Savet zlata vredan

KUPKA ZA STOPALA SA LUKOM I JABUKOVIM SIRĆETOM: Smanjuje oticanje i znojenje nogu

Sa ovim kupkama osećaćete se preporođeno i lakše ćete zaspati

31.01.2022 10:00

KUPKA ZA STOPALA SA LUKOM I JABUKOVIM SIRĆETOM: Smanjuje oticanje i znojenje nogu
Pixabay

Kineska tradicionalna medicina savetuje da se pre odlaska na spavanje noge potope u toplu vodu. Smatra se da se stopala troše pri hodanju, umore se i traže posebnu zaštitu.

Važna su i zato što kroz njih prolazi šest meridijana, a u svakom stopalu postoji više od 60 akupunkturnih tačaka. I to je jedan od razloga zašto Kinezi brinu o zdravlju stopala. Na taj način se poboljšava cirkulacija a ovakva kupka posebno je korisna za bubrege kod muškaraca.

Stopala nose čitavu težinu tela na svojoj maloj površini. Zato imaju i veoma komplikovanu građu. Sastoje  se od 26 kostiju, mnoštva mišića i ligamenata, čvrstih veza koje međusobno povezuju pojedine kosti i održavaju čvrstoću zglobova.

Ako ste prinuđeni da veći deo dana provedete u cipelama i na nogama, onda će vam uveče noge biti sigurno otečene. Takvim bolnim stopalima će prijati lavor pun tople vode sa dodatkom neke kupke i jabukovim sirćetom. Držite ih u vodi bar 15 minuta, dok voda ne počne da se hladi.

Pixabay

Stopala nose čitavu težinu našeg tela

 

Nakon ove kupke operite noge i namažite stopala hidratantnom kremom. Ili još bolje eteričnim uljem od nane.

Tradicionalna kineska medicina smatra stopala drugim srcem. Razlog je u evoluciji koja je uspravila ljude. Kada hodamo ili stojimo, svu težinu prenosimo na stopala i gležnjeve i od trenutka uspravljanja, stopala nose svu težinu, tako da održavanje zdravlja stopala postaje vrlo važno medicinsko pitanje.

Za otečena stopala, kineska medicina preporučuje kupku od luka. Noge treba dvadesetak minuta držati u kupki koja je napravljena od čaja od belog luka koji smanjuje oticanje i znojenje nogu.

Komentari (0)