Odrasli

Ovakvu obuću obavezno izbegavajte ovog leta! SAČUVAJTE STOPALA, modeli koji vam nikako nisu potrebni!

Ortopedi savetuju da izbegnete 3 modela letnje obuće bez obzira na to koliko su u trendu, ukoliko želite da sačuvate zdravlje sopstvenih stopala. Ova obuća negativno utiče ne samo na noge već i na ostatak organizma

06.06.2022 18:00

Ovakvu obuću obavezno izbegavajte ovog leta! SAČUVAJTE STOPALA, modeli koji vam nikako nisu potrebni!
shutterstock.com

Leto već kuca na vrata i posle zimskih čizama uskočili smo u sandale i papuče koje su pravi odmor za noge. Uz lepršave letnje haljine mnoge dame ne mogu da zamisle bez japanki ili trendi sandala. Međutim, lekari upozoravaju da vodite računa kakvu obuću birate jer to utiče ne samo na zdravlje stopala već i kompletnog organizma.

Ortopedi se slažu da pojedina vrsta obuće posebno letnje može izazvati ozbiljne probleme. Kako ističu velika je greška nositi tokom celog dana papuče koje su namenjene za more ili bazen, a pogubne mogu biti i sandale kako one ravne, tako i one sa visokim potpeticama.

Pixabay.com

Japanke su na vrhu liste obuće za koje ortopedi tvrde da su nezahvalne za naša stopala

Oprez sa japankama

Kako savetuju ortopedi, na vrhu liste obuće koju treba izbegavati su popularne japanke. Bez obzira na njihovu udobnost prilikom koračanja, japanke najčešće imaju samo tanke kaišiće, pa se težina tela premešta na prednji deo stopala i prste, a svod je podignut posebno kada treba povući japanku napred dok peta ostaje nestabilna, što doprinosi neravnoteži kompletnog tela. Zbog njihove nestavilnosti i lakoće dešava se da iskluznu sa stopala, izgubi se ravnoteža pa su padovi neminovni, što može dovesti i do loma ruke ili noge. 

Pixabay.com

Nisu zdrave ni potpuno ravne sandale bez ikakve potpetice

Opasne su i potpuno ravne sandale bez ikakve pete. Možda vam se u početku čine udobne i lagane, ali ukoliko duže hodate u njima težina tela se spušta na zglob pa dolazi do oticanja stopala posebno u predelu zgloba.

Pixabay.com

Visoke štikle su uvek u trendu ali vrlo opasne za stopalo i noge

Izbegavajte visoke štikle

Koliko nije zdravo dugo hodati u potpuno ravnim sandalama toliko nisu dobre ni one sa visokom štiklom. U takvoj obući težina tela se najčešće nosi na prednjem delu stopala i prstima, a bol se može javiti sve do listova. Umesto vrtoglavo visokih potpetica koje su nesumnjivo u trendu i izgledaju lepo na nozi birajte one sa petom između 2 i 4 santimetra jer je to najpribližnije prirodnom izgledu stopala.

Takođe, tokom vrelih letnjih dana treba izbegavati duže nošenje papuča za plažu čemu smo gotovo svi skloni kad smo na moru. Umesto toga, radije hodajte bosi po plaži, a vaša stopala će vam biti zahvalna.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)