Odrasli

AKO OVO PRIMETITE NA NOKTU NA NOGAMA ODMAH SE JAVITE LEKARU: To može biti prvi znak srčanog oboljenja koje vodi u INFARKT!

Idu topliji dani kada nećemo moći napolje bez otvorene obuće, a da li boja vaših noktiju na stopalima odskače od regularne?

26.06.2023 15:01

AKO OVO PRIMETITE NA NOKTU NA NOGAMA ODMAH SE JAVITE LEKARU: To može biti prvi znak srčanog oboljenja koje vodi u INFARKT!
Shutterstock

Da bi se po nepodnošljivim vrućinama nekako osvežili i ohladili rado se odlučujemo za otvorenu obuću, poput sandala i japanki, koja im omogućava da dišu. Međutim, to ume da bude frustrirajuće ako stopala nisu onakva kakva želimo i ako nisu negovana. Ispucale pete ili neosunčana koža su problemi koji posebno iritiraju dame, a na tom spisku mogu se slobodno naći i nokti o kojima neke dame i ne brinu baš najbolje. 

Oni mogu biti poseban problem ukoliko su druge boje jer u tom slučaju često mogu ukazivati na neko zdravstveno oboljenje. Dina Gohil, pedijatar, za britanski San je otkrila šta se krije iza određene boje noktiju i kada se treba obratiti lekaru. 

Žuti nokti

Iako žuta boja noktiju može često biti posledica lakiranja, doktorka ističe da to može ukazati i na gljivičnu infekciju. Boja može da varira od bledožute, preko žute, do tamno smeđe u zavisnosti od pojedinca. 

- Pojavom gljivične infekcije dolazi do promene boje na delu nokta. To se, ipak, može proširivati i povećavati vremenom u hroničnim slučajevima. Kada se gljivica proširi nokat može postati lomljiv i kredast, a može biti prisutan i neprijatan miris. Takođe, posle nekog vremena nokat može da počne da se odvaja od svog ležišta, uzrokujući bol. Ako se boja noktiju pogoršava to može biti znak dijabetesa ili poremećaja štitne žlezde, pa nije naodmet posetiti lekara - upozorila je Gohilova.

Shutterstock

Žuti nokti mogu ukazivati na razne bolesti, ali su najčešće povezani s gljivičnom infekcijom

Bledi nokti

Bela boja noktiju može ukazivati na potencijalni problem s krvlju. Bledi nokti mogu biti znak loše cirkulacije, anemije ili neuhranjenosti. Takođe, ta boja noktiju može biti alarm za problem s jetrom i srcem, što dalje, ukoliko se ne leči, može da dovede i do infarkta. 

Modri nokti

Ako ste nokte farbali u tamnoplavu boju, ali i nakon skidanja laka oni izgledaju gotovo identično kao s lakom, treba posetiti lekara. To je pokazatelj da je prisutan problem s disanjem povezan s plućima ili možda neki srčani poremećaj. 

Shutterstock

Plavi nokti na nogama mogu biti pokazatelj da osoba ima problem sa plućima ili srcem

Beli nokti

Verovatno vam se često dešavalo da na noktima vidite bele mrlje koje često mogu biti posledica povrede ili neke traume. Nedostatak cinka ili gljivična infekcija takođe mogu biti prisutni kod osoba koje primete na svojim stopalima ovu boju noktiju.

Crni nokti

Crni nokti su posebno upadljivi i ukazuju na neku veliku povredu ili eventualno pucanje krvnih sudova u noktnom ležištu, ispod nokta. Takođe, u drugim slučajevima to može biti znak da postoji anemija, dijabetes ali i bolesti bubrega ili srca.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)