Odrasli

UTICAJ JAJA U ISHRANI NA ZDRAVLJE: Evo koliko nedeljno smemo da ih jedemo i šta ova namirnica čini našem organizmu (FOTO)

Studija je sprovedena u Indiji a pratilo se zdravstvenoi stanje kardioloških pacijenata i njihove navike u ishrani

17.02.2023 18:01

UTICAJ JAJA U ISHRANI NA ZDRAVLJE: Evo koliko nedeljno smemo da ih jedemo i šta ova namirnica čini našem organizmu (FOTO)
shutterstock.com

Jaja su jedina namirnica u ljudskoj ishrani koja našem organizmu daje sve što mu je potrebno. Godinama su bila na lošem glasu, a lekari su upozoravali da ih treba umereno konzumirati jer utiču na nivo holesterola.

Međutim, najnovija studija, koja je sprovedena u Indiji, među srčanim bolesnicima pokazala je drugačije rezultate. Prema istraživanju konzumiranje dva do tri jajeta nedeljno ne samo da ne utiče loše na srce, naprotiv, može da smanji rizik od srčanih bolesti.

Shutterstock

Jaja nisu baš toliko štetna kao što se mislilo

Potrebna opširnija analiza

Kako je objasnila dr Nišit Čandra sa Instituta za kardiologiju u Nju Delhiju istina o utucaju jaja na zdravlje zapravo nije onakva kako se verovalo. Ona i njen tim su sproveli su deteljno istraživanje i došli do zaključka da konzumiranje jaja  u količini od jednog do tri nedeljno može smanjiti rizik od kardio-vaskularnih bolesti. 

- Studija o korelaciji između konzumiranja jaja i zdravlja srca dala je rezultate koji bi trebalo da stave tačku na priče o navodnoj štetnosti jaja. Naša studija sugeriše da ukoliko jedete jaja to neće imati uticaja kod zdravih osoba, niti utiče na povećan rizik srčanih oboljenja. U riziku mogu biti samo oni koji koji već imaju istoriju kardioloških bolesti ili dijabetes uz pridružene srčane bolesti - rekla je ona.

Dr Čandra naglašava da je neophodno sprovesti opširniju studiju širom sveta i među različitom populacijom.
- Naša analiza je pokazala da konzumiranje jednog do tri jajeta nedeljno može biti povezano sa blagim smanjenjem rizika od kardioloških bolesti barem kod Azijanata - dodala je ona, a prenosi Indijan ekspres. 

shutterstock.com

Jaja su bogata proteinima, vitaminima, podstičz rast mišića i povoljno utiču na funkcionisanje mozga

Način ishrane

Jaja su visoko hranljiva namirnica bogata proteinima, vitaminima, rastvorljivim mastima i gvožđem. Bogat su izvor selena, vitamina B2 i B12 koji su važni upravo za zdravlje srca. 

Selen u jajima pomaže u borbi protiv stresa koji je glavni krivac za većinu kardioloških obolenja. 
Pojedine studije su pokazale da jaja ne utiču, bar ne u velikoj meri na povećanje holesterola ukoliko se jedu umereno.

- Konzumiranje jaja podstiče rast mišića, pomažu u kontroli težine i povoljno utiču na funcionisanje mozga - naglasila je dr Čandra.

Ona je naglasila da visok nivo holesterola i holina u jajima, za koji se verovalo da utiče na kardiološke bolesti, zapravo nisu toliko štetni kao što se ranije mislilo. 

- Ukupan uticaj jaja na zdravlje čoveka zavisi od načina ishrane svakog pojedinca. U posednje vreme pričamo o konzumiranju tri žumanceta nedeljno što je bezbedno u odnosu na rizik od bolesti srca. Prednosti žumanceta su brojne. To je bogat izvor vitamina D i drugih hranljivih materija kao što je gvožđe koja se gube ukoliko jedete samo belance - rekla je ona.

Na pitanje koliko jaja je bezbedno pojesti dnevno dr Čandra je istakla da dnevno sme da se pojede dva do četiri belanca pri čemu treba uzeti u obzir ukupan unos proteina tokom dana. 

- Zapravo ne postoji univerzalan odgovor koliko jaja dnevno je bezbedno konzumirati. Umerenost je ključna iako su jaja lako svarljiva hrana koja pruža dosta energije. Za vegeterijance i vegane koji ne jedu hranu životinjskog porekla umesto jaja dobra zamena su mahunarke, orasi, semenke i tofu - zaključila je dr Čandra.  

BONUS VIDEO:

Komentari (0)