Jedna od uobičajenih navika u svim domaćinstvima je da se isto ulje koristi više puta za prženje hrane. E, sad, postavlja se pitanje da li je to zdravo, i koliko puta smemo da koristimo isto ulje. Odgovor nije jednostavan, ali osnovna pravila postoje - i treba da ih znate ako želite da sačuvate zdravlje.
Koliko puta smemo da koristimo isto ulje?
U teoriji, ulje se može koristiti više puta, po nekim mišljenjima, čak dva do osam puta, ali samo ako se nije pregrejalo i ako ste ga pravilno čuvali nakon prvog korišćenja.
U praksi, to retko kad ispadne kako treba. Već nakon jednog ili dva korišćenja ulje počinje da menja boju, miris i hemijski sastav.
Najveći problem nastaje kada ulje dostigne tačku dimljenja - tada se razgrađuje, gubi nutritivna svojstva i stvara štetna jedinjenja, uključujući i ona potencijalno kancerogena.
Schutterstock/guys_who_shoot
- Ako nameravate ponovo da koristite ulje, obratite posebnu pažnju na hranu koju kuvate. Najvažnije je da ulje ne zagori i ne dimi, u tom slučaju mora se baciti - objasnio je poznati kuvar Tom Hant.
Šta se dešava kad više puta grejemo isto ulje
Kada se ulje zagreva iznova i iznova, dolazi do:
- - oksidacije - ulje stari i postaje nestabilno,
- - polimerizacije - ulje tamni i zgušnjava se,
- - nastanka slobodnih radikala - jedinjenja koja mogu oštetiti ćelije u telu.
shutterstock.com/JPC-PROD
Osim toga, ostaci hrane koji ostanu u korišćenom ulju dodatno ubrzavaju njegovo kvarenje.
Ako ipak odlučite da ponovo koristit ulje, evo nekoliko ključnih pravila:
- - procedite ga nakon korišćenja kako biste uklonili ostatke hrane.
- - čuvajte ga na hladnom i tamnom mestu, najbolje u zatvorenoj tegli.
- - koristite ulja visoke tačke dimljenja, poput ulja od kikirikija, repice ili suncokreta.
- - nemojte ga koristiti više od dva puta, i to samo za ista jela (na primer, prženje istog tipa mesa).
Pohovanje više tura mesa u istom ulju
Ako pohujete više porcija u kratkom vremenu (unutar 30–45 minuta), ulje još nije prošlo kroz ozbiljne promene i može se koristiti.
Uklonite mrvice između tura jer one mogu zagoreti i kvariti ukus (i stvarati štetna jedinjenja). Ako ulje ne počne da se dimi i nije pregrejano, možete bez straha napraviti više tura, prenosi The Guardian.
BONUS VIDEO:
Komentari (0)