Odrasli

ZAŠTO NEMA BEBE? 7 neočekivanih razloga zbog kojih mnoge žene ne mogu da zatrudne!

Naučnici počinju da otkrivaju da čak i naizgled beznačajne stvari mogu da sabotiraju vaše napore oko ostajanja u drugom stanju!

15.03.2022 11:00

ZAŠTO NEMA BEBE? 7 neočekivanih razloga zbog kojih mnoge žene ne mogu da zatrudne!
pexels.com

Neplodnost je osetljivo pitanje zbog kojeg se mnoge žene osećaju usamljeno u svojim neostvarenim snovima o trudnoći. Ono što ne znaju je da u tome uopšte nisu same. Pokušaji da se zatrudni nisu baš uvek ni laki a ni seksipilni. Stoga, kako bismo odagnali stigmu koja postoji oko neplodnosti, portal Srećna Republika vam otkriva još neke stvari koje niste znali.

1. Biti peviše u formi može da vam smanji šanse za začeće

pexels.com

Pozitivan test na trudnoću

Po svim medicinskim proračunima, fizička kondicija je ključna. Ne možete biti previše gojazni da biste zatrudneli a ne smete biti ni previše mršavi kako bi se to isto desilo. Dakle, bolja forma vam garantuje i bolje rezultate, zar ne? Pa, ne baš. Prema istraživačima sa Norveškog univerziteta za nauku i tehnologiju iz 2014. godine, sedam odsto svih norveških žena ima problema sa plodnošću. Sproveli su studiju u kojoj je učestvovalo 3.000 žena i otkrili da naporan režim vežbanja smanjuje njihovu plodnost.

2. Žene sa nultom krvnom grupom imaju dvostruko veći rizik od smanjene plodnosti

Naučnici sa Univerziteta Jejl i Medicinskog koledža Albert Ajnštajn otkrili su da među pacijentkinjama koje se leče od neplodnosti u 30-im godinama, one sa nultom krvnom grupom imaju dvostruko veću sanšu od drugih krvnih grupa da imaju profil hormona koji čini da njihovi jajnici budu stariji od njihovih stvarnih godina. Ali mogu se preduzeti koraci za unapređenje plodnosti.

3. Parovi koji zajedno prevazilaze neplodnost se zbližavaju

pexels.com

Par gleda u test na trudnoću

Ako se brinete da će stres zbog pokušaja začeća uticati na vašu vezu, problemi sa neplodnošću mogu vas zapravo zbližiti. Nalazi objavljeni u časopisu Nordijske federacije društava za akušerstvo i ginekologiju pokazuju da su parovi koji su bili u stanju da prevaziđu svoje probleme sa plodnošću bili bliže povezani kroz percepciju zajedničkih poteškoća - koncept poznat kao "bračna korist".

4. Žene koje dnevno konzumiraju dve ili više porcija mlečnih proizvoda sa niskim sadržajem masti izložene su većem riziku od neplodnosti

Žene se podstiču da piju mleko za jače kosti, ali da li pri tome žrtvujemo svoje jajnike? Jedna studija iz 2007. godine povezana sa Harvardom otkrila je da se žene koje jedu mnogo mlečnih proizvoda sa niskim sadržajem masti suočavaju sa 85 odsto većim rizikom od ovulatorne neplodnosti od žena koje konzumiraju malo ili nimalo mlečnih proizvoda sa niskim sadržajem masti.

5. Izlaganje suncu balansira polne hormone kod žena, poboljšavajući plodnost

pexels.com

Trudnica i partner

Mora da postoji razlog zašto je leto „doba ljubavi“. Naučnici sa austrijskog Univerziteta u Gracu sproveli su studiju 2012. godine i otkrili da žene ovuliraju manje i da njihove jajne ćelije imaju smanjene šanse da se implantiraju u matericu u zimskim mesecima, piše portal yourtango.com. Vitamin D pomaže u povećanju nivoa ženskih polnih hormona progesterona i estrogena za 13 procenata i 21 procenat ponaosob, regulišući menstrualne cikluse i povećavajući verovatnoću začeća.

6. Bolest desni može da odloži pozitivan rezultat na testu na trudnoću za dva meseca ili više

Niko ne voli da ide kod zubara, ali nikada ne biste povezali kako održavanje čistoće vaših zuba može uticati na vaše šanse da zatrudnite. Australijska studija iz 2011. godine otkrila je da bolest desni odlaže pozitivan test na trudnoću za dva meseca ili više. Istraživači su otkrili da je ženama sa oboljenjem desni trebalo u proseku nešto više od sedam meseci da zatrudne – dva meseca duže od prosečnih pet meseci koliko je ženama bez bolesti desni bilo potrebno da zatrudne. Otečene desni i duboki džepovi oko zuba stvaraju bakterije koje ulaze u krvotok i izazivaju upalu, potencijalno smanjujući šanse embriona za implantaciju.

7. Hemikalija u kesi za kokice povezana je sa neplodnošću

pexels.com

Test i lale

Vaša navika da grickate nešto dok gledate TV bi mogla dugoročno da ugrozi vaše šanse za potomstvo. Studija iz 2012. sprovedena na Univerzitetu Kalifornije u Los Anđelesu otkrila je da se hemikalije u podlozi kese akumuliraju u vašem krvotoku kroz kokice. I to nisu samo kokice iz mikrotalasne, one se kriju u teflonu i drugim nelepljivim materijalima otpornim na mrlje.

 

Komentari (0)