Prirodni lekovi

Otarasite se ŽULJEVA pomoću NARODNE MEDICINE

Iako svakodnevno nose našu težinu, stopalima se često ne posvećuje pažnja i nega kakvu zaslužuju, pa se na njima formiraju žuljevi, koji mogu da budu veoma bolni

24.08.2022 19:30

Otarasite se ŽULJEVA pomoću NARODNE MEDICINE
Pixabay

Sa žuljevima na nogama neminovno se bar jednom suočio svako od nas. Neudobne cipele, dugotrajno stajanje i hodanje ili tanka koža samo su neki od mnogobrojnih razloga za pojavu ovih neprijatnih izraslina na stopalima.

Pored činjenice da kurje oči i žuljevi izgledaju neestetski, ponekad su i veoma bolni. Iako je svakako najbolje da rešenje ovog medicinsko-kozmetičkog problema poverite stručnjaku, to iz različitih razloga nije uvek moguće.

 

 

Zbog toga možete pokušati da se otarasite žuljeva i kurjih očiju lekovima i proizvodima koji se mogu naći u svakom domu. Iako efikasnost narodnih metoda nije u potpunosti dokazana, prirodne recepture za lekovite mešavine se prenose s generacije na generaciju, što na izvestan način potvrđuje njihovu delotvornost.

SUVI I MOKRI ŽULJEVI

Za početak, treba napomenuti da žuljevi na nogama mogu biti mokri i suvi. Suvi žuljevi najlakše se uklanjaju grubom turpijom za pedikir ili običnim kamenom plovućcem, bez prethodnog potapanja stopala. Osobama koje ipak ne mogu bez prethodnog omekšavanja kože, preporučuje se da na 20 minuta potope noge u mešavinu što toplije vode u koju su dodali po dve kašike sode bikarbone i neutralnog tečnog sapuna. Ova kupka će omekšati ogrubeli epiderm i pomoći u bržem uklanjanju žuljeva.

Nakon uklanjanja zadebljanja i žuljeva dobro osušite stopala i namažite ih hranljivom kremom ili maslinovim uljem. Da biste poboljšali efekat, potrebno je da obujete čarape i na neko vreme zauzmete horizontalni položaj da bi koža bila maksimalno navlažena i omekšana.

Foto: Shutterstock

Kurje oči najbolje lečite uz savet stručnjaka

Najbolnija posledica nošenja tesnih ili neudobnih cipela su takozvani mokri ili vodeni žuljevi, koji izgledaju poput plikova. Imajte u vidu da će, ako ih oslobodite nakupljene tečnosti, zarasti mnogo brže, ali ova procedura nosi sa sobom rizik od infekcije, pa je, ako se za nju odlučite, potrebno da preduzmete sve higijenske mere i budete obazrivi. Najpre dobro operite ruke i sam žulj, sterilišite vrh šivaće igle plamenom upaljača ili alkoholom i pripremite salvetu, koja će upiti tečnost iz žulja. Nakon što žulj probušite, potrebno je da ga zaštitite flasterom. Noću možete dodatno primeniti meleme koji ubrzavaju regeneraciju tkiva.

OPREZNO S KURJIM OČIMA

Kurje oči nastaju kao rezultat zanemarenih suvih žuljeva i najčešće se javljaju na petama i prstima. Kurje oko ima svoj koren i izgleda kao da je usađen u kožu, a na vrhu izrasline vidljiva je crna tačka. Osobe koji nose neudobne cipele pate od gljivičnih ili virusnih infekcija kože, trpe česte povrede nogu poput sportista i balerina, u većem su riziku od pojave kurjih očiju.

Ako primetite kurje oko, najbolje je da se obratite dermatologu, koji će vam ponuditi nekoliko opcija za rešavanje problema. Uklanjanje kurjih očiju laserom je najsavremeniji i najefikasniji metod za lečenje, uz minimalni rizik od upale. Ova procedura je bezbolna, međutim, u slučajevima preosetljivosti, može se izvoditi pod lokalnom anestezijom.

 

 

Ako iz nekog razloga niste u mogućnosti da se obratite stručnjaku, postoji nekoliko metoda za eliminisanje kurjih očiju u kućnim uslovima. Ovo posebno važi ako kurje oko nije zanemareno i relativno skoro se pojavilo. Na kurje oko najpre treba zalepiti flaster s dodatkom salicilne kiseline, koja se može pronaći u apotekama, a njega možete zameniti i domaćom maskom od aspirina. Ovo treba ponavljati nekoliko dana, nakon čega možete pokušati da mehanički uklonite koren kurjeg oka. U slučaju da ovo obavite pravilno, udubljenje koje je ostalo na koži tretirajte jodom i zaštitite gazom i flasterom.

Česta pojava žuljeva karakteristična je za osobe koje boluju od gihta, reumatoidnog artritisa, edema donjih ekstremiteta, gojazne su ili imaju ravna stopala. Nedostatak vitamina A takođe može igrati odlučujuću ulogu u pojavi žuljeva, zato bi, ako imate stalne probleme s kožom nogu, trebalo da proverite nivo ovog vitamina i obratite pažnju na celokupno zdravstveno stanje. Takođe, važno je zapamtiti da ni narodni ni apotekarski lekovi za žuljeve neće pomoći ako nastavite da nosite neudobnu obuću.

NARODNI LEKOVI PROTIV ŽULJEVA

* Melem za kurje oči

Ljuske od crnog luka stavite u staklenu teglu i prelijte sirćetom. Teglu dobro zatvorite i ostavite da odstoji dve nedelje. Zatim procedite i osušite ljuske od luka. Namažite kožu oko kurjeg oka masnom kremom, a na samo kurje oko stavite sloj ljuski i umotajte vunenom tkaninom. Ujutro potopite nogu u toplu vodu i pažljivo uklonite kurje oko sterilnim makazicama.

shutterstock.com

Negujte svoja stopala

* Noćna maska protiv žuljeva

Ljubitelji domaćih recepata mogu napraviti efikasnu prirodnu masku masku tako što će sredinu crnog hleba natopiti limunovim sokom, uz dodatak rendane limunove korice. Nakon nanošenja ove kaše na kurje oči potrebno je da stopalo uvijete u plastičnu kesu i obujete toplu čarapu. Ujutro ćete moći mnogo lakše da odstranite žulj tako što ćete makazicama iseći omekšalu kožu.

* Obloga od aspirina i limuna

Sastojci:

  • 6 tableta aspirina
  • kašičica limunovog soka
  • kašičica vode

Priprema:

Sameljite aspirin i pomešajte ga s vodom i limunovim sokom, tako da dobijete gustu pastu. Nanesite je obilno na žuljeve i kurje oči, pa obmotajte stopala plastičnom folijom i obucite deblje čarape. Ostavite masku da deluje 10 minuta, a zatim stopala isperite toplom vodom i namažite kremom.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)