Odrasli

Da li je bolje spavati sa čarapama ili bez njih? Odgovor stručnjaka će vas IZNENADITI!

Stručnjaci su se bavili ovim veoma zanimljivim pitanjem jer hladna stopala, kako kažu, imaju i te kako veliki uticaj na kvalitet sna.

18.09.2022 22:01

Da li je bolje spavati sa čarapama ili bez njih? Odgovor stručnjaka će vas IZNENADITI!
shutterstock.com

Tokom hladnijih dana većina ljudi bira načine kako da se zgreje, a jedan od njih je i spavanje s čarapama na stopalima. Dok se jedno vreme verovalo da je to potpuno pogrešno jer ometa prirodnu cirkulaciju krvi, nova istraživanja pokazuju drugačije.

Mnogo je prednosti nošenja čarapa u krevetu, barem tako tvrdi stručnjak za spavanje, Mar De Karlo. Čarape mogu pomoći ljudima da brže zaspe i duže spavaju zbog procesa koji se zove distalna vazodilatacija.

Istraživanje iz 2007. godine pokazalo je da promene u temperaturi kože mogu uzročno uticati na sposobnost započinjanja i održavanja sna. Dokazano je i da nošenje čarapa u krevetu povećava cirkulaciju i dotok krvi u stopala, što dalje pomaže u snižavanju prosečne temperature tela, signalizirajući mozgu da je vreme za san. 

shutterstock.com

Čarape su najbolji saveznik u hladnim danima

Druge studije to dodatno potvrđuju. Jedna koja je uključivala mali broj ispitanika pokazala je da su mladići koji su nosili čarape zaspali 7,5 minuta brže, spavali 32 minute duže i budili se 7,5 puta manje nego oni koji nisu nosili čarape.

- Niže telesne temperature povezane su s pospanošću, a dokazi upućuju na to da korišćenje čarapa ili drugih metoda grejanja stopala može da snizi telesnu temperaturu i pomogne nam da brže zaspimo - rekli su stručnjaci, piše Hafpost.

Spavanje u čarapama, takođe, ima značajni uticaj i na kvalitet seksualnog života. Prema nekim od podataka do kojih su došli istraživači, spavanje u čarapama može podstaći muškarce, ali i žene, da lakše dožive orgazam. 

shutterstock.com

Spavanje u čarapama je dobro za zdravlje, tvrde istraživači 

Ipak, istraživači navode da je pre svega važno da ljudi utvrde zbog čega su im stopala često hladna jer taj problem, ukoliko je previše zastupljen, može da ukazuje i na neke ozbiljnije zdravstvene teškoće.

- Hladna stopala mogu biti posledica niza razloga poput anemije, dijabetesa i hipotireoze. Ako je glavni uzrok vašeg problema sa spavanjem dublje ukorenjen problem koji nije otkriven i rešen, poput problema s anksioznošću, nošenje čarapa u krevetu neće dati baš neke rezultate - tvrdi Mark De Karlo.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)