Odrasli

IMATE NEKONTROLISAN SMEH U NEPRIMERENIM SITUACIJAMA? Ovo može biti neobičan simptom opasne bolesti za koju ne postoji lek (FOTO)

Bolest motoneurona zahvata motorne nervne ćelije zbog čega dolazi do pojave slabosti različitih mišića, uzrok nastanka ovog oboljenja nije poznat.

19.05.2023 11:02

IMATE NEKONTROLISAN SMEH U NEPRIMERENIM SITUACIJAMA?  Ovo može biti neobičan simptom opasne bolesti za koju ne postoji lek (FOTO)
shutterstock.com

Bolest motoneurona (MSD) je progresivno neurodegenerativno oboljenje, koje zahvata motorne nervne ćelije koje odumiru zbog čega dolazi do pojave slabosti različitih mišića. Uzrok bolesti je još uvek nepoznat i drastično smanjuje kvalitet života obolelog i u komplikaciji sa drugim oboljenjima znatno utiče na životni vek bolesnika.

Kako piše britanski San, na osnovu najnovijih istraživanja naučnika, utvrđeno je da postoje dva neobična simptoma koja se javljaju mnogo ranije pre bolesti ,a mogu da ukazuju na ovo oboljenje.

Shutterstock

Slabost i gubitak tonusa mišića na noigama je jedan od najčešćih simptoma ove bolesti

Neprimeren smeh

Prema istraživanju, neprimereni smeh u trenutku kada bi trebalo da tugujemo i žalimo, može biti jedan od neouobičajenih simptoma MSD. U većini slučajeva ovaj simptom je privremen i vremenom se gubi i nestaje ali može pomoći kod rane dijagnostike ove bolesti.Osim toga, ovakvo ponašanje može da dovede do anksioznosti.

Drugi pokazatelj MSD je ukočenost, kao i grčevi mišića i nekontrolisani trzaji, posebno nogu. Ukočenost ekstremiteta najčešće se povezuje sa drugim oboljenjima ali može i da ukazuje na ovu bolest za koju nema leka.

MSD je progresivno oboljenje koje vremenom dovodi do pogoršanja stanja pacijenta koji može imati probleme sa govorom, otežano disanje, promene u lučenju pljuvačke.

Kako ističu iz britanskog Udruženja za MSD, ova bolest najčešće pogađa osobe starije od 60 i 70 godina ali je primećeno da od nje najčešće oboljevaju profesionalni sportisti i to mnogo ranije već oko 50 godine života.

Shutterstock

Ova bolest najčešće pogađa starije ljude

Simptomi bolesti

Bolest obično počinje postepeno, pa pacijent prvo primećuje slabost mišića samo na jednom ekstremitetu koja se kasnije širi i na druge delove tela. Iako za ovu bolest ne postoji lek, stanje može da se drži pod kontrolom uz fizioterapiju, zdravu ishranu, lekove za smanjenje ukočenosti mišića zato je važno da se MSD na vreme dijagnostikuje.

Simptomi ove bolesti su:
  • slabost u zglobu ili nozi
  • teško penjanje uz stepenice ili spoticanje bez razloga
  • nejasan govor koji se vremenom razvija u poteškoće sa gutanjem
  • slab stisak prstiju i šake zbog čega pacijentu ispadaju stvari iz ruke
  • teško otvaranje tegli ili zakopčavanje dugmadi
  • grčevi mišića i nekontrolisani trzaji
  • gubitak težine, pre svega mišićne mase ruku i nogu
  • ukočeni zglobovi koji ograničavaju pokret
  • poteškoća da se zaustavite prilikom nekontrolisanog smeha u neprikladnim situacijama
  • slab kašalj koji otežava pročišćavanje grla 
  • problemi sa disanjem 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)