Odrasli

SIMPTOMI KRONOVE BOLESTI VIDE SE U OČIMA: Lekari upozoravaju na netipične znakove upozorenja ovog ozbiljnog oboljenja, neki je javljaju gotovo neprimetno (FOTO)

Uzrok ove bolesti nije poznat, najčešće se javlja u periodu od 15. do 35. godine života i podjednako pogađa muškarce i žene.

19.05.2023 19:00

SIMPTOMI KRONOVE BOLESTI VIDE SE U OČIMA: Lekari upozoravaju na netipične znakove upozorenja ovog ozbiljnog oboljenja, neki je javljaju gotovo neprimetno (FOTO)
shutterstock.com

Kronova bolest je nespecifično zapaljensko oboljenje digestivnog trakta. Može da se pojavi u bilo kom životnom dobu, ali je zabeleženo da se najčešće javlja u periodu između 15. i 35. godine života, a podjednako je učestala kod muškaraca i žena. Uzrok ove bolesti nije poznat, ali ima tendeciju da se simptomi vremenom pogoršavaju.

Pored uobičajenih znakova bolesti kao su grčevi, dijareja, fistule unutar zida creva , prema istraživanju britanskog Instututa za Kronovu bolest, postoje nespecifični simptomi koji se mogu pojaviti u očima i na zglobovima, piše britanski San.

Shutterstock

Bolovi u stomaku su najčešći simptom ove bolesti

Tihi simptomi

Kako ističu naučnici, tihi simptomi Kronove bolesti mogu se pojaviti na drugim delovima tela koji na prvi pogled nema nikave veze sa ovim oboljenjem.

1. Oči

Pojedinini pacijenti sa Kronovom bolešću imaju izražene probleme sa očima. Pre svega, može se pojaviti upala beonjača koje postaju crvene i bolne. Javlja se u isto vreme kad i poteškoće sa varenjem. Takođe, kako upozoravaju lekari ,može se pojaviti i upala zenice.

2. Koža

Bolesnici sa ovim oboljenjem često imaju crvene ili plavo- ljubičaste bolne otoke na nogama. Ovaj problem se češće javlja kod žena nego kod muškaraca i pogađa jedanog od sedam pacijenta sa Kronovom bolešću. Na sreću, ovo stanje može da se ublaži lečenjem. Ponekad se na koži javljaju i promene u vidu plikova ili čireva, najčešće u predelu potkolenice ili oko mesta na stomaku gde je pričvršćena stoma ukoliko je ima pacijent.

3. Usta

Kronova bolest često utiče na usta obolelog i češće pogađa decu nego odrasle obolele od ove bolesti. U ustima bolesnika javljaju se bolne ranice koje se utiču na žvakanje hrane i moraju da se tretiraju.

4. Zglobovi

Jedna od čestih komplikacija Kronove bolesti su upaljeni zglobovi uključujući kolena, laktove, gležnjeve i zglobove na šakama. Ponekad bolest može da dovede i do problema sa kičmom što dovodi do gubitka njene fleksibilnosti. U slučaju upale zglobova oni su bolni i teže pokretljivi. Na sreću, ne dolazi do trajnog oštećenja i kako se smanjuju komplikacije Kronove bolesti situacija sa zglobovima postaje bolja. 

5. Jetra

Kronova bolest može da izazove i probleme sa jetrom. Usled ovog oboljenja može doći do smanjivanja veličine jetre ali i žučnog kanala što za posledicu može imati gubitak težine, umor, svrab kože čak i žuticu.

shutterstock.com

Kronova bolest načešće pogađa pacijente od 15. do 35. godine života

Znakovi upozorenja

Prvih nedelja pa čak i nekoliko meseci pacijent može biti bolestan od Kronove bolesti a da to i ne zna. Zato je važno na vreme uočiti simptome kako bi pacijent dobio adekvatnu terapiju koja će umanjiti njegove tegove. 

Simptomi Kronove bolesti su:

BONUS VIDEO:

Komentari (0)