Odrasli

IMATE HLADNA STOPALA? Evo u čemu je problem i kako da ga rešite

Koliko god da boravite u toploj prostoriji ili da se utopljavate odećom, noge su vam konstantno hladne, a nije vam jasno zbog čega. Pre nego što posetite lekara i utvrdite tačan uzrok, pročitajte moguće razloge koje vam izdvajamo.

20.03.2022 12:17

IMATE HLADNA STOPALA? Evo u čemu je problem i kako da ga rešite
shutterstock.com

I pored toga što što ste toplo obučeni i ugrejani i imate osećaj je da vam ništa ne fali, jedan deo tela kao da je van priče. A to su hladna stopala. Možda uopšte ne obraćate pažnju i navikli ste se na to stanje, ali vam ipak smeta. Hladna stopala mogu da budu toliko neprijatno iskustvo i da predstavljaju problem da vas ometaju u svakodnevnim aktivnostima. Mogući uzroci su sledeći:

Hlađenje tela

Iako mnogi prirodno osećaju hladnoću a ponekad to može biti i uzrok zdravstvenog stanja dr med. Arti Argval za Real Simple kaže da pojedinci koji se često tako osećaju jeste zbog toga što oni jednostavno imaju malu mišićnu masu u odnosu na druge, što čini da njihovo telo pokušava da zadrži toplotu tako što je preusmerava sa ruku i nogu.

pexels.com

Nekima je bez obzira na vreme i temperaturu stalno hladno

Loša cirkulacija

Većina zna da je loša cirkulacija takođe uzrok hladnih nogu. Smanjeni protok krvi može uzrokovati da se osećate hladno napominje dr Argval. Arterije su prema rukama i nogama najmanje, ali i najosetljivije, tako da je osećaj hladnoće na njima dodatno izražen.

Stres i anksioznost

U stresnim situacijama umemo da reagujemo burno. Tada naše telo šalje signale kako da se suprotstavimo nastaloj situaciji ili stvaramo neki mehanizam odbrane, što dovodi do većeg broja otkucaja srca i bržeg disanja. Na taj način telo prenosi  krv i kiseonik do važnih mišićnih grupi  a budući da ruke i noge ne spadaju tu, do njih dolazi manje kiseonika što stvara hladnoću.

Pixabay

Svakodnevni stres uzrokuje hladna stopala

Slab rad štitnjače

Štitnjača je žlezda u predelu vrata, odgovorna za proizvodnju hormona i funkcionisanje svih ćelija u našem organizmu. Ona je zadužena i za način na koji naše telo koristi energiju. Usporeni rad ove žlezde zove se hipotireoza. Ovo stanje uzrokuje slabiju proizvodnju hormona što dovodi do usporavanja funkcije organizma i osećaja umora, depresivnosti ali i hladnoće.

Kako "izlečiti“ hladna stopala

Ako po sredi nije konkretan zdravstveni problem za koji je najbolje konsultovati lekara, postoje neki alternativni načini „lečenja“ hladnih stopala.

1. Istegnite i pomerajte stopala.

Kretanje pa makar i po stanu, dovešće do protoka krvi što će ih zagrejati i aktivirati.

2. Redovno vežbanje

Fizička aktivnost je takođe dobra preventiva u borbi sa hladnim stopalima. Stalna aktivnost je odličan način za poboljšanje cirkulacije.

3. Topla kupka

Nije loše odvojiti povremeno oko 15 minuta da stopala potopite u toplu vodu i da se opustite. Topla voda će ih stimulisati i brzo ugrejati tako da će se cirkulacija povećati.

pexels.com

Topla kupka za stopala poboljšaće cirkulaciju

4. Nosite čarape.

Mnogi ljudi kad odlaze na spavanje navuku na noge čarape. Mnogima to možda deluje čudno ali pamučne čarape mogu biti odličan saveznik u utopljavanju stopala a time i pospešuju i cirkulaciju.

Komentari (0)