pojave kurjeg oka

Prevencija

Obuća
Uske i neudobne cipele glavni su uzrok pojave kurjeg oka. Ponekad grub šav na cipeli može da iritira kožu i dovede do ove bolne pojave. Birajte obuću koja ne pravi pritisak na stopalo posebno na prste cipele. Obuća treba da ima dovoljno prostora za prste kako bi se izbeglo trljanje prsta o prst.
Ulošci 
Ulošci za cipele mogu biti korisni posebno ukoliko se kurje oko već pojavi na stopalu. Mekani umetak za cipele može da smanji pritisak na gazište i pomogne zarastanju.
Razdvojte prste
Ako imate kurje oko između nožnih prstiju pokušajte manjim oblozima da razdvojite bolan prst od ostalih kako bi se smanjio pritisak na kurje oko a bol ublažio. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)