Tetka Saveta

DA LI JE BEZBEDNO JESTI PROKLIJAO LUK: Ako primetite ove znakove a uz to i čudno miriše odmah da bacite u kantu

Ovo povrće nemojte držati u frižideru, niti blizu krompira a evo i zašto.

24.09.2023 16:00

DA LI JE BEZBEDNO JESTI PROKLIJAO LUK: Ako primetite ove znakove a uz to i čudno miriše odmah da bacite u kantu
Shutterstock

Koliko puta vam se dogodilo da počnete sa pripremom ručka, krenete da uzmete glavicu crnog ili belog luka iz špajiza i primetite da je proklija. Većina domaćica će ovakav luk automacki baciti u kantu za smeće i uzeti onaj koji je čvrst i bez novih klica koje izbijaju iz njega.
Međutim, ovo je potpuno pogrešna praksa i bespotrebno bacanje namirnica i naravno novca.

shutterstock.com

Beli luk koji duže stoji često pusti klice

Bezbedan ili ne

Kako ističu na sajtu Južnjački život ( eng. Southern life) koji se bavi proverom bezbednosti hrane proklijali crni, beli ili crveni luk ne morate odmah bacati. Novi izdanak koji izbija iz luka je zapravo mladica koja niče usled povoljnih uslova najčešće dovoljno toplog špajiza i vlage na mestu gde se čuvate luk. 

Kako ističu stručnjaci nema ničeg toksičnog ili opasnog u upotrebi proklijalog luka. Nove klice i izdanak koji izbija iz glavice uticaće na njegovu čvrstinu i sama glavica će biti mekša. Sam luk može imati nešto drugačiji ukus i umesto ljutog više će vući na gorak ukus što vam može zasmetati ukoliko planirate da ga jedete sirovog uz recimo roštilj. Što je novi izdanak veći to će sama glavica biti mekša.

Proklijali luk možete koristiti kao i bilo koji drugi luk, posebno ukoliko ga pržite i dinstate jer nećete primetiti mekšu teksturu. Takođe, može se iseckati i klica jer neće uticati na ukus samog jela. 

- Klijanje nije nužno znak da je vaš luk loš i da nije više za upotrebu. Postoje i drugi znakovi da nešto nije u redu. Pre svega ako presečete glavicu i primetite znakove truljenja ili buđi onda ga bacite u kantu za otpake jer nije bezbedan za upotrebu. Drugačiji, buđav miris takođe je jedan od signala da je luk propao i da ga treba baciti - upozorili su na ovom sajtu. 

unplash

Proklijali luk može se dinstati i pržiti a to neće promeniti ukus jelu

Kako čuvati luk?

Luk spada u namrinice koje mogu dugo da opstanu sveže a čuvanje u frižideru nije poželjno. Naime, vlaga će naterati novu klicu na nicanje zbog čega treba izbegavati držanje u rashladnim uređajima. Na nicanje će ga podstaći i sunčeva svetlost pa vodite računa da ga slkadištite u prostoriju koja je mračna, ističu na državnom univerzitetu Kolorado. 

Savet je izbegavate da luk držite u blizini krompira. Naime, luk emituje gas etilen što može dovesti do sazrevanja krompira, pa ga treba držati podalje od ovog krtolastog povrća. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)