Ispovesti

"IMALA SAM BOLOVE TOKOM ODNOSA SA MUŽEM, SVE JE POČELO PRE PET GODINA": Zabrinuta žena otkrila je intimnu tajnu zbog koje joj se brak raspada

Gubitak estrogena i testosterona su razlog za smanjenje libida.

13.08.2023 21:02

"IMALA SAM BOLOVE TOKOM ODNOSA SA MUŽEM, SVE JE POČELO PRE PET GODINA": Zabrinuta žena otkrila je intimnu tajnu zbog koje joj se brak raspada
Shutterstock

Promene koje se dešavaju u ženskom telu tokom i nakon menopauze utiču i na njihov se*ualni nagon. Te promene se dešavaju zbog gubitka estrogena i testosterona. Zbog gubitka dva ključna hormona koja utiču na želju za intimnim odnosom, žene je veoma teško uzbuditi i biće manje osetljive na dodirivanje i maženje, a to sve dovodi do nezaiteresovanosti za intimne tretnuke, a ispovest jedne žene govori upravo o tome. Ona se obratila bračnoj savetnici rekavši da ne oseća nikakvo uzbuđenje u kontaktu sa svojim suprugom i da je to veoma uticalo na njihov bračni život.

- Bez obzira na to koliko se trudila, nemam nikakvu želju da budem blizu svog muža i ponekad čak sumnjam da ga volim. On ima 60 godina, ja 53 i u braku smo već 30 godina. Prve simptome sam počela da osećam pre otprilike pet godina. Tada su uglavnom bile prisutne valunge (napadi vrućine), bolovi i nelagodnost, ali postepeno sam postajala sve manje zainteresovana za se*s. Čak i kada smo pokušali da imamo intimni odnos, imala sam takve bolove da smo potpuno prestali - započinje svoju ispovest ova žena.

Shutterstock

Osim preznojavanja, bolova i nelagodnosti, menopauza utiče i na libido kod žene.

Kaže da iako on ima razumevanja oseća da ništa nije kao pre i da su se mnogo udaljili. 

- Znam da se trudi da me razume, ali to je veoma uticalo na naš brak. Naša se*sualna privlačnost nekada je bila neverovatna, ali sada su stvari postale dosadne. Često se svađamo i ponekad imam osećaj da sam u braku s prijateljem. Da li će se stvari ikada popraviti? - pitala je bračnu savetnicu portala San ova zabrinuta žena.

Savetnica joj je rekla da se to veoma često dešava kod žena tokom i nakon menopauze i da to nije njena krivica. 

- Gubitak libida je čest simptom kod žena tokom menopauze i utiče na čak 50 odsto žena. To može da vas obeshrabri i da vas optereti osećanjem krivice, ali morate da znate da niste vi krivi - rekla je ona. 

Rekla joj je da razmisli o načinu na koji bi mogla da poradi na svom libidu u konsultaciji sa lekarom. 

- Ako već ne koristite hormonsku terapiju, možda biste mogli da je razmotrite kako biste povratili libido. Najbolje bi bilo da se posavetujete sa svojim lekarom opšte prakse, koji će vam moći preporučiti tretmane - zaključila je savetnica. 

 

BONUS VIDEO

Komentari (0)