Za lak korak

KAKO IZABRATI UDOBNU OBUĆU: Nisu dobre mnogo visoke štikle ali ni ravna obuća

Neudobna obuća dovodi do bolova u zglobovima, kolenima i kičmi

07.01.2022 12:00

KAKO IZABRATI UDOBNU OBUĆU: Nisu dobre mnogo visoke štikle ali ni ravna obuća
Pixabay

Nije nikakva tajna da žene vole da nose cipele sa visokom štiklom u kojima se osećaju zanosnije nego u patikama. Ali, takođe, nije tajna da se one prilično muče dok ih nose zbog neudobnosti. Ali za lepotu je žrtva neminovna.

Ipak, nešto se može uraditi po pitanju visokih štikli. Pre svega, prilikom kupovine treba obratiti pažnju na visinu štikle i najvažnije je ne preterivati. Previsoke štikle stvaraju ogroman pritisak na zglobove, celokupna težina se prebacuje na prednji deo stopala, zbog čega se telo povija napred. Sve to dovodi do bolova u zglobovima, kolenima, kičmi. Ali nemojte misliti ni da je ravna obuća idealna. I ona negativno utiče na kičmu.

Stručnjaci kažu da je idealna štikla visine od 7,5 centimetara. Sve preko toga nije pogodno za telo, a naročito za kičmu.

Pixabay

Nove cipele dobro "isfenirajte" ako ne želite da dobijete žuljeve

 

Važno je da prilikom kupovine prvo dobro pogledate model i vidite nagib štikle. Što je nagib veći, nošenje cipela će biti neudobnije. Savet je da birate cipele kod kojih je udaljenost između potplate i pete veća jer će time stopalo imati prirodniji položaj i biće lakše za nošenje. Idealni razmak je tri centimetra. Sve manje od toga, od cipela pravi spravu za mučenje.

Ako je vaša koža osetljiva i svaka obuća joj napravi žulj, na veoma lak način ćete to uspeti da prevaziđete. Obujte čarape i nov, tek kupljen par cipela. Uključite fen i usmerite topao vazduh ka njima. Obratite pažnju da se svi delovi dobro zagreju. Posle toga, ostanite u cipelama koje će se formirati prema vašem stopalu. Materijal će postati mekši i neće vam praviti problema sa žuljevima.

Komentari (0)