Odrasli

UKOLIKO VAM SE STALNO JEDE SLATKO, TELO VAM ŠALJE OZBILJAN SIGNAL ZA UZBUNU: Evo na koje promene morate posebno da obratite pažnju (FOTO)

Potreba za slatkišima može da prestavlja i ozbiljan poremećaj zdravlja, tvrde stručnjaci.

15.05.2023 12:00

UKOLIKO VAM SE STALNO JEDE SLATKO, TELO VAM ŠALJE OZBILJAN SIGNAL ZA UZBUNU: Evo na koje promene morate posebno da obratite pažnju (FOTO)
shutterstock.com

Svima nam se ponekad desi da posegnemo za slatkišima, ali stalna potreba za njima može da ukazuje na određene zdravstvene probleme. Ova pojava nije neobična ukoliko ste na rigoroznoj dijeti. Međutim, ukoliko se hranite uravnoteženo, a neprestano vam se jede slatko, proverite da li je sa vašom krvom slikom sve u redu. Ako niste dobro doručkovali ili ste čak preskočili jutarnji obrok, velika je verovatnoća da ćete do ručka ostati bez energije. Da biste to nadoknadili, često se dešava da propust rešite čokoladicom ili nekim slatkišem.

Zamene za šećer u ovom slučaju ne pomažu, svejedno lišavate telo glukoze i još više ćete žudeti za kolačima. Ako problem svakodnevno rešavate na ovaj način, količina šećera koju unositi će se uvećavati i vaše zdravlje će se pogoršati. Šećer stimuliše lučenje seratonina (hormona sreće) i endorfina (koji nas umuruje) zbog čega izaziva zavisnost i teško ga se odričemo. S druge strane, mnoge studije iz oblasti holističke medicine pokazuju da je žudnja za određenim namirnicama jasan znak da naše telo pokušava da nam poruči da nam je potrebno više hranljivih materija. 

Srećna Republika navodi i koji su to razlozi zbog kojihmože da nam se stalno jede nešto slatko.

shutterstock.com

Neprestana potreba za slatkim

1. Šećer u krvi

Fluktuacija šećera u krvi, tačnije njegov nagli pad, zapravo je glavni uzročnik stalne potrebe za slatkišima. Ako vam se dešava da odjednom poželite nešto slatko i nikako ne možete da zavarate ovu želju, to znači da je vašem telu potrebno više "goriva" kako biste održali nivo šećera u krvi stabilnim. Ovakve situacije najčešće se događaju osobama koje preskaču obroke ili su njihovi obroci neizbalansirani. Da biste izbegli ovaj scenario potrebno je da imate najmanje tri obroka dnevno (poželjno je i dve užine), koji će se sastojati od proteina, složenih ugljenih hidrata (žitarice celog zrna) i vlakana. Ovakci obroci daće vašem organizmu sve potrebne nutrutijente zbog čega ćete izbeći stalne padove šećera u krvi, a samim tim i potrebu za slatkom hranom.

2. Dehidracija

Kada nam je telo dehidrirano takođe možemo da osetimo potrebu za slatkišima jer naš organizam često meša osećaj gladi i žeđi. Zato pre nego što posegnete za čokoladom, prvo popite čašu vode.

3. Manjak magnezijuma

U poslednjih nekoliko godina sve veći broj stručnjaka ukazuje na to da je konstantna želja za slatkišima neretko pokazatelj da našem telu nedostaje magnezijum. Ovo je posebno čest slučaj kod osoba koje stalno jedu čokoladu. Deficit magnezijuma posebno je prolematičan tokom mesečnog ciklusa jer su PMS simptomi, poput razdražljivosti, izraženiji kod žena kojima nedostaje ovaj mineral što dodatno povećava njihovu želju za slatkišima. Da biste prevazišli ovaj problem povećajte unos hrane bogate magnezijumom, poput spanaća, mahunarki, orašastih prodova ili semenki. Potrudite se da svaki vaš obrok sadrži neke od pomenutih namirnica i želja za slatkišima će se postepeno umanjiti.

shutterstock.com

Oprezno sa slatkišima

4. Manjak vitamina i minerala

S druge strane, ukoliko imate stalnu potrebu za voćem, to znači da vašem organizmu nedostaju vitamini i minerali. Iako nema ničeg lošeg u tome da konzumirate dosta voća, ukoliko je vaša želja preterana, nutricionisti savetuju da ga kombinujete sa proteinima, kao što su puter od badema ili drugih orašastih plodova, kokosov jogurt i slično.

5. Stres

Na kraju, želja za šećerom veoma često se javlja kada smo pod stresom jer, kao što smo rekli, on podstiče lučenje seratonina i endorfina. Međutim, iako nam šećer pomaže da se trenutno osećamo bolje, on ne rešava problem. Tako čete se mnogo efikasnije osloboditi od stresa ukoliko počnete da trenirate bilo koji sport ili ukoliko bar šetate.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)