Odrasli

REŠITE SE ŽULJA POTPUNO BEZBOLNO! Ovo ne smete nikako da radite!

Žuljevi mogu da budu veoma iritantni i frustrirajući, pa je važno ukloniti ih na pravi način.

20.09.2022 20:00

REŠITE SE ŽULJA POTPUNO BEZBOLNO! Ovo ne smete nikako da radite!
Foto: Shutterstock

Svako od nas se često suočava s problemom koji stvaraju žuljevi i to posebno nakon što nosimo novu ili neudobnu odeću. Ona može da nam stvori velike probleme i da nam na nozi napravi ranu za koju je potrebno duže vreme da se zaleči. Najgore od svega što možete da uradite jeste da cedite ili bušite blister koji još nije pukao, upozoravaju stručnjaci. 

Ako plik nije pukao 

Nipošto nemojte da čačkate nastali plik, već ga isperite sapunom i dezinfikujte nekom mašću na bazi antibiotika. Možete ga prekriti zavojem, ali da on bude labav ili ga još bolje ostaviti da se sam osuši na vazduhu. Žulj se često može naći na nekom nezgodnom i nepristupačnom mestu, na primer između prstiju, i najbolje rešenje je da na njega stavite puder za bebe i silikonske jastučiće, jer su to mesta koja se najviše znoje, a teško je dopreti do njih.

Foto: Shutterstock

Najbolje rešenje je ostaviti plikove da se osuše na vazduhu

Ako je žulj pukao

Ako je plik pukao nikako nemojte koristiti sredstvo za dezinfekciju na bazi alkohola. Dovoljno je oprati sapunom i vodom i poravnati kožu koja se ogulila. Nakon toga je neophodno naneti neku antibiotsku mast i prekriti sterlinim zavojem ili gazom. 

Plik koji treba da se iscedi

Ako je žulj veliki i bolan i na nepristupačnom mestu, treba ga iscediti kako ne bi stvarao dodatne probleme. Isperite mesto gde se on nalazi, a onda sa sterilnom iglom napravite na vrhu malu rupicu preko koje ćete iscediti tečnost. Kada isperete bolno područje pustite da se osuši i nanesite antibiotsku mast, a onda prekrijte to mesto gazom ili flasterom, s tim što oni treba da budu labavi. 

Foto: Shutterstock

Kada se plik iscedi treba ga prekriti flasterom ili gazom

Dalja nega

Za dalju negu neophodno je menjati flaster čim se zaprlja i izbegavati nošenje uske obuće ili one koja je prouzrokovala žuljeve, barem dok oni ne zarastu. U najgorem slučaju, ako se dese neki simptomi poput groznice, većeg otoka, gnoja i otečenih limfnih žlezda, potrebno je zatražiti stručnu pomoć.

VIDEO BONUS:

Komentari (0)