Prirodom do zdravlja

HRANA koja štiti od prehlade i gripa: 6 ključnih saveznika za BOLJI IMUNITET tokom jeseni i zime

Ovih šest namirnica provereno čuvaju vaše zdravlje

Slika Autora
byAna Đelić

08.10.2025 10:20

HRANA koja štiti od prehlade i gripa: 6 ključnih saveznika za BOLJI IMUNITET tokom jeseni i zime
Shutterstock/New Africa

Dolaskom hladnijih meseci, sve je više onih koji se suočavaju sa učestalim prehladama i gripom. Niske temperature, duži boravak u zatvorenim prostorima i oslabljen imunitet stvaraju savršene uslove za širenje virusa. Kako bi se telo što bolje zaštitilo od bolesti, važno je obratiti pažnju na ishranu i unos namirnica koje mogu da pomognu u jačanju odbrambenog sistema i očuvanju zdravlja tokom zime. Nutricionistkinja Keri Torens izdvojila je šest ključnih namirnica koje bi svako trebalo da uključi u jelovnik ove jeseni i zime, piše Dejli Ekspres (Express).

Osim hrane, Torens je takođe istakla još nekoliko dobrih navika, poput redovnog pranja ruku, čišćenja telefona, održavanja fizičke aktivnosti, dovoljno sna, pa čak i tuširanja naizmenično toplom i hladnom vodom kako biste ostali zdravi. Promena temperature tokom tuširanja od tople do hladne, otprilike na svaka 2-3 minuta, podstiče povećanu proizvodnju belih krvnih zrnaca.

shutterstock.com/Photoroyalty

Ojačajte imunitet tokom hladnih dana na prirodan način, kako ne bi došlo do bolesti

Evo i koje namirnice bi trebalo da jedete tokom jesenjih i zimskih meseci.

Slatki krompir, tikva i cvekla

Slatki krompir, tikva i cvekla posebno su bogati beta-karotenom koji naše telo pretvara u vitamin A. Pokazalo se da ovaj vitamin nije samo važan za vid, već i ključan za održavanje sluzokože u nosu i plućima dovoljno snažnom da se odbrani od infekcija.

Narandžasto i crveno voće

Torens je takođe preporučila narandžasto i crveno voće, poput pomorandži, manga, kajsija i dinja. Naravno, voće i povrće bogati su i vitaminom C, kojeg ima u izobilju i u lisnatom, tamnozelenom povrću poput blitve i spanaća, kao i u paprikama, brokoliju, grašku, kiviju i citrusima.

Beli i crni luk

Kuvanje sa ovim namirnicama verovatno je najlakši način da ih unesete u ishranu. Crni i beli luk ne samo da sadrže posebna ulja sa antimikrobnim dejstvom, koja pomažu u zaštiti od bakterijskih i virusnih infekcija, već i podržavaju zdravlje creva.

Schutterstock

Beli i crni luk su najbolji saveznici zdravlja

Nutricionistkinja savetuje da probate fermentisani crni beli luk, koji ima bogat balzamični ukus i za koji se kaže da je dvostruko delotvorniji od običnog belog luka, bez neželjenih nuspojava.

Namirnice bogate vitaminom D

Često čujemo da je sunce najvažniji izvor ovog esencijalnog vitamina, ali i hrana može da bude dragocen izvor, naročito zimi. Torens preporučuje unos masne ribe, poput lososa i skuše, jaja, pa čak i pečuraka. Vitamin D je neophodan za celokupno zdravlje, a njegov nedostatak povezan je sa većim rizikom od infekcija. Barem jedna porcija masne ribe može da obezbedi potrebnu dozu omega-3 masnih kiselina koje su važne za proizvodnju imunoloških ćelija.

Ovas i ječam

Ove žitarice bogate su beta-glukanima. Osim što nas duže drže sitima, pomažu u povećanju broja i efikasnosti zaštitnih imunoloških ćelija. Rižoto sa piletinom i ječmom ili kaša od ovsa i čia semenki ukusni su načini da ih uvrstite u ishranu.

Zdrave maste i probiotici

Na kraju, zdrave masti i probiotička hrana izuzetno su dragocene za zdravlje i otpornost organizma. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)