NA ČVRSTIM OSNOVAMA!

PRIČA O POREKLU: Šta oblik vaših stopala govori o vama?

Da li ste znali da oblik vaših stopala i dužina prstiju mogu da vam otkriju odakle ste potekli?

03.02.2022 15:15

PRIČA O POREKLU: Šta oblik vaših stopala govori o vama?
pexels.com

Svaki dan nas nose, drže, šetaju, trpe visoke štikle i tesne patike. Ona su naš oslonac ali se retko zapitamo ima li nešto posebno i jedinstveno na našim stopalima? Istina je da stopala kazuju priču a portal Srećna Republika je tu da vam je prenese. Naime, postoji 5 osnovnih oblika stopala: grčki, rimski, germanski, keltski i egipatski, kako kaže kanal Bright Side.

Grčki oblik

facebook/printscreen - Bright Side

Grčko stopalo

Drugi prst je veći od ostalih, uključujući i nožni palac. Ako ste ikada imali priliku da pogledate čuvene grčke statue, možda ste primetili njihove nožne prste. Imaju grčko stopalo, poznato i kao „plameno stopalo“, gde je drugi prst duži od ostalih. Jedna studija o učestalosti grčkog tipa stopala pokazuje da je to uobičajena karakteristika u grčkoj populaciji. Ali to je takođe i ideološki geometrijski koncept, koji su ga stari Grci koristili u svom arhitektonskom dizajnu, umetnosti, pa čak i finansijama. Ovaj oblik stopala i izduženi drugi prst mogu izazvati bolove jer utiču na to kako se težina raspoređuje po stopalu, ali takođe može i dati prednost u sportu na osnovu studije iz 2004. godine, koja je pokazala da je ovaj oblik stopala zastupljeniji kod profesionalnih sportista.

Rimski oblik

facebook/printscreen - Bright Side

Rimsko stopalo

Prva 3 prsta su jednake dužine, dok su druga dva obično kraća. Smatra se da četvrtina svetske populacije ima rimska stopala. Rimski tip stopala je takođe prikazan u umetnosti, iako mnoge rimske statue prikazuju grčki oblik stopala, jer su njihove statue često kopije grčkih originala. Često, ljudima sa ovim oblikom stopala može biti teško da nose određene modele cipela zbog njihovog zdepastog a širokog oblika. Kao što možete da zamislite, sasvim sigurno nije udobno ugurati ovakva stopala u cipele sa špicem ili u one sa visokom ili niskom štiklom.

Germanski oblik

facebook/printscreen - Bright Side

Germansko stopalo

Veliki nožni palac dok su ostala četiri prsta iste veličine. Ovaj oblik je obično zdepastiji i glomazniji i podseća mnoge ljude na keltska stopala bez dužeg drugog prsta. Ovo je zapravo sasvim logično, pošto keltski i germanski narodi imaju sličnu geografsku orijentaciju, navodi portal thelist.com. Dok se egipatska, grčka i rimska stopala smatraju karakterističnim oblicima koji se često nalaze u klasičnoj umetnosti, germanska stopala su slična keltskom obliku i ponekad se umetnički ignorišu. U drevnom svetu, „Germani“ nisu bili samo jedna grupa, oni su zapravo uključivali nekoliko različitih naroda, kao i Kelti i Egipćani. Saksonija, Pruska i Bavarska su bile zasebne zemlje i Rimljani su zapravo odlučili da ih grupišu pod oznakom „Germani“. Iz tog razloga, datiranje ovog oblika stopala do današnjih Nemaca je malo složenije, ali vas ipak može uputiti na tu oblast sveta.

Keltski oblik

facebook/printscreen - Bright Side

Keltsko stopalo

Veliki ali kratak nožni palac, dug drugi prst po redu, a ostali prsti smanjuju po dužini sve do malog prsta. Keltski oblik stopala je kombinacija germanskih prstiju, jedan veliki prst i svi ostali prsti iste dužine, i izraženog drugog prsta kao kod Grka, sa opadajućom veličinom prstiju od trećeg prsta pa nadalje. Oblik prstiju se smatra složenim i promenljivim, što se delimično može objasniti genetskim istraživanjem koje pokazuje da ne postoji jedinstvena keltska genetska grupa i da se zapravo sastoji od nekoliko različitih genetskih podgrupa. Ovo je u skladu sa nedavnom teorijom da stanovnici zemalja kao što su Škotska, Vels i Irska imaju veoma različito genetsko poreklo. Za ovaj složen oblik stopala smatra se da karakteriše moćnu i snažnu ličnost

Egipatski oblik

facebook/printscreen - Bright Side

Egipatsko stopalo

 

Prsti se smanjuju po dužini od nožnog palca do malog prsta. Nema mnogo toga da se kaže o starom Egiptu i efektima genetskog porekla na oblik stopala. Međutim, vredi napomenuti da je postojalo kulturno homogeno egipatsko stanovništvo koje je delilo teritoriju sa raznim drugim etničkim grupama duž Nila, severne Afrike i Arapskog poluostrva. Egipatski oblik stopala navodno  štiti od urastanja noktiju. Ovo bolno stanje se ređe javlja kod ljudi koji imaju egipatski oblik stopala. Zanimljivo je da se u Japanu navodi da do 80% stanovništva ima ovaj oblik stopala, a cipele su uglavnom napravljene da odgovaraju ovoj osobini. I mnogi japanski obućari jasno navode na svojim veb stranicama da su njihove cipele napravljene tako da odgovaraju egipatskim stopalima, piše portal atlasbiomed.com

BONUS VIDEO:

 

 

 

Komentari (0)