Slatkiši

TRADICIONALNI RECEPT ZA LENJU PITU! Miris i ukus ove poslastice potpuno će vas raspametiti

Lenja pita bila je omiljen dezert naših baka, a i danas ga domaćice rado spremaju, pre svega zbog neodoljivog ukusa i mirisa.

25.10.2022 08:01

TRADICIONALNI RECEPT ZA LENJU PITU! Miris i ukus ove poslastice potpuno će vas raspametiti
Foto: Shutterstock

Lenja pita je omiljeno jelo u mnogim domaćinstvima i rado se sprema. Naročito ih vole mladi i njen miris ih vraća u detinjstvo. Ono što je najinteresantnije jeste da takvi dezerti ne zahtevaju mnogo novca i dosta su jednostavni za pripremu. Lenja pita se sprema veoma brzo i danas je svi spremaju sa malo modifikovanim načinom pripreme, te dodaju neke nove sastojke. Međutim, sigurno je da će tradicionalni dezert naći simpatije kod mnogiih i danas. Evo kako da ga spremite.

Sastojci:

Testo:

  • 3 jajeta
  • čaša jogurta (2 dl) 
  • čaša ulja
  • čaša šećera
  • 2 čaše brašna
  • kesica praška za pecivo

Fil:

  • kilogram narendanih jabuka
  • 2 kašike ulja
  • kesica burbon vanilin šećera
  • 1/2 kesice cimeta
  • šećer po želji
  • 2-3 kašike griza
  • šećer u prahu

Priprema:

U posudu sipati jaja i šećer i mutiti dok se ne dobije lepa penasta smesa. Zatim dodati jogurt i ulje i umutiti, a onda i brašno i prašak za pecivo. Sve sjediniti dok se ne dobije mekano testo.

Na drugoj strani izdinstati narendane jabuke i dodati im šećer po želji, vanilin šećer i cimet. (ovo uraditi pre mućenja testa).

Ako je smesa retka dodati 2-3 kašike griza da bi dobili na gustini fila. Rernu zagrejati na 200 stepeni, a u pleh staviti polovinu testa i peći ga dok se ne stvori korica, oko 10 minuta. Izvaditi pleh iz rerne, posuti preko fil, pa prekriti drugim delom testa, a onda vratiti na pečenje još oko 40 minuta. Da li je kolač dobro pečen proveriti čačkalicom. Ohladiti kolač i iseći ga, a onda posuti šećerom u prahu.

Uživajte!

BONUS VIDEO:

Komentari (0)