Jela sa mesom

STARINSKI RECEPT SA JUGA SRBIJE: Prelivena pita s mesom neodljivog ukusa koju morate probati

Vrlo je izdašna a uloženi trud će se višestruko vratiti.

15.09.2023 08:00

STARINSKI RECEPT SA JUGA SRBIJE: Prelivena pita s mesom neodljivog ukusa koju morate probati
shutterstock.com

Tradicionalna srpska jela sve češće se zaboravljaju pod naletom novih trendova u kulinarstvu. Razne pite i pogače koje su nekad spremale naše bake, razvijajući čak i kore za tili čas polako tonu u zaborav jer većina današnjih domaćica nema vremena da se bavi time.

Jedan od tih gotovo zaboravljenih recepata je i prelivena pita sa mesom. Možda će vam trebati malo više vremena za pripremu, ali je vrlo izdašna a uloženi trud će se višestruko vratiti.    

Srećna republika vam poklanja starinski recept sa juga Srbije za čuvenu prelivenu pitu sa mesom neodoljivog ukusa. 

Sastojci:

  • 350 g mlevenog mesa
  • 2-3 veće glavice crnog luka
  • 1 kašika suvog začina ili samo soli po ukusu
  • mleveni biber
  • ulje za prženje
  • 500 gr tankih gotovih kora

Priprema:

Luk sitno iseckati i propržiti, pa dodati meso i dinstati oko 10 minuta. Dodati začine, so, mleveni biber i još malo upržiti i skloniti sa vatre. U činiju sipati kiselu vodu, jogurt, ulje i sve izjednačiti. Kore podeliti na tri dela pa ređati koru po koru u pleh (otprilike 7 komada) potom sipati fil, pa opet kore i fil od mesa i na kraju kore. Iseći pitu na kockice i zaliti jogurtom, uljem i kiselom vodom. Malo protresite pleh da kore dobro upiju ovu smesu. Zatim sve zaliti jajima koja su dobro umućena mikserom i peću u rerni 10 minuta na 220 stepeni, a potom smanjiti temperaturu na 180 stepeni i peći oko sat vremena. Prijatno!

BONUS VIDEO:

Komentari (0)