Odrasli

OVO SVI RADE, A NE ZNAJU KOLIKO PUTA ZAISTA SME DA SE KORISTI ISTO ULJE ZA PRŽENJE HRANE: Odgovor stručnjaka je iznenadio mnoge

Već nakon jednog ili dva korišćenja ulje počinje da menja boju, miris i hemijski sastav.

Slika Autora
byAleksandar Novaković

25.07.2025 10:21

OVO SVI RADE, A NE ZNAJU KOLIKO PUTA ZAISTA SME DA SE KORISTI ISTO ULJE ZA PRŽENJE HRANE: Odgovor stručnjaka je iznenadio mnoge
shutterstock.com/SeventyFour

Jedna od uobičajenih navika u svim domaćinstvima je da se isto ulje koristi više puta za prženje hrane. E, sad, postavlja se pitanje da li je to zdravo, i koliko puta smemo da koristimo isto ulje. Odgovor nije jednostavan, ali osnovna pravila postoje - i treba da ih znate ako želite da sačuvate zdravlje.

Koliko puta smemo da koristimo isto ulje?

U teoriji, ulje se može koristiti više puta, po nekim mišljenjima, čak dva do osam puta, ali samo ako se nije pregrejalo i ako ste ga pravilno čuvali nakon prvog korišćenja.

U praksi, to retko kad ispadne kako treba. Već nakon jednog ili dva korišćenja ulje počinje da menja boju, miris i hemijski sastav.

Najveći problem nastaje kada ulje dostigne tačku dimljenja - tada se razgrađuje, gubi nutritivna svojstva i stvara štetna jedinjenja, uključujući i ona potencijalno kancerogena.

Schutterstock/guys_who_shoot

Izbegavajte ulje koje je promenilo miris

 

- Ako nameravate ponovo da koristite ulje, obratite posebnu pažnju na hranu koju kuvate. Najvažnije je da ulje ne zagori i ne dimi, u tom slučaju mora se baciti - objasnio je poznati kuvar Tom Hant.

Šta se dešava kad više puta grejemo isto ulje 

Kada se ulje zagreva iznova i iznova, dolazi do:

  • - oksidacije - ulje stari i postaje nestabilno,
  • - polimerizacije - ulje tamni i zgušnjava se,
  • - nastanka slobodnih radikala - jedinjenja koja mogu oštetiti ćelije u telu.

 
Osim toga, ostaci hrane koji ostanu u korišćenom ulju dodatno ubrzavaju njegovo kvarenje.

shutterstock.com/JPC-PROD

Bidite veoma obazrivi sa uljem


Ako ipak odlučite da ponovo koristit ulje, evo nekoliko ključnih pravila:
 

  • - procedite ga nakon korišćenja kako biste uklonili ostatke hrane.
  • - čuvajte ga na hladnom i tamnom mestu, najbolje u zatvorenoj tegli.
  • - koristite ulja visoke tačke dimljenja, poput ulja od kikirikija, repice ili suncokreta.
  • - nemojte ga koristiti više od dva puta, i to samo za ista jela (na primer, prženje istog tipa mesa).

 Pohovanje više tura mesa u istom ulju
 

Ako pohujete više porcija u kratkom vremenu (unutar 30–45 minuta), ulje još nije prošlo kroz ozbiljne promene i može se koristiti.

Uklonite mrvice između tura jer one mogu zagoreti i kvariti ukus (i stvarati štetna jedinjenja). Ako ulje ne počne da se dimi i nije pregrejano, možete bez straha napraviti više tura, prenosi The Guardian.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Komentari (0)