Dolaskom hladnijih meseci, sve je više onih koji se suočavaju sa učestalim prehladama i gripom. Niske temperature, duži boravak u zatvorenim prostorima i oslabljen imunitet stvaraju savršene uslove za širenje virusa. Kako bi se telo što bolje zaštitilo od bolesti, važno je obratiti pažnju na ishranu i unos namirnica koje mogu da pomognu u jačanju odbrambenog sistema i očuvanju zdravlja tokom zime. Nutricionistkinja Keri Torens izdvojila je šest ključnih namirnica koje bi svako trebalo da uključi u jelovnik ove jeseni i zime, piše Dejli Ekspres (Express).
Osim hrane, Torens je takođe istakla još nekoliko dobrih navika, poput redovnog pranja ruku, čišćenja telefona, održavanja fizičke aktivnosti, dovoljno sna, pa čak i tuširanja naizmenično toplom i hladnom vodom kako biste ostali zdravi. Promena temperature tokom tuširanja od tople do hladne, otprilike na svaka 2-3 minuta, podstiče povećanu proizvodnju belih krvnih zrnaca.

shutterstock.com/Photoroyalty
Evo i koje namirnice bi trebalo da jedete tokom jesenjih i zimskih meseci.
Slatki krompir, tikva i cvekla
Slatki krompir, tikva i cvekla posebno su bogati beta-karotenom koji naše telo pretvara u vitamin A. Pokazalo se da ovaj vitamin nije samo važan za vid, već i ključan za održavanje sluzokože u nosu i plućima dovoljno snažnom da se odbrani od infekcija.
Narandžasto i crveno voće
Torens je takođe preporučila narandžasto i crveno voće, poput pomorandži, manga, kajsija i dinja. Naravno, voće i povrće bogati su i vitaminom C, kojeg ima u izobilju i u lisnatom, tamnozelenom povrću poput blitve i spanaća, kao i u paprikama, brokoliju, grašku, kiviju i citrusima.
Beli i crni luk
Kuvanje sa ovim namirnicama verovatno je najlakši način da ih unesete u ishranu. Crni i beli luk ne samo da sadrže posebna ulja sa antimikrobnim dejstvom, koja pomažu u zaštiti od bakterijskih i virusnih infekcija, već i podržavaju zdravlje creva.
Možda vas zanima…

Schutterstock
Nutricionistkinja savetuje da probate fermentisani crni beli luk, koji ima bogat balzamični ukus i za koji se kaže da je dvostruko delotvorniji od običnog belog luka, bez neželjenih nuspojava.
Namirnice bogate vitaminom D
Često čujemo da je sunce najvažniji izvor ovog esencijalnog vitamina, ali i hrana može da bude dragocen izvor, naročito zimi. Torens preporučuje unos masne ribe, poput lososa i skuše, jaja, pa čak i pečuraka. Vitamin D je neophodan za celokupno zdravlje, a njegov nedostatak povezan je sa većim rizikom od infekcija. Barem jedna porcija masne ribe može da obezbedi potrebnu dozu omega-3 masnih kiselina koje su važne za proizvodnju imunoloških ćelija.
Ovas i ječam
Ove žitarice bogate su beta-glukanima. Osim što nas duže drže sitima, pomažu u povećanju broja i efikasnosti zaštitnih imunoloških ćelija. Rižoto sa piletinom i ječmom ili kaša od ovsa i čia semenki ukusni su načini da ih uvrstite u ishranu.
Zdrave maste i probiotici
Na kraju, zdrave masti i probiotička hrana izuzetno su dragocene za zdravlje i otpornost organizma.
Komentari (0)