Odrasli

OVI PROBLEMI TOKOM INTIMNIH ODNOSA UKAZUJU NA PODMUKLU BOLEST: Evo u kojim slučajevima se obavezno morate obratiti lekaru (FOTO)

Procenjuje se da svaki osmi stanovnik Srbije ima ovo oboljenje koje je zastupljeno u svim starosnim grupama i peti uzrok smrti u našoj zemlji.

24.06.2023 13:00

OVI PROBLEMI TOKOM INTIMNIH ODNOSA UKAZUJU NA PODMUKLU BOLEST: Evo u kojim slučajevima se obavezno morate obratiti lekaru (FOTO)
shutterstock.com

Prema podacima Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", procenju se da je svaki osmi stanovnik Srbije ima dijabetes. Oboljevanje je zastupljeno u svim starosnim grupama, a problem je što mnogi ni ne znaju da su bolesni.

Prema podacima ovog Instituta dijabetes i komplikacije koje nosi ova bolest su peti uzrok smrti u našoj zemlji. Pored uobičajenih simptoma ove bolesti kao što je konstantna žeđ, česti odlasci u toalet, gubitak težine, brzo zamaranje, zamagljen vid, malaksalost, postoje i skriveni znakovi upozorenja koje većina ljudi previdi. U pitanju su nespecifični simptomi od kojih se jedan javlja tokom intimnih odnosa. 

Prema podacima britanske nacionalne zdravstvene službe, postoji 6 neuobičajenih znakova ove bolesti na koje treba obratiti pažnju.

Shutterstock

Visok nivo šećera u krvi može da oštetiti nerve i krvne sudove koji prenose krv do penisa, što otežava postizanje erekcije

1. Se*sualna disfunkcija

Za mnoge muškarce sa dijabetesom tipa 2 erektilna disfunkcija može biti uznemirujući ali uobičajen simptom. Visok nivo šećera u krvi može da oštetiti nerve i krvne sudove koji prenose krv do penisa, što otežava postizanje erekcije tokom se*sa. Kako naglašavaju britanski stručnjaci, se*sualna disfunkcija se može javiti i kod žena, ali su problemi žena dijabetičara u intimnim odnosima manje proučeni. 

2. Tamnija koža na vratu

Ako imate tamne mrlje na koži, posebno na vratu, to može biti znak upozorenja da imate dijabetes. Mrlje mogu biti velike ili primetne samo u naborima kože koja postaje zadebljana. Takođe, mogu se uočiti tamne mrlje na koži pazuha ili na preponama, a ovo stanje se naziva crna akantoza. Razlog za pojavu ovih tamnih fleka na koži je visok nivo insulina u krvotoku koji čini da se ćelije kože razmnožavaju brže nego što je to normalno.

shutterstock.com

Česte infekcije takođe mogu da ukazuju na dijabetes

3. Infekcije

Dijabetes može da oslabi imuni sistem jer previše šećera u krvi može značiti da bela krvna zrnca, koja se bore protiv infekcija, imaju poteškoća da putuju niz krvotok. Zbog toga su dijabetičari skloni čestim infekcijama i to sledećim: 

4. Razdražljivost

Promene u raspoloženju mogu da ukazuju na nedijagnostikovan dijabetes posebno ukoliko primetite da ste razdražljiviji nego inače. Dijabetes koji se ne leči može izazvati brze promene šećera u krvi što utiče na raspoloženje.

5. Miris voća u dahu 

Slatkasti miris voća u dahu jedan je znak dijabetesa. Poznata kao dijabetička ketoacidoza dešava se kada telo nije u stanju da koristi insulin za energiju i razgrađuje masti za energiju. Ovaj proces proizvodi kiselinu poznatu kao ketoni i daje voćni miris daha obolelom. 

6. Bol u udovima

Visoki nivo šećera može da dovede do oštećenja nerava što za posledicu ima bol ili grčeve u rukama i nogama. Najčešće se javlja na stopalima i pacijent ima osećaj peckanja ili utrnulost u udovima.

Shutterstock

Osećaj velike žeđi najčešći je simptom dijabetesa

Ostali simptomi

Kako naglašavaju lekari, dijabetes je bolest s kojom može da se živi ukoliko se dijagnostikuje i leči. Zbog toga je neophodno da potencijalni bolesnici prepoznaju na vreme simptome ove opasne bolesti, a to su:

Dijabetes tipa 1 se može razviti veoma brzo i najčešće se manifestuje kroz nagli gubitak težine. Dijabetes tima 2 je drugačiji i može da tinja u organizmu godinama a da pacijent nije ni svestan da je bolestan. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)