Odrasli

KOLIKO KALORIJA IMAJU KOKICE I DA LI SU ZDRAVE: Odgovor daje lekarka i ističe da je važna samo jedna stvar na koju morate da obratite pažnju

Ova vrsta grickalica bogata je vlaknima, ali treba voditi računa kako se pripremaju i da ne budu suviše slane.

19.07.2023 17:00

KOLIKO KALORIJA IMAJU KOKICE I DA LI SU ZDRAVE: Odgovor daje lekarka i ističe da je važna samo jedna stvar na koju morate da obratite pažnju
shutterstock.com

Kada spomenemo kokice, mnogima su prva asocijacija filmovi i utakmice uz koje se najčešće konzumira ova grickalica. Mnogi kad počnu da jedu kokice ne znaju da stanu, pa očas posla smažu ogromne količine ove grickalice. 

Postavlja se pitanje da li su kokice zdrave ili ne? Odgovor na ovo pitanje daju stručnjci koji ističu da su one nešto između zdrave i nezdrave namirnice. Naime, kokice su bogate vlaknima, ali ako su previše slane ili u kombinaciji sa puterom mogu biti pogubne za liniju iako nemaju puno kalorija.

Da li su kokice zdrave?

Barbara Olendzki vanredni profesor zdravstvenih nauka ističe za Jues tudej a jedna šolja ove grickalice sadrži 116 kalorija. Problem nastaje kad se u kokice ubaci puter i so koja zadržava tečnost u organizmu. 

- Nisu problem same kokice već način njihove pripreme. Glavna mana im je što ih se ne možemo zasititi i što ih više jedete imate veću potrebu da jedete još. Posebno su problematične gotove kokice koje se samo ubace u mikrotalasnu rernu zato što sadrže previše soli i brojne aditive kako bi ostale sveže - rekla je ona. 

pexels.com

Stručnjaci napominju da treba voditi računa o porciji ovih grickalica

 

Prema njenim rečima, važno je boditi računa i kako se jedu kokice. Dešava se da sitni komadići ili ljuspice zapadnu u dunik što izaziva iritaciju pa i oštećenje disajni puteva. 

- Kokice nisu najzdravja hrana a ljudi ih često jedu zbog smirujućeg faktora grickanja. Umesto toga ja bih pre preporučila da se jede hrskavo povrće ili orašasti plodovi koji su vrlo zdravi - naglasila je dr Barbara.  

Najzdravija priprema

Ako želite zdraviju gricklicu prporučuje se da se kokice pripreme suvim pečenjem odnosno na vazduhu i da se ne dodajete so. Zbog toga nećete biti u velikom iskušenju da ih nekontrolisano jedete. 

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)