Odrasli

MOŽDANI UDAR DOBILA JE TOKOM VOŽNJE I SVE ZABELEŽILA KAMEROM: Žena je apelovala da se obrati pažnja na ove netipične simptome koje je ona ignorisala (VIDEO)

Amerikanka je jednog popodneva uz gledanje omiljene televizijske serije primetila da je lice naglo počelo da je prvo pecka, a potom i da se koči.

15.05.2023 19:57

MOŽDANI UDAR DOBILA JE TOKOM VOŽNJE I SVE ZABELEŽILA KAMEROM: Žena je apelovala da se obrati pažnja na ove netipične simptome koje je ona ignorisala (VIDEO)
Prntscrn/YouTube

Moždani udar ili šlog je jedna od najopasnijih bolesti koja može dovesti do smrti pacijenta ili teškog invaliditeta. Vreme je ključan faktor kad je u pitanju šlog jer od brzine kojom će lekari reagovati zavisi život pacijenta, ali i njegov oporavak. Moždani udar može da zavisi od pacijenta do pacijenta, ali najčešće nastaje kad krvni ugrušak blokira protok krvi u mozak i on ostaje bez dovoljne količine kiseonika.

Stejsi Džapes (49) je Amerikanka koja je jednog popodneva uz gledanje omiljene televizijske serije primetila da je lice naglo počelo da je prvo pecka, a potom i da se koči. Ubrzo je utrnulost prešla i na ceo levi deo tela i Stejsi je odmah pretpostavila da je reč o šlogu.

- Preživela sam tri moždana udara, od 31. marta do 2. aprila. Taj prvi put koji je usledio zatekao me je dok sam gledala televiziju i samo mi je odjednom utrnula cela leva strana tela. Leva ruka me je veoma zabolela, lice mi je bilo "zaleđeno", nisam mogla da govorim. Pokušala sam da govorim, ali moj govor je bio nerazumljiv, zaplitala sam jezikom. Otišla sam odmah u bolnicu i objasnila sve simptome, a lekar je dijagnostikovao da je u pitanju stres. Nisam verovala da je zaista u pitanju samo to, ali sam krenula kući. Na putu do parkinga je usledio drugi udar. Narednog dana usledio je i treći i odlučila sam sve da snimim, kako bih druge upozorila ukoliko ove simptome osete da znaju da je u pitanju moždani udar - objasanila je ova žena.

Ona je već posle dva preležana šloga, bez adekvatnog lečenja i medikamenata znala da će uskoro nastupiti i treći, pa je odlučila da sve zabeleži kamerom telefona. Treći šlog, koji je bio i najjači usledio je dok je vozila automobil. Srećom, Džapesova je mogla da se zaustavi bez ometanja saobraćaja i čak usnimi sve ono što je usledilo.

- Sve me pecka na levoj strani lica. Sada snimam da ukažem na moje simptome. Mislim da imam moždani udar, upravo se vozim do obližnje bolnice - čuje se sa snimka žene koja je tog trenutka preživljavala moždani udar.

Ova žena bila je veoma hrabra i smogla je snage da se odveze do bolnice, bezbedno parkira i ode da potraži pomoć.

- Ovoga puta lekar me je uputio na specijalizovanu bolnicu gde su mi uradili sva ispitivanja. Nalazi su ukazali da sam zaista imala moždani udar i to ne jedan, već 3, baš kao što sam i pretpostavila. Posle poslednjeg moždanog udara osetila sam slabost na celoj levoj strani tela. Ponovo sam otišla do lekara i uputili su me u bolnicu gde sam na rehabilitaciji provela narednih 8 nedelja. Fizioterapeuti su svakodnevno radili sa mnom i to mi je neverovatno pomoglo. Želim da ukažem i drugima da ukoliko osećaju posledice moždanog udara moraju da posete lekara kako bi sve to prevazišli i nastavili dalje da žive sa delimičnim posledicama koje svaki moždani udar ostavlja - objasnila je Stejsi.

Ukoliko osetite bilo koji od ovih simptoma ili se to dešava nekome drugom u vašoj blizini odmah pozovite Hitnu pomoć.

Simptomi:

  • opuštenost lica
  • slabost ruku
  • poteškoće u govoru
  • iznenadni gubitak pamćenja
  • utrnulost na jednoj strani tela
  • konfuzija u glavi
  • iznenadni problemi sa vidom

BONUS VIDEO:

Komentari (0)