Pita sa jabukama je jedan od onih slatkiša koji svi vole. Postoje brojne vrste popularnog deserta, ali napravljen po receptu naših baka je najlepši kolač dok će vas miris pečene pite sa jabukama podsetiti na detinjstvo. Naše bake nekad su same razvlačile kore za ovu pitu, a danas se prave od gotovih kora. Za pripremu ovog kolača neće vam biti potrebno više od pola sata.
Srećna republika vam poklanja recept za najbolju pitu sa jabukama od gotovih kora koja se bukvalno topi u ustima.
Sastojci
- 500 g gotovih tankih kora
- 400 g jabuka
- 250 g šećera
- 150 g suvog grožđa
- 1 cimet
- pola šolje ulja
- 1 čaša kisele vode
- 50 g prah šećera
Priprema:
Očistite jabuke od semenki i izrendajte. Dodajte šećer i ostavite pet minuta da puste sok, pa umešajte suvo grožđe i cimet. U manju posudu sipajte ulje i kiselu vodu. Odvojte jednu koru, poprskajte uljem i vodom pa odzgo dodajte još jednu koru i ponovite postupak. Treću koru ne prskate vodom već na nju nanosite nadev od jabuka. Vodite računa da ne preterate sa nadevom da vam ne bi cureo tokom pečenja. Urolajte kore i stavite je u podmazan pleh. Isti postupak ponovite sa ostatkom kora, a ova količina je dovoljna za četiri rolne. Kad sve završite sa ostatkom ulja i vode dobro isprskajte kore odozgo i stavite da se pita peče u prethodno zagrejanu rernu 20 minuta na 180 stepeni. Pita je pečena kad lepo porumeni, izvadite i ostavite da se ohladi. Nakon toga je isecite na komade, pospite prah šećerom i poslužite. Prijatno!
Komentari (0)