Lenja pita je omiljeno jelo u mnogim domaćinstvima i rado se sprema. Naročito ih vole mladi i njen miris ih vraća u detinjstvo. Ono što je najinteresantnije jeste da takvi dezerti ne zahtevaju mnogo novca i dosta su jednostavni za pripremu. Lenja pita se sprema veoma brzo i danas je svi spremaju sa malo modifikovanim načinom pripreme, te dodaju neke nove sastojke. Međutim, sigurno je da će tradicionalni dezert naći simpatije kod mnogiih i danas. Evo kako da ga spremite.
Sastojci:
Testo:
- 3 jajeta
- čaša jogurta (2 dl)
- čaša ulja
- čaša šećera
- 2 čaše brašna
- kesica praška za pecivo
Fil:
- kilogram narendanih jabuka
- 2 kašike ulja
- kesica burbon vanilin šećera
- 1/2 kesice cimeta
- šećer po želji
- 2-3 kašike griza
- šećer u prahu
Priprema:
U posudu sipati jaja i šećer i mutiti dok se ne dobije lepa penasta smesa. Zatim dodati jogurt i ulje i umutiti, a onda i brašno i prašak za pecivo. Sve sjediniti dok se ne dobije mekano testo.
Na drugoj strani izdinstati narendane jabuke i dodati im šećer po želji, vanilin šećer i cimet. (ovo uraditi pre mućenja testa).
Ako je smesa retka dodati 2-3 kašike griza da bi dobili na gustini fila. Rernu zagrejati na 200 stepeni, a u pleh staviti polovinu testa i peći ga dok se ne stvori korica, oko 10 minuta. Izvaditi pleh iz rerne, posuti preko fil, pa prekriti drugim delom testa, a onda vratiti na pečenje još oko 40 minuta. Da li je kolač dobro pečen proveriti čačkalicom. Ohladiti kolač i iseći ga, a onda posuti šećerom u prahu.
Uživajte!
BONUS VIDEO:
Komentari (0)