Odrasli

SAVETI JAPANACA ZA DUGOVEČNOST: Evo koje namirnice moramo izbaciti iz ishrane već danas (FOTO)

Nutricionistkinja Mihiko Tohioka je objasnila zbog čega su ljudi u Japanu najdugovečniji i dala savete za alternative koje bismo mogli da jedemo kako bismo dostigli njihov životni vek.

21.05.2023 14:00

SAVETI JAPANACA ZA DUGOVEČNOST: Evo koje namirnice moramo izbaciti iz ishrane već danas (FOTO)
shutterstock.com

Japanci posebno vode računa kada je ishrana u pitanju. Nije ni čudo što je to "dom" najdugovečnijih ljudi, a jedna nutricionistkinja je za CNBC.com otkrila na kakve se navike u ishrani se fokusira. Nakon što se preselila u Ameriku isprobala je razne američke trendove i dijete ali njeno telo, kako kaže, nije dobro reagovalo na to. Sada se ona pretežno fokusira na domaće navike i izbegava hranu koja joj ne prija. Uvek preporučuje zdravu hranu i onu koja promoviše dugovečnost a evo kojih šest namirnica izbegava:

Hot - dog

Teško je izbeći prerađeno meso u Americi ako tu živite. Meso sadrži, pored soli, i zasićene masti koje mogu prouzrokovati brojne zdravstvene probleme.

Da bi izbegla termički obrađenu hranu poput mesa, nutricionistkinja se okreće konzumiranju tofu sira zbog proteina i male količine soli i konzervansa. Ona rado jede i pirinčane kuglice sa tunjevinom umotane u morsku algu, jer je alga prepuna minerala poput gvožđa, kalcijuma, folne kiseline i magnezijuma.

pexels

Hot dog je prema nutricionistkinji na spisku najopasnijih namirnica za zdravlje

Haburger i brza hrana

Kako kaže nutricionistkinja, kao i sa svakom brzom hranom i ona se posle nje osećala naduto i umorno pa je prestala da jede to. Brza hrana je puna soli i trans masti kao i zasićenih masti što može povećati nivo LDL "lošeg" holesterola u krvi. Tofu hamburgeri su veoma ukusni i ona često stavlja pleskavicu od tofua na hrskavu kuglicu od pirinča. Kako kaže, ovo je ekonomičan ali i ekološki prihvatljiv izbor.

Slatki gazirani sokovi

Mnogi ne znaju ali redovno konzumiranje slatkih gaziranih pića može vas dovesti u rizik od razvoja dijabetesa tipa 2. Gazirana pića puna su veštačkih zaslađivača što može nekada otežati fokus pa čak izazvati i migrene. Bolja alternatva prema, rečima nutricionistkinje, su zeleni čajevi, jer sadrže najmanje kofeina).

shutterstock.com

Samo jedna do dve limenke dnevno mogu stvoriti rizik od dijabetesa tipa 2

Slatke žitarice za doručak

Većina zbog žurbe na poslu i zbog obaveza koje ih tokom dana čekaju pribegava žitaricama za doručak. Međutim, ključno je da treba izbegavati sve što ima dodatak šećera jer može proizvesti problem sa krvnim pritiskom, povećanjem telesne težine, ali i može dovesti u opasnost od dijabetesa. Ona umesto toga jede nato, japansko jelo koje je napravljeno od sojinog zrna i sa malo višezrnastog pirinča. 

Krem sir

Iako su mlečni proizvodi puni kalcijuma i proteina, nisu svi zdravi kako mislimo. Krem sir ima najmanje proteina u sebi čak svega pet grama. Dobra alternativa za krem sir kako kaže nutricionistkinja je kinako, aromatični namaz koji se pravi od sojinog brašna i susamove paste. 

Shutterstock

Umesto krema sira nutricionistkinja pravi namaze od sojinog brašna i susamove paste

Slatkiši

Nije nužno izbaciti sve slatkiše iz ishrane, samo je važno pronaći one koje su prihvatljivi. Tamna čokolada je recimo puna antioksidanata koji se bore protiv bolesti. Međutim, previše šećera u slatkišima sa kukuruznim skrobom može biti štetno za srce i mozak. Ukoliko želimo da se zasladimo, a opet ostanemo u nekim granicama prihvatljivog i budemo zdravi, Tomioka preporučuje puding od čia semena sa medom ili sirup od agave, smrznute banane ili crnu čokoladu. Naravno mali komad torte sa prijateljima se toleriše ili ako nekada želite sebi dati oduška.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)