Odrasli

PRSTI NA NOGAMA SU VAM POPLAVELI ili počinju da se krive? To je znak za ALARM, evo šta da radite!

Bilo kakve promene na stopalima mogu da budu ozbiljno upozorenje na neka potencijalna oboljenja, zato je važno da to na vreme prepoznate.

05.07.2022 12:00

PRSTI NA NOGAMA SU VAM POPLAVELI ili počinju da se krive? To je znak za ALARM, evo šta da radite!
Shutterstock

Noge i stopala su veoma važan deo tela, a problemi sa njima mogu da ukažu na neka veoma ozbiljna oboljenja. Kako upozoravaju lekari, promene na nožnim prstima i stopalima mogu biti signal da neki unutrašnji organi ne funkcionišu kako treba. Čak i boja i oblik noktiju na stopalima dosta govore o opštem zdravlju.

Upravo zbog toga je važno da se simptomi prepoznaju na vreme kako problem ne bi postao još veći. Recimo, dijabetes može da dovede do usporavanja cirkulacije krvi i dalje do poremećaja u funkcionisanju krvnih sudova.

Srećna republika vam donosi 8 promena na nogama i stopalima koji mogu da ukazuju na izuzetno ozbiljna stanja.

Pixabay.com

Promene na stopalima mogu biti signal ozbiljnih bolesti

1. Plava ili ljubičasta boja prstiju

Tokom hladnijih zimskih meseci može se dogoditi da vam prsti na nogama pomodre usled hladnoće. Međutim, prsti na nogama mogu da poprime plavu ili ljubičastu boju i leti. Ta promena ukazuje na to da su blokirani krvni sudovi. Bolest se zove i sindrom plavih prstiju i ukoliko to primetite odmah se javite lekaru.

2. Promene na noktima na nogama

Žuta boja noktiju na nogama je najčešće znak da se radi o gljivičnoj infekciji, ali ona može biti i znak plućnih bolesti ili reumatoidnog artritisa. Promena boje nokta često je znak deficita gvožđa ili posledica povrede noktiju. Beli ili bledi nokti ukazuju na infekciju, psorijazu, oboljenje jetre, šećernu bolest. Iako ne očekujemo da se melanom može naći na mestima koja nisu direktno izložena suncu, moguće je da se javi čak i ispod nokta iako ste mislili da se radi o modrici ili o povredi prsta. Zato, svaku tačku ili tamnu mrlju na stopalima dobro pregledajte i ukoliko se promena ne povuče posle nekoliko dana obavezno potražite savet lekara.

Pixabay.com

Otečena stopala mogu biti simptom problema sa jetrom

3. Otok stopala i potkolenica

Oticanje nogu, posebno stopala, česta je pojava tokom leta usled visokih temperatura. Najčešći uzrok je duže stajanje ili sedenje, ali takve promenu mogu da budu i simptomi drugih bolesti. Naime, mnoge promene u radu srca dovode do zadržavanja tečnosti u donjem delu nogu, posebno u predelu zglobova. Problemi s venama, takođe, mogu da budu uzrok otoka, kao i blokada limfnog sistema, što se dešava kad zakažu limfni čvorovi koji pomažu u prenošenju tečnosti po telu. Otekle noge mogu biti i simptom bolesti  jetre koja usled nekih problema ne može da stvori dovoljno proteina u krvi.

4. Krivi, nepravilni ili bolni prsti

Krivi, nepravilni prsti na stopalima najčešće su posledica nošenja premale ili preuske obuće. Međutim, takav izgled prstiju može da bude i posledica dijabetesa, alkoholizma ili nekog neurološkog poremećaja. Nekada su deformiteti toliko ozbiljni da zahtevaju i hirurško lečenje. Ukoliko imate osećaj kao da hodate po mermeru ili osećate bol duž tabana koja se širi ka prstima postoji mogućnost da se radi o Mortonovom neuromu, kada usled povrede ili velikog pritiska na prste dolazi do zadebljanja tkiva oko nerva, najčešće između trećeg i četvrtog prsta. Iznenadni bol, crvenilo i otok palca najčešće ukazuju na giht, ali to može biti i posledica osteoartritisa. Ukoliko je palac ukrućen, postoji mogućnost da se radi o takozvanom hallux rigidusu koji je komplikacija artritisa.

Pixabay.com

Mnogi problemi sa stopalima i nogama nastaju zbog nođenja štikli i neudobne obuće

5. Neobjašnjive modrice na nogama

Osim kad se udarite, postoje stanja kad se modrice pojavljuju nasumično, bez ikakvog objašnjenja. To može da ukazuje na probleme s jetrom, pojedine autoimune bolesti ili upalu krvnih sudova, odnosno vaskulitis.
Ukoliko se na nogama pojavi osip najčešće je u pitanju alergija. Osip može biti svetlo ili tamno crven i ljubičast. U nekim slučajevima može da svrbi, što najčešće ukazuje na alergijsku reakciju. Međutim, može biti i simptom upale krvnih sudova ili neke autoimune bolesti kao što su lupus ili reumatoidni artritis.

6. Paučinaste vene

Paučinaste vene najčešće se pojavljuju kod žena tokom trudnoće zbog povećanja telesne mase ili nedostatka fizičke aktivnosti. Često su simptom varikoznih vena, a ponekad se može osetiti bol u tom području. Varikozne vene nisu retkost i pogađaju oko 30 odsto ljudi. To je stanje kod kog površinske vene postaju proširene i izuvijane, najčešće se javljaju na nogama, ali se mogu formirati i na drugim delovima tela. Ta bolest češće pogađa žene nego muškarce.

Pixabay.com

Čak i promena hoda može da ukaže na zdravstvene probleme

7. Bolna stopala i peta

Krivac za bolna stopala najčešće je obuća, a 8 od 10 žena koje nose visoke potpetice imaju taj problem. Međutim, ukoliko bol koji nije povezan s nošenjem visokih štikli ili neudobnom obućom, onda je on često posledica manjih naprsnuća kostiju stopala. Frakture mogu nastati usled intenzivnih sportskih aktivnosti, posebno ukoliko se neko bavi košarkom ili trčanjem. Kod osoba sa osteoporozom rizik od preloma i naprsnuća kostiju je daleko veći. Ukoliko osećate oštar, jak bol u predelu petne kosti, naročito ujutru nakon buđenja i ustajanja iz kreveta, moguće je da imate plantarni fasciitis odnosno zapaljenje ligamenata na mestu pripajanja mišića za petnu kost. Najčešće nastaje kao posledica napornog vežbanja ili nošenja preuske i neudobne obuće, a nešto ređi uzroci bola u peti mogu biti naprsnuće kosti ili tumor.

8. Promenjen način hoda

Nekad je prvi znak poremećaja ili bolesti upravo način na koji hodamo. Veće rastojanje između stopala pri hodu ili ukoliko prilikom hoda jedna noga zaostaje za drugom, odnosno, blago se vuče po podlozi, često može biti znak oštećenja perifernih nerava. Čak 30% ovih oštećenja javlja se kao posledica dijabetesa. Pored šećerne bolesti oštećenje živaca može biti povezano sa infekcijom, deficitom određenih vitamina ili alkoholizmom.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)