Odrasli

NE MOŽETE DA ZAMISLITE DAN BEZ KAFE, RAZMISLITE JOŠ JEDNOM: Šta se dešava u organizmu kad izbacimo kofein i koje su sve prednosti za zdravlje i lepotu našeg tela

Mnogi ljubitelji ovog napitka ne mogu da zamisle početak dana bez njega, ali postoje brojni razlozi zašto bi trebalo da prestanete sa ovom navikom.

20.07.2023 16:00

NE MOŽETE DA ZAMISLITE DAN BEZ KAFE, RAZMISLITE JOŠ JEDNOM: Šta se dešava u organizmu kad izbacimo kofein i koje su sve prednosti za zdravlje i lepotu našeg tela
shutterstock.com

Naučnici i lekari već godinama lome koplja oko kafe. Jedan od najomiljenjih napitaka širom sveta ima neke pozitivne ali i dosta negativnih efekata na ljudski organizam. Mnogi ne mogu ujutru da funkcionišu bez prve jutarnje kafe koju najčešće popiju na prazan želudac.

Ukoliko ipak morate, pre svega iz zdravstvenih razloga da prestanete da pijete kafu ovo su svi benefiti prestanka ispijanja kafe. Prestanak ispijanja kafe često može imati za posledicu da se prvih dana osećate umorno ili kao da vas je pregazio kamion zato što telu nedostaje kofein koji ga podiže. Dobra vest je da ovo stanje ubrzo prolazi.

Shutterstock, Tanjug/AP

Mnogima je ispijanje kfe ujutru savršeni ritual za početak dana

 

Šta se dešava kad izbacite kafu? 

Zbog redovnog konzumiranja kafe, najčešće godinama i decenijama, dovodi do suženja krvnih sudova što za posledicu ima slabiji protok krvi. Sa prestankom unosa kofeina krvni sudovi se vraćaju u normalu i to može privremeno izazvati glavobolje. Ipak nemojte u tom slučaju da pribegavate lekovima protiv bolova koji sadrže kofein jer ćete dobiti kontaefekat.

Opšte je poznato da kofein stimuliše aktivnost mišća debelog creva što dovodi do češćeg pražnjennja, a mnogi će vam reći kako im ubrzava metbolizam. Kada ne unoimo kofein može doći do zatvora. Da bismo izbegli ovo treba unositi više tečnosti i namirnica bogate vlaknima.

shutterstock.com

Prestanak konzumiranja kafe može dovesti do problema sa stolicom

 

Kafa i energetski napici podižu energiju i pomažu nam da vratimo snagu. Umor i nedostatak snage dolaze kao normalna posledica prstanka unosa kofeina, pa zbog toga stručnjaci preporučuju da se on izbacuje postepeno a ne odmah u celosti kako bi se telo prilagodilo njegovom nedostatku.

Zašto je dobro da ne pijete kafu?

Osim ovih na prvi pogled negativnih posledica sa kojima se vaš telo suočava prilikom prestanka konzumiranja kofeina, važno je naglasiti da postoje velike prednosti koje idu uporedo sa tim. To su pre svega povratak prirodne beline zuba koje tamne usled konzumiranja kofeina, ali i svežiji dah. Anksioznost će se smanjiti, a kako kažu stručnjaci može doći i do gubitka kilograma naročito ukoliko ste pili kafu sa mlekom, frapućino i druge kombinacije.Stručnjaci napominju da mnoge populrne kafe poput makijata sadrže između 130  i 250 kalorija. 

shutterstock.com

Prestanak konzumiranja kafe može dovesti do problema sa stolicom

 

Budući da se kofein u našem telu zadržava i po nekoliko sati ne treba posebno isticati da ako kafu popijete kasno popodne ili uveče to može da dovede do nesanice

BONUS VIDEO:

Komentari (1)

dara

27.07.2023 15:22

Nisam od onih osoba,da kada čim otvore oči i ustanu traže đžezvu i cigaretu.Kod mene se zna red prvo doručak pa sveža kafa,kad to kažem mislim na zaista svežu kafu koja je samlevena na solisovom mlinu za kafu.