Odrasli

BIĆETE ŠOKIRANI: 10 tajni koje vam vaša stopala otkrivaju o vašem zdravlju!

Stopala nam možda i nisu uvek na listi prioriteta, ali to ne znači da ne zaslužuju pažnju.

01.04.2022 14:00

BIĆETE ŠOKIRANI: 10 tajni koje vam vaša stopala otkrivaju o vašem zdravlju!
shutterstock.com

Stopala su naš oslonac u životu i naše najpoudanije prevozno sredstvo. Dok neki ljudi neverovatno brinu o svojim stopalima, redovno ih pilinguju i odlaze na pedikir, ostali svoja stopala uzimaju zdravo za gotovo. Ipak, postoje neki veoma ubedljivi razlozi zbog kojih bi možda i trebalo da povremeno bacite pogled na svoja stopala.

Naime, upravo ona pokazuju mnoge znakove bolesti ili medicinskih stanja koja se možda kriju u ostatku vašeg tela. Portal Srećna Republika vam otkriva koje to pojave na stopalima mogu da ukazuju na veće zdravstvene probleme.

1. Suva i ispucala stopala koja se ljušte

shutterstock.com

Ako vam je koža na stopalima ispucala obratite pažnju

Većina nas se susrela sa ispucalim petama. Međutim, ako ih imate stalno, to bi mogao biti znak nečeg ozbiljnijeg. Suva koža i zadebljanje kože na stopalima su simptomi problema sa štitnom žlezdom. Imajte na umu da postoje stotine simptoma povezanih sa štitnom žlezdom. Ako mislite da su vaša suva stopala koja se ljušte jedan od njih, posetite lekara.

2. Prsti bez dlačica

Izraz ćelavi prsti na nogama zvuči prilično smešno, ali gubitak dlake na nožnim prstima je zapravo nešto na šta bi trebalo da obratite pažnju. Gubitak dlačica na stopalima i nogama je znak bolesti perifernih arterija ili skraćeno BPA. BPA je stanje u kojem arterijske blokade izazivaju probleme sa cirkulacijom i, u ozbiljnim slučajevima, mogu dovesti do gubitka ekstremiteta.

3. Čirevi i rane koje ne zarastaju

Posekotina ili čir koji teško zarastaju mogu biti veoma neprijatni i iscrpljujući. Što je još važnije, to može biti znak dijabetesa. Slaba cirkulacija izazvana dijabetesom otežava zarastanje rana, jer ona ne dobija toliko isceljujućih crvenih krvnih zrnaca. Naravno, to što ste na nogama dodatno pogoršava problem, jer su naša stopala daleko od izvora krvi.

4. Otečeni nožni palac

shutterstock.com

Otečeni palac na nozi vas upozorava na zdravstvene probleme

Imate poteškoća da obujete cipele zbog otečenog nožnog prsta? Ovo je uobičajen simptom gihta. Giht je oblik artritisa uzrokovan kristalima mokraćne kiseline koji se nakupljaju u zglobovima. Ovo je često izazvano konzumiranjem određene vrste hrane, poput crvenog mesa ili alkoholnih pića.

5. Crvene linije ispod noktiju

Da li ste ikada primetili male crvene linije ispod noktiju na nogama? Ukoliko ste primetili tek poneku ovajkvu linijicu, ne treba da brinete, jer su verovatno rezultat manje spoljašnje povrede. Međutim, ako se stalno javljaju na vašim noktima, možda bi trebalo da posetite lekara, jer su to možda simptomi lupusa ili infekcije srčanih zalistaka.

6. Zakrivljeni nokti na nogama

Zaobljeni nokti zvuče ali i izgledaju zastrašujuće. Tkivo ispod noktiju se zgusne, a vrhovi prstiju postaju zaobljeni i baburasti. Ako primetite da se ovo dešava, odmah se obratite lekaru. Zakrivljeni nokti na nogama su povezani sa rakom pluća, zapaljenskim bolestima creva, rakom želuca i ožiljcima na jetri, piše portal littlethings.com

7. Udubljenja u noktima na nogama

Tačkasta udubljenja na noktima mogu biti uzrokovana samo obućom, ali mogu biti povezana i sa kožnim oboljenjima. Ako se ovo dešava vašim nožnim prstima, možda biste želeli da posetite svog lekara i raspitate se o psorijazi, ekcemu ili čak i alopeciji.

8. Nokti u obliku kašike

Ovakvi nokti su dobili su naziv po obliku u kojem rastu, udubljeni kao kašike. Ne samo da je ovo neprijatno i ružno, već je povezano i sa anemijom i oblicima lupusa.

9. Prava linija ispod noktiju na nogama

Da li imate bele linije preko noktiju? Ako imate pojedinačnu liniju ili tačkice ne treba da brinete, ali paralelne linije su sasvim druga priča. Ove linije, koje se nazivaju Muehrckeove linije, nastaju kada je u vašoj krvi nizak nivo proteina. One se vezuju za neuhranjenost.

10. Iznenada povišen svod stopala

Visoki svodovi se u većini slučajeva smatraju lepim i privlačnim, ali ako ih naglo razvijete, to može biti znak problema. Neobično visok luk povezan je sa poremećajima nervnog sistema. Oni mogu, između ostalog, uključivati i mišićnu distrofiju, poliomijelitis, moždani udar i tumor kičmene moždine.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)